Τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου ταυτοποιεί άτομα με μάσκα - «Σε λιγότερο από 1"»

Τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου ταυτοποιεί άτομα με μάσκα - «Σε λιγότερο από 1"» Facebook Twitter
Φωτογραφία: Getty Images
0

Η ιαπωνική εταιρεία NEC, η οποία αναπτύσσει τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου, παρουσίασε ένα σύστημα το οποίο ταυτοποιεί τους ανθρώπους ακόμα και αν φορούν μάσκες. 

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC, η τεχνολογία εστιάζει στα σημεία του προσώπου τα οποία δεν καλύπτονται από τη μάσκα. Η NEC υποστηρίζει πως χρειάζεται λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο για την αναγνώριση και είναι κατά 99.9% ακριβής. 

Την τεχνολογία της NEC χρησιμοποιεί η Μητροπολιτική Αστυνομία, περιφερειακή αστυνομική δύναμη, υπεύθυνη για την επιβολή του νόμου στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου, για να αναγνωρίσει τα πρόσωπα εκείνων που βρίσκονται σε λίστα παρακολούθησης, ανάμεσα στο πλήθος. Η Lufthansa και η Swiss International Airlines χρησιμοποιούν επίσης τεχνολογίες της NEC, η οποία χρησιμοποιεί το σύστημά της για αυτόματές πληρωμές σε κατάστημα που βρίσκεται στα κεντρικά της γραφεία στο Τόκιο. 

Ο Shinya Takashima, βοηθός διευθυντή στο σχετικό τμήμα της NEC, δήλωσε στο Reuters πως η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει ώστε οι άνθρωποι να αποφύγουν την επαφή με τις επιφάνειας σε ένα μεγάλο εύρος περιπτώσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο η τεχνολογία χρειάζεται να αναπτυχθεί περαιτέρω λόγω του κορωνοϊού.

Πριν την πανδημία οι αλγόριθμοι της αναγνώρισης προσώπων μπορούσαν να ταυτοποιήσουν ποσοστό 20% έως 50% από τις εικόνες των προσώπων που φορούσαν μάσκες, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Τυποποίησης και Τεχνολογίας των ΗΠΑ. Μέχρι το τέλος του 2020 το ποσοστό αυτό βελτιώθηκε σημαντικά. 

Η αναγνώριση προσώπου έχει διχάσει. Αφενός υπάρχουν ερωτήματα για το πόσο τα συστήματα αναγνωρίζουν περισσότερο σκούρα δέρματα, ενώ αφετέρου εκφράζονται ηθικού τύπου ανησυχίες για παραβίαση της ιδιωτικότητας. Τον Αύγουστο η χρήση τέτοιων συστημάτων από την αστυνομία της Ουαλίας κρίθηκε παράνομη.  

Μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, ανάμεσά τους η Amazon και η IBM, σταμάτησαν τη διάθεση τέτοιων συστημάτων στις δυνάμεις της αστυνομίας μέχρι να οριστικοποιηθεί η σχετική νομοθεσία. 


Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντωνία Τριχοπούλου για τη Μεσογειακή διατροφή στη LiFO: Συνδέεται με την Υγεία, τον Πολιτισμό και την Οικονομία

Τech & Science / Αντωνία Τριχοπούλου για τη Μεσογειακή διατροφή στη LiFO: Συνδέεται με την Υγεία, τον Πολιτισμό και την Οικονομία

Η ακαδημαϊκός και ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών διευκρινίζει τι ισχύει με τη Μεσογειακή διατροφή, μετά το ρεπορτάζ του περιοδικού Politico
LIFO NEWSROOM
Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο έμβρυο καγκουρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης

Τech & Science / Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο έμβρυο καγκουρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης

«Ο απώτερος στόχος μας είναι να στηρίξουμε τη διατήρηση απειλούμενων μαρσιποφόρων, όπως τα κοάλα, οι διάβολοι της Τασμανίας, οι βόρειοι γουόμπατ με τριχωτή μύτη και οι πώσουμ Leadbeater», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής
LIFO NEWSROOM
Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Tech & Science / Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Ο πρώτος τόμος των απομνημονευμάτων του μεγιστάνα της τεχνολογίας που μόλις κυκλοφόρησε φανερώνει πως γεννήθηκε στο σωστό μέρος, την κατάλληλη στιγμή, και φτάνει μέχρι την ίδρυση της Microsoft το 1975.
THE LIFO TEAM
Οι μπονόμπο μπορούν να επικοινωνούν με ανθρώπους για να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους

Τech & Science / Οι μπονόμπο μπορούν να επικοινωνούν με ανθρώπους για να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους

Η ανακάλυψη ενισχύει τη θεωρία ότι η "θεωρία του νου", δηλαδή η ικανότητα να αντιλαμβάνεται κάποιος τις γνώσεις και τις προθέσεις άλλων, δεν είναι αποκλειστικά ανθρώπινο χαρακτηριστικό
LIFO NEWSROOM
Η μουσική μπορεί να «αγγίξει» την καρδιά, ακόμα και μέσα στη μήτρα

Τech & Science / Η μουσική μπορεί να «αγγίξει» την καρδιά των εμβρύων - Οι διαφορές μεταξύ των δύο κλασικών συνθέσεων

Oι ερευνητές μπόρεσαν να μετρήσουν την απόκριση του καρδιακού ρυθμού των εμβρύων και να εντοπίσουν τις αλλαγές στη μεταβλητότητα των καρδιακών παλμών κατά τη διάρκεια και μετά την αναπαραγωγή της μουσικής
LIFO NEWSROOM