Τα «μαγικά μανιτάρια» απελευθερώνουν τον εγκέφαλο ασθενών με κατάθλιψη - Έρευνα

Τα «μαγικά μανιτάρια» απελευθερώνουν τον εγκέφαλο ασθενών με κατάθλιψη - Έρευνα Facebook Twitter
0

Η ψιλοκυβίνη, ένα φάρμακο που περιέχεται στα παραισθησιογόνα μανιτάρια, φαίνεται πως «απελευθερώνει» εγκέφαλο των ατόμων με σοβαρή κατάθλιψη κατά τρόπο που άλλα αντικαταθλιπτικά δεν το κάνουν, σύμφωνα με μελέτη.

Τα αποτελέσματα αυτά, που βασίζονται στην εξέταση των εγκεφάλων 60 ατόμων και δημοσιεύονται στο Nature Medicine, σημαίνουν ότι το φάρμακο θα μπορούσε να θεραπεύσει την κατάθλιψη κατά τρόπο μοναδικό, λένε οι ερευνητές.

Μια συνθετική μορφή του φαρμάκου δοκιμάζεται, υπό την αυστηρή επιτήρηση ειδικών, σε ανθρώπους. Πριν και μετά τη χρήση, οι συμμετέχοντες λαμβάνουν ψυχολογική υποστήριξη.

Ο καθηγητής David Nutt, συγγραφέας της μελέτης και επικεφαλής του Κέντρου Ψυχεδελικής Έρευνας του Imperial College του Λονδίνου, χαρακτήρισε τα τελευταία ευρήματα για την ψιλοκυβίνη «συναρπαστικά» και «σημαντικά».

Με την κατάθλιψη, ο εγκέφαλος μπορεί να εγκλωβιστεί σε μια ρουτίνα και να «κλειδώσει» σε έναν συγκεκριμένο αρνητικό τρόπο σκέψης, σημείωσε ο ίδιος. Αλλά όταν χορηγήθηκε ψιλοκυβίνη, οι εγκέφαλοι των ανθρώπων «άνοιξαν» σε έναν τρόπο σκέψης «πιο ευέλικτο και ρευστό».

Η εξέταση των εγκεφάλων τους έδειχνε αυξημένες συνδέσεις μεταξύ διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου, ενώ η διάθεσή τους μπορεί να παρουσίαζε βελτίωση ακόμα και μήνες αργότερα. 

Όσοι έκαναν θεραπείες με ένα κοινό αντικαταθλιπτικό δεν φάνηκε να παρουσιάζουν ανάλογα αποτελέσματα. 

«Αυτό υποστηρίζει τις αρχικές μας προβλέψεις και επιβεβαιώνει ότι η ψιλοκυβίνη θα μπορούσε να αποτελέσει μια πραγματική εναλλακτική προσέγγιση στις θεραπείες κατάθλιψης» συμπέρανε ο καθηγητής Nutt.

Εγκεφαλική δραστηριότητα

Τα ψυχεδελικά επηρεάζουν όλες τις αισθήσεις, αλλάζουν τον τρόπο σκέψης, την αίσθηση του χρόνου και τα συναισθήματα του ατόμου.

Ενώ τα κανονικά αντικαταθλιπτικά λαμβάνονται καθημερινά, μπορεί να χρειαστεί η λήψη ψιλοκυβίνης μόνο μία ή δύο φορές για να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα. Ωστόσο, είναι απαραίτητη περαιτέρω έρευνα σε ασθενείς και σε βάθος χρόνου για να ελέγχουν τα αποτελέσματα και να επιβεβαιωθούν. 

Ο καθηγητής Robin Carhart-Harris, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Δεν γνωρίζουμε, ακόμα, πόσο διαρκούν οι αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα που παρατηρούνται με τη θεραπεία με ψιλοκυβίνη και πρέπει να κάνουμε περισσότερη έρευνα για να το κατανοήσουμε αυτό».

Ο ίδιος παραδέχθηκε, ωστόσο, πως ορισμένοι άνθρωποι υποτροπιάζουν. 

Μετά την κατάθλιψη, οι ειδικοί θα επιχειρήσουν να δοκιμάσουν τη θεωρία τους και στις αλλαγές στη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου σε άλλες ψυχικές ασθένειες, όπως η ανορεξία.

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι δηλητηριώδης κάμπιες υπάρχουν - Γιατί μπορεί να είναι το «κλειδί» στην εξέλιξη νέων φαρμάκων

Τech & Science / Οι δηλητηριώδεις κάμπιες υπάρχουν - Γιατί μπορεί να είναι το «κλειδί» στην εξέλιξη νέων φαρμάκων

Οι θανατηφόρες κάμπιες έχουν ένα φιδίσιο δηλητήριο που παρεμβαίνει στην πήξη του αίματος, ενώ άλλες διαθέτουν δηλητήρια που προκαλούν χρόνια φλεγμονώδη προβλήματα
LIFO NEWSROOM
Μελέτη: Η άνοια ενδέχεται να συνδέεται με την έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση στην παιδική ηλικία

Τech & Science / Μελέτη: Η άνοια ενδέχεται να συνδέεται με την έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση στην παιδική ηλικία

«Η μελέτη μας ενισχύει τη σημασία της μείωσης της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση, ιδίως κατά τις ευάλωτες περιόδους της προγεννητικής και της πρώιμης παιδικής ηλικίας», έγραψαν οι ερευνητές
LIFO NEWSROOM
ΔΕΠΥ: Οι ενήλικες που πάσχουν από διάσπαση προσοχής έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με μελέτη

Τech & Science / ΔΕΠΥ: Οι ενήλικες που πάσχουν από διάσπαση προσοχής έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με μελέτη

Η ΔΕΠΥ συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά καπνίσματος, παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου, μεταξύ άλλων προβλημάτων υγείας, όπως αναφέρουν οι ερευνητές
LIFO NEWSROOM