Τα drones ίσως είναι το «166» του μέλλοντος

Τα drones ίσως είναι το «166» του μέλλοντος Facebook Twitter
0

Τα Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ), γνωστότερα ως drones, έχουν ήδη δοκιμασθεί για να μεταφέρουν πίτσες, ταχυδρομικά δέματα, κάμερες και βόμβες, αλλά στο μέλλον θα ανταγωνίζονται τα ασθενοφόρα στην παροχή άμεσης ιατρικής βοήθειας σε όσους την έχουν ανάγκη, π.χ. λόγω καρδιακής ανακοπής.


Σουηδοί ερευνητές δοκίμασαν πρώτη φορά ένα drone για να μεταφέρουν γρήγορα έναν απινιδωτή σε ανθρώπους που η καρδιά τους είχε σταματήσει να χτυπά, επιτρέποντας σε περαστικούς να χρησιμοποιήσουν τη συσκευή και να σώσουν τη ζωή των ασθενών. Οι δοκιμές έδειξαν ότι το ιπτάμενο drone μπορεί να φθάσει στο σημείο του επείγοντος περιστατικού πολύ πιο γρήγορα από ένα ασθενοφόρο, αφού δεν μπλέκεται στην κυκλοφορία του δρόμου.


Οι ερευνητές του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, με επικεφαλής τον Αντρέας Κλάεσεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA, πραγματοποίησαν με ένα drone βάρους έξι κιλών 18 μεταφορές ενός αυτόματου απινιδωτή βάρους 763 γραμμαρίων σε ακτίνα έως δέκα χιλιομέτρων.


Κατά μέσο όρο ο χρόνος μεταφοράς με το drone (που ανέπτυσσε ταχύτητα έως και 75 χιλιομέτρων την ώρα) ήταν λίγο μεγαλύτερος από πέντε λεπτά, έναντι μέσου όρου 22 λεπτών για την μεταφορά απινιδωτή με το ασθενοφόρο. Συνεπώς, το drone κερδίζει 16 έως 17 πολύτιμα λεπτά για τη ζωή του ασθενούς.


«Κάθε λεπτό που περνά μετά από μια αιφνίδια καρδιακή ανακοπή, μειώνει την πιθανότητα επιβίωσης του ασθενούς κατά περίπου 10%» δήλωσε ο Κλάεσεν.


Όταν η καρδιακή ανακοπή συμβαίνει μέσα σε νοσοκομείο, το εκπαιδευμένο προσωπικό μπορεί άμεσα να κάνει τη σωτήρια χρήση του απινιδωτή, που στέλνει ηλεκτρικό ρεύμα στην καρδιά, προσπαθώντας να αποκαταστήσει τον ομαλό ρυθμό της. Αν όμως η ανακοπή συμβεί εκτός νοσοκομείου, τα ασθενοφόρα πρέπει να φθάσουν έγκαιρα, πράγμα όχι πάντα εύκολο λόγω της κίνησης στους δρόμους ή της απόστασης από το σημείο του περιστατικού. Επειδή η πιθανότητα επιβίωσης μετά από 10 έως 12 λεπτά είναι σχεδόν μηδενική, μόνο ένας στους 10 ασθενείς τελικά επιβιώνει.


Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα ιατρικά drones θα μπορούσαν να δώσουν τη λύση πιο γρήγορα από τα ασθενοφόρα - εφόσον βέβαια κάποιος χρησιμοποιήσει άμεσα τον απινιδωτή, όταν το μηχάνημα φθάσει από αέρος. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι χάρη στα drones θα μπορούσε να διπλασιασθεί ή και να τριπλασιασθεί η πιθανότητα επιβίωσης μετά από καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου, ιδίως σε αγροτικές και γενικά απομακρυσμένες περιοχές.


Αλλά το «κλειδί» θα είναι πόσο σωστά θα αντιδράσουν οι περαστικοί ή οι συγγενείς και φίλοι, όταν προσγειωθεί δίπλα τους το drone με τον απινιδωτή (πάντως το μηχάνημα αυτό είναι ευκολότερο στη χρήση και από έναν φορητό πυροσβεστήρα). Επιπλέον, θα πρέπει να αλλάξουν οι δημόσιοι κανονισμοί για τα drones, ώστε να επιτρέπεται να αναλάβουν «ρόλο» ασθενοφόρου.

 
Στη Σουηδία πάντως εκτιμούν ότι σε ένα έως δύο χρόνια τα ιατρικά drones-διασώστες θα πιάσουν δουλειά. Άλλες χώρες προωθούν επίσης τη χρήση ιατρικών drones για την μεταφορά δειγμάτων αίματος, οργάνων προς μεταμόσχευση κ.α.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

paidia-fysi

Τech & Science / «Ίσες ευκαιρίες» ούτε στο παιχνίδι: Τα κορίτσια παίζουν στη φύση λιγότερο από τα αγόρια

Ακόμη και από δύο ετών, καταγράφονται διακρίσεις στο παιχνίδι αγοριών και κοριτσιών - Οι ερευνητές σοκαρίστηκαν όταν ανακάλυψαν ότι η διαφορά των φύλων στη σωματική δραστηριότητα φαίνεται να ξεκινά τόσο νωρίς στη ζωή
LIFO NEWSROOM
AI: Όλο και πιο διαδεδομένες γίνονται οι εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων που παράγονται με τεχνητή νοημοσύνη

Τech & Science / AI: Όλο και πιο διαδεδομένες οι αληθοφανείς εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων που παράγονται με τεχνητή νοημοσύνη

Το Internet Watch Foundation αναφέρει ότι το υλικό που παράγεται με AI είναι τόσο αληθοφανές που δεν μπορούν να το ξεχωρίσουν από πραγματικές περιπτώσεις κακοποίησης
LIFO NEWSROOM
Αγγεία ηλικίας 4.500 ετών στη Συρία είναι προϊόν παιδικής εργασίας λένε αρχαιολόγοι

Αρχαιολογία & Ιστορία / Αγγεία ηλικίας 4.500 ετών στη Συρία φτιάχτηκαν από 8χρονα παιδιά, λένε αρχαιολόγοι

Οι αρχαιολόγοι ανέλυσαν 450 αγγεία που κατασκευάστηκαν στην Τελ Χάμα και διαπίστωσαν ότι τα δύο τρίτα των αγγείων κατασκευάζονταν από παιδιά ηλικίας επτά και οκτώ ετών
THE LIFO TEAM