Τα κρυφά οφέλη της γυμναστικής με βάρη - Μακροζωία ακόμα και σε όσους κάνουν δύο φορές τη βδομάδα

Τα κρυφά οφέλη της γυμναστικής με βάρη - Ζουν περισσότερο όσοι κάνουν ακόμα και λίγες φορές τη βδομάδα Facebook Twitter
Μακροζωία, φωτ.: Unsplash
0

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα η γυμναστική με ελαφριά βάρη δεν βοηθά μόνο στην ενδυνάμωση του μυικού συστήματος αλλά αποτελεί ένα από τα μυστικά της μακροζωίας

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη για την γυμναστική και τη μακροζώια, κυρίως οι γυναίκες που κάνουν ασκήσεις γυμναστικής για αύξηση της δύναμης δύο με τρεις φορές τη βδομάδα, είναι πιο πιθανό να ζήσουν περισσότερο και έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακά προβλήματα. «Ήμασταν απίστευτα εντυπωσιασμένοι από το εύρημα», λέει η συγγραφέας της μελέτης Μάρθα Γκουλάτι, η οποία είναι επίσης διευθύντρια προληπτικής καρδιολογίας στο Cedars Sinai στο Λος Άντζελες. 

Από τους 400.000 ανθρώπους που συμμετείχαν στην έρευνα μόνο μία από τις πέντε γυναίκες έκανε γυμναστική όπου σήκωνε ελαφριά βάρη. Αλλά αυτές που το έκαναν, είχαν σοβαρά προνόμια. «Αυτό που μας εξέπληξε περισσότερο ήταν το γεγονός ότι οι γυναίκες που έκαναν μυϊκή ενδυνάμωση είχαν μείωση της καρδιαγγειακής τους θνησιμότητας κατά 30%,» λέει η Μάρθα Γκουλάτι. «Δεν έχουμε πολλά πράγματα που μειώνουν τη θνησιμότητα με αυτόν τον τρόπο»

Η προπόνηση που στοχεύει στην αύξηση της δύναμης είναι επίσης ευεργετική για τα οστά, τις αρθρώσεις, τη διάθεση και τη μεταβολική υγεία. Σε μια εποχή που πολλές γυναίκες επικεντρώνονται στην αερόβια δραστηριότητα και διστάζουν να κάνουν προπόνηση με βάρη, τα ευρήματα έρχονται να αποδείξουν ότι ο συνδυασμός και των δύο τύπων άσκησης αποτελεί ισχυρό φάρμακο. «Και τα δύο πρέπει να συνταγογραφούνται», λέει η Μάρθα Γκουλάτι. 

Παρόλο που η έρευνα έδειξε ότι ακόμα και μικρές δόσεις άσκησης είναι ευεργετικές για όλους τους ανθρώπους, τα δεδομένα καταδεικνύουν ότι οι γυναίκες χρειάζονται λιγότερη άσκηση από τους άνδρες για να λάβουν τα οφέλη της μακροζωίας. Οι γυναίκες που έκαναν μέτριας έντασης άσκηση, όπως για παράδειγμα γρήγορο περπάτημα, για πέντε φορές την εβδομάδα, μείωσαν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 24%, σε σύγκριση με 18% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες. 

Δεν έχει γίνει ακόμα σαφές τι είναι αυτό που προκαλεί τις διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα αλλά υπάρχουν διαφορές στην φυσιολογία ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες αλλά και όσον αφορά το ρίσκο καρδιακών νοσημάτων. 

Με πληροφορίες από NPR 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς και γιατί γερνάμε; Ένα νέο βιβλιο για την προοπτική της αιώνιας νεότητας

Βιβλίο / Πώς και γιατί γερνάμε; Ένα νέο βιβλιο για την προοπτική της αιώνιας νεότητας

Ένα ενδιαφέρον όσο και διαφωτιστικό βιβλίο πάνω στις αιτίες και τους μηχανισμούς των γηρατειών και το «κυνήγι» της αθανασίας, στο πλαίσιο ενός επιστημονικού κλάδου που γνωρίζει μεγάλη άνθηση τα τελευταία χρόνια, αντανακλώντας μια διαχρονική, διακαή όσο και «βλάσφημη», για μερικούς, ανθρώπινη επιθυμία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μακροζωία: Τα μυστικά των ειδικών

Good Living / Μακροζωία: Τα μυστικά των ειδικών

Πώς εξασφαλίζουμε το «Χρόνια Πολλά» παράλληλα με το «Χρόνια Καλά», πότε γινόμαστε και πότε νιώθουμε πραγματικά μεγάλοι και γιατί άλλο η επιβίωση κι άλλο η ευζωία; Οι ειδικοί της NN μοιράζονται μαζί μας όλα όσα οδηγούν σε μια ποιοτική μακροζωία.
THE LIFO TEAM
Είναι διαφορετικό πράγμα η επιβίωση και άλλο η ευζωία

Good Living / Άλλο η επιβίωση κι άλλο η ευζωία

Η Πάνια Καρνάκη, Ψυχολόγος Προαγωγής Υγείας, Διευθύντρια Ευρωπαϊκών και Διεθνών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Prolepsis, υπογραμμίζει τη σημασία του συνδυασμού ψυχικής και σωματικής υγείας και πώς μπορούμε να ενδυναμωθούμε συναισθηματικά.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM
Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Τech & Science / Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της Open Business, της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων που «ανοίγει παράθυρο στο μέλλον»
LIFO NEWSROOM
Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Tech & Science / Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η προέλευση του φιλιού ανάγεται σε μια πρακτική περιποίησης των μεγάλων πιθήκων που χτενίζουν το τρίχωμα των οικείων τους με τα δάχτυλά τους και χρησιμοποιούν τα χείλη τους για να απομακρύνουν τα υπολείμματα.
LIFO NEWSROOM