Ο δισεκατομμυριούχος Τζακ Μα φέρεται να κρύβεται στο Τόκιο μαζί με την οικογένειά του, εν μέσω της αυστηροποίησης των μέτρων από το Πεκίνο κατά των διάσημων τεχνολογικών εταιρειών και των ισχυρών ιδιοκτητών τους.
Ο ιδρυτής του κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba που μέχρι πρότινος ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας, έχει εξαφανιστεί από το δημόσιο βίο από τη στιγμή που επέκρινε τη στάση των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών κατά των τεχνολογικών εταιρειών σε σύνοδο της Σαγκάης πριν από δύο χρόνια.
Πέραν μιας online εμφάνισής του μόλις 48 δευτερολέπτων πέρυσι -την οποία είχε χαρακτηρίσει αναλυτής ως «βίντεο ομηρίας»- ενός ταξιδιού στην Ολλανδία και τον ελλιμενισμό του σούπερ γιοτ του Ζεν το περασμένο καλοκαίρι στη Μαγιόρκα, ο 58χρονος διατηρεί εξαιρετικά χαμηλό προφίλ, απέχοντας από τα φώτα της δημοσιότητας και ζώντας εκτός Κίνας.
Όπως αποκάλυψαν σήμερα οι Financial Times -ιδιοκτησίας του ιαπωνικού μιντιακού ομίλου Nikkei, ο Μα ζει τον τελευταίο καιρό στην Ιαπωνία.
Επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, η εφημερίδα αναφέρει πως εδώ και σχεδόν έξι μήνες, ο πρώην δάσκαλος που έγινε σουπερστάρ τεχνολογίας ζει στο Τόκιο με την οικιογένειά του. Περνά το χρόνο του με τις επιχειρήσεις του, αλλά και ψυχαγωγούμενος σε ονσέν (θερμές πηγές) και χειμερινά θέρετρα της ιαπωνικής υπαίθρου, καθώς και συχνά ταξίδια σε ΗΠΑ και Ισραήλ.
Ο Μα, του οποίου η περιουσία έχει σχεδόν μειωθεί κατά το ήμισυ, από σχεδόν 50 δισ. δολάρια σε 21,7 δισ. δολάρια, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές της Κίνας έχουν βάλει στο στόχαστρο της δράσεις της τεχνολογικής αυτοκρατορίας του, λέγται πως έχει περιορίσει στο ελάχιστο τις δημόσιες δραστηριότητές του.
έχουν στοχεύσει σε δράσεις κατά της τεράστιας κινεζικής τεχνολογικής αυτοκρατορίας του, λέγεται ότι έχει περιορίσει στο ελάχιστο τις δημόσιες δραστηριότητές του σε κλειστά κλαμπ ζάπλουτων Κινέζων στην Ιαπωνία, στις οποίες φέρεται να συνοδεύεται από την προσωπική του ασφάλεια και τον σεφ του.
Κρατικά αντίποινα δισεκατομμυρίων κατά της Alibaba
Η εταιρεία του έγινε το «κόκκινο πανί» για τις ρυθμιστικές αρχές της Κίνας, όταν τις κατηγόρησε πως καταπνίγουν την καινοτομία.
Τα σχόλιά του αυτά φέρεται να εξόργισαν τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζιμπινγκ, με αποτέλεσμα ο Μα να εξαφανιστεί από τη δημόσια ζωή για τρεις μήνες.
Κάπως έτσι, οι ρυθμιστικές αρχές προχώρησαν στην αποτροπή της εισαγωγής στο χρηματιστήριο της θυγατρικής της Alibaba για τις ηλεκτρονικές πληρωμές Ant Group, ύψους 34 δισ. δολαρίων - που θα συνιστούσε τη μεγαλύτερη προσφορά μετοχών στην ιστορία.
Επιπλέον, το Πεκίνο έδωσε εντολή στην Alibaba να πουλήσει κάποια από τα μέσα ιδιοκτησίας της -μεταξύ των οποίων την South China Morning Post του Χονγκ Κονγκ- σε μια προσπάθεια καταστολής της ολοένα και μεγαλύτερης επιρροής των μεγάλων ομίλων, όπως η Alibaba και η Tencent.
Λίγους μήνες μετά, στην Alibaba επιβλήθηκε πρόστιμο - ρεκόρ 2,8 δισ. δολ. για πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού - κάτι που σήμανε και το τέλος, τουλάχιστον προς το παρόν, των κρατικών αντιποίνων κατά της εταιρεία και του μεγιστάνα της.
Με πληροφορίες από Guardian