Τροφική δηλητηρίαση: Από τι προκαλείται και γιατί εμφανίζεται συχνότερα το καλοκαίρι

Τροφική δηλητηρίαση: Από τι προκαλείται και γιατί εμφανίζεται συχνότερα το καλοκαίρι Facebook Twitter
0

Η κατανάλωση ακατάλληλης τροφής μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση, η οποία εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως ο πόνος στην κοιλιά, οι έμετοι και η διάρροια.

Η τροφική δηλητηρίαση προκαλείται από κατανάλωση τροφής που έχει μολυνθεί με μικρόβια, που μπορεί να είναι βακτήρια, ιοί και παράσιτα. Τέτοιου είδους μικρόβια που ενοχοποιούνται συχνά για τροφική δηλητηρίαση είναι η σαλμονέλα, το κολοβακτηρίδιο (E.Coli), το καμπυλοβακτηρίδιο, ο νοροϊός, τα νηματώδη σκουλήκια, τα αγκυλόστομα και άλλα. Η δηλητηρίαση προκαλείται είτε από τη φυσική παρουσία των ίδιων των μικροβίων ή από τις τοξίνες που παράγουν.

Τα μικρόβια αυτά ενδέχεται να μολύνουν τρόφιμα είτε κατά την προετοιμασία τους, όταν δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, είτε διότι τα τρόφιμα αυτά δεν πλένονται κατάλληλα πριν καταναλωθούν. Ενδέχεται επίσης μικρόβια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση να μεταφέρονται από τροφή σε τροφή, λόγω κοινής χρήσης επιφανειών και σκευών κατά το μαγείρεμα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης

Η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως είναι το κοιλιακό άλγος, η ναυτία, ο έμετος, η διάρροια και ο πυρετός, με αίσθημα κόπωσης και κακουχίας. Τα συμπτώματα ενέχεται να περιλαμβάνουν και νευρολογικές διαταραχές όπως είναι η ζάλη και η θόλωση της όρασης – κάτι που εξαρτάται από την τοξίνη των μικροβίων που προκαλεί την τροφική δηλητηρίαση.

Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης μπορεί να εκδηλωθούν αμέσως μετά την κατανάλωση μολυσμένης τροφής, μέσα σε λίγες ώρες, ενδεχομένως όμως να χρειαστούν ημέρες ή ακόμη και εβδομάδες μετά την κατανάλωσή της.

Πώς αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης

Ήπια συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης αντιμετωπίζονται με ξεκούραση και σωστή ενυδάτωση, ώστε ο οργανισμός να μην αφυδατώνεται. Ωστόσο, οι γιατροί επισημαίνουν πως εφόσον μεταξύ των συμπτωμάτων εκδηλώνονται έμετοι, τότε θα πρέπει να δίνουμε χρόνο πριν την κατάποση υγρών. Αφού τα συμπτώματα υποχωρήσουν συστήνεται η κατανάλωση μικρών γευμάτων, που δεν περιέχουν λίπος.

Εφόσον τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα ή/και επιμένουν, τότε συνιστάται η επίσκεψη σε γιατρό. Συγκεκριμένα, στον γιατρό θα πρέπει να μας οδηγήσουν έντονος πόνος στην κοιλιά, επί μακρόν αδυναμία κατανάλωσης τροφή ή υγρών, εμφάνιση αίματος στον εμετό ή στις κενώσεις και υψηλός πυρετός.

Τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι καλό να συμβουλευτούν γιατρό νωρίτερα, καθώς εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης.

 
Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Έξι στους δέκα ενήλικες θα έχουν κάποιο είδος καρδιαγγειακής νόσου τα επόμενα 30 χρόνια, λέει μελέτη

Τech & Science / ΗΠΑ: Έξι στους δέκα ενήλικες θα έχουν κάποιο είδος καρδιαγγειακής νόσου τα επόμενα 30 χρόνια, λέει μελέτη

Την τελευταία δεκαετία παρατηρήθηκε αύξηση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη μελέτη της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας
NEWSROOM