Υπολογιστής προβλέπει την κατάθλιψη μελετώντας εικόνες του εγκεφάλου

Υπολογιστής προβλέπει την κατάθλιψη μελετώντας εικόνες του εγκεφάλου Facebook Twitter
0

Επιστήμονες στις ΗΠΑ χρησιμοποίησαν έναν υπερυπολογιστή με μηχανική μάθηση, για να κάνουν διαγνώσεις σοβαρής (μείζονος) κατάθλιψης σε ασθενείς.

Το υπολογιστικό σύστημα μελετά εικόνες από τον εγκέφαλο και εντοπίζει εκείνους τους ανθρώπους που έχουν κατάθλιψη. Η μέθοδος μπορεί μελλοντικά να αξιοποιηθεί για την έγκαιρη διάγνωση όσων κινδυνεύουν να εμφανίσουν κατάθλιψη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον γνωσιακό νευροεπιστήμονα και καθηγητή ψυχολογίας Ντέιβιντ Σνάιερ του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχιατρικής "Psychiatry Research-Neuroimaging", χρησιμοποίησαν τον υπερυπολογιστή Stampede για να εκπαιδεύσουν έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης στην ανάλυση εξετάσεων μαγνητικής απεικόνισης του εγκεφάλου.

 Η μέθοδος δοκιμάστηκε σε 52 άτομα με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή και σε 45 υγιείς. Το σύστημα είχε επιτυχία της τάξης του 75% στο να διακρίνει τους ασθενείς με κατάθλιψη, αναγνωρίζοντας κοινά χαρακτηριστικά στις εικόνες του εγκεφάλου τους.

Η μηχανική μάθηση επιτρέπει τη δημιουργία αλγορίθμων που μπορούν να μάθουν μόνοι τους από την ανάλυση των υπαρχόντων δεδομένων και, στη συνέχεια, να κάνουν προβλέψεις, όταν αναλύουν νέα στοιχεία. Έτσι, ο υπολογιστής, έχοντας βρει το «αποτύπωμα» της κατάθλιψης στον εγκέφαλο, μπορεί μετά να το εντοπίσει σε άτομα που ακόμη δεν έχουν εκδηλώσει ορατά συμπτώματα.

«Αυτό είναι το κύμα του μέλλοντος. Βλέπουμε όλο και περισσότερες επιστημονικές δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις σε επιστημονικά συνέδρια σχετικά με την εφαρμογή της μηχανικής μάθησης για την επίλυση δύσκολων προβλημάτων στη νευροεπιστήμη», ανέφερε ο Σνάιερ.

Αν και πολλά υποσχόμενη πάντως, η νέα τεχνική δεν είναι ακόμη έτοιμη για να αξιοποιηθεί κλινικά. Οι ερευνητές σκοπεύουν να την εμπλουτίσουν, τροφοδοτώντας τον υπολογιστή με περισσότερα δεδομένα, γενετικά και άλλα.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM
Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Τech & Science / Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Από το JOMO, τον σωστό ύπνο έως τον συνεπή εμβολιασμό και από την κηπουρική ως την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό, υπάρχουν επτά απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ