Το Twitter κλείνει ψεύτικους λογαριασμούς που προωθούν την προπαγάνδα των τυράννων

Το Twitter κλείνει ψεύτικους λογαριασμούς που προωθούν την προπαγάνδα των τυράννων Facebook Twitter
Οι λογαριασμοί, οι οποίοι βρέθηκαν να λειτουργούν εκ μέρους των κυβερνήσεων της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας, της Σερβίας και της Ονδούρας, ανέβαζαν δεκάδες εκατομμύρια tweets..
0

Το Twitter έχει κλείσει περισσότερους από 20.000 ψεύτικους λογαριασμούς που συνδέονται με καταπιεστικά καθεστώτα, λαμβάνοντας δραστικά μέτρα για την προστασία από κακόβουλο και παραπλανητικό περιεχόμενο.

Οι λογαριασμοί, οι οποίοι βρέθηκαν να λειτουργούν εκ μέρους των κυβερνήσεων της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας, της Σερβίας και της Ονδούρας, ανέβαζαν δεκάδες εκατομμύρια tweets.


Με τη διαχείρισή τους να προέρχεται από ιδιωτικές εταιρείες, οι λογαριασμοί αυτοί επιτίθενται στους ανθρώπους της κάθε χώρας που ασκούν κριτική, και σε αντίπαλες χώρες, ενώ επαινούν άλλες που στηρίζουν, οι οποίες έχουν γίνει πολύ πιο αυστηρές με τα ανεξάρτητα μέσα και τα πρόσωπα της αντιπολίτευσης. Ο στόχος τους ήταν να διαστρεβλώσουν τις εντυπώσεις της κοινής γνώμης και να μεταδώσουν ψεύτικες ειδήσεις που δυσφημούν τους αντιπάλους.

Από τους λογαριασμούς που έκλεισαν, οι 5.350 βρέθηκαν να έχουν φτιαχτεί από το 2007 μέχρι το 2020 και συνδέονταν με μια εταιρεία ψηφιακού μάρκετινγκ της Σαουδικής Αραβίας, καθώς επίσης και με παρόμοιες εταιρείες με βάση τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο. Παριστάνοντας ότι είναι ατομικοί λογαριασμοί ανθρώπων από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική –ο πιο δημοφιλής λογαριασμός είχε 1,2 εκατομμύρια followers– αναπαρήγαγαν ψεύτικους ισχυρισμούς, κυρίως στα αραβικά, εναντίον της Τουρκίας, του Κατάρ και το Ιράν.

Σε μια καμπάνια, οι λογαριασμοί στόχευαν να δυσφημίσουν τον Τζαμάλ Κασόγκι, τον Σαουδάραβα δημοσιογράφο που δολοφονήθηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, το 2018, και να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι οι αντιδρώντες είχαν καταλάβει τον έλεγχο του Σιράζ στο Ιράν, τοπικό αντίπαλο του Ριάντ. Πιο πρόσφατα, άλλοι έχουν επιτεθεί στον Φαγέζ αλ Σαράζ, τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, της κυβέρνησης της Τρίπολης που στηρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στηρίζουν τον Χαλίφα Χάφταρ, οι δυνάμεις του οποίου ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Λιβύης και πολεμούν τα στρατεύματα του Σαράζ. Στο μεταξύ, η Τουρκία και το Κατάρ στηρίζουν την κυβέρνηση της Τρίπολης. Η Άγκυρα και η Ντόχα είναι φιλικές με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, ένα σουνιτικό ισλαμιστικό θρησκευτικό, πολιτικό και κοινωνικό κίνημα που θεωρείται η μεγαλύτερη και καλύτερα οργανωμένη πολιτική δύναμη στην Αίγυπτο. Η κυβέρνηση του Σαράζ έχει επίσης πολύ στενές σχέσεις με την ομάδα.

Ωστόσο, τα πιο πολλές άλλα αραβικά κράτη θεωρούν ότι το κίνημα είναι οργανισμός τρομοκρατών. Η κυβέρνηση της Αδελφότητας του Μοχάμεντ Μόρσι στην Αίγυπτο ανατράπηκε το 2013 από τον εν ενεργεία πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Σύμφωνα με το Stanford Internet Observatory που καταγράφει τις καμπάνιες παραπληροφόρησης και συγκεντρώνει πληροφορίες που οδηγούν στην απομάκρυνση των λογαριασμών από το Twitter, τα tweet για τη στήριξη του Χαλίφα Χάφταρ ξεκίνησαν περίπου την περίοδο του πραξικοπήματος και αυξήθηκαν σε αριθμό πριν ανακοινώσει τα νέα σχέδια επίθεσης.

Οι ψεύτικες καμπάνιες εναντίον του προέδρου Ερντογάν της Τουρκίας άρχισαν αμέσως μόλις υπόγραψε το θαλάσσιο υπόμνημα με τον Σαράζ τον Νοέμβριο, δίνοντας θεωρητικά τον έλεγχο στην Τουρκία για το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου. Πολύ σύντομα η Τουρκία άρχισε να αυξάνει τον αριθμό των πολεμικών πλοίων στη Λιβύη και να στέλνει Σύριους μαχητές να πολεμήσουν την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Ένα hashtag που αποκαλούσε τον Σάραζ «προδότη» έγινε viral τον Δεκέμβριο, αφού ξεκίνησε και μοιράστηκε από τους ψεύτικους λογαριασμούς. Χρησιμοποιήθηκε επίσης από λογαριασμούς στο Facebook και στο Instagram οι οποίοι σήμερα έχουν κλείσει.

Στη Σερβία 8.558 λογαριασμοί έχουν φτιαχτεί για να προωθήσουν τον Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και το Προοδευτικό Κόμμα που είναι το κυβερνών κόμμα, και να επιτεθούν στις κινήσεις των διαμαρτυρόμενων που αυξήθηκαν τον Ιανουάριο του 2019. Ο Βούτσιτς, που έγινε πρόεδρος το 2017, είναι υπεύθυνος για μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις στην ελευθερία του τύπου στον κόσμο.

Οι περισσότεροι λογαριασμοί φτιάχτηκαν το 2018, και ανάμεσά τους συγκεντρώθηκαν σχεδόν 2,5 εκατομμύρια followers, το ισοδύναμο του 1/3 του πληθυσμού της Σερβίας. Παρήγαγαν περισσότερα από 43 εκατομμύρια tweet, πολλά από τα οποία έκαναν retweet όσα ανέβαζε ο Βούτσιτς από τον λογαριασμό του.

Παρομοίως, στην Ονδούρα 3.104 λογαριασμοί έκαναν retweet αυτά που ανέβαζε ο Πρόεδρος Χερνάντεζ και στην Ινδονησία 795 λογαριασμοί και 2,7 εκατομμύρια tweet σβήστηκαν αφού αποκαλύφθηκε ότι ήταν ψεύτικα.

Το Twitter, το οποίο έχει περισσότερους από 321 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες, ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα ότι έχει εντείνει τις προσπάθειές του να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση, εν όψει των επικείμενων εκλογών στην Αμερική.

Με πληροφορίες από τους Times.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM