Το φυτό που βλάστησε στη Σελήνη πέθανε από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες

Το φυτό που βλάστησε στη Σελήνη πέθανε από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες Facebook Twitter
0

Η εμφάνιση ενός πράσινου φύλλου μέσα σε ένα κουτί στη Σελήνη έδωσε τις πρώτες ελπίδες και άνοιξε τη μεγάλη συζήτηση για ένα μέλλον όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να καλλιεργούν την τροφή τους στο διάστημα, ακόμα και τη μετεγκατάσταση ανθρώπων στο φεγγάρι και άλλους πλανήτες.

Όμως, ελάχιστα αφότου είχε βλαστήσει το φυτό που σχηματίστηκε από σπόρους βαμβακιού πέθανε. 

Οι σπόροι, μαζί με χώμα, είχαν μεταφερθεί με ένα κινέζικο διαστημικό σκάφος. Με το που έπεσε η νύχτα οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στη λεγόμενη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, οι οποίες φθάνουν και τους -170 βαθμούς Κελσίου, οδήγησαν στον θάνατο του. 

Ο καθηγητής Xie Gengxin, από το πανεπιστήμιο της Chongqing, που ήταν επικεφαλής του συγκεκριμένου πειράματος, δήλωσε πως η μικρή διάρκεια ζωής ήταν αναμενόμενη. «Δε θα μπορούσε να επιβιώσει μέσα στο κουτί στη νύχτα της Σελήνης». 

Η διαστημική αποστολή ενός ρόβερ μπήκε για πρώτη φορά σε «κατάσταση ύπνου» την Κυριακή, από τότε που προσγειώθηκε. 

Η σεληνιακή νύχτα κρατά περίπου δύο εβδομάδες, μετά την οποία η αποστολή θα «ξυπνήσει ξανά». Το ρόβερ, το απαιτείται επίσης να «κοιμηθεί» ένα μικρό διάστημα το μεσημέρι, τη στιγμή που ο ήλιος θα βρίσκεται από πάνω του. Εκείνη τη στιγμή η θερμοκρασία μπορεί να ξεπεράσει τους 120 βαθμούς. Η έλλειψη ατμόσφαιρας στη Σελήνη είναι αυτή που δημιουργεί τις τεράστιες μεταπτώσεις στη θερμοκρασία. 

Αναμένεται σταδιακά το φυτό και οι σπόροι να φθάσουν σε κατάσταση αποσύνθεσης, μέσα στο πλήρες στεγανοποιημένο κουτί. Τα υπολείμματα δε θα επηρεάσουν το σεληνιακό περιβάλλον, ανακοίνωσε η κινέζικη Εθνική Διαστημική Διοίκηση. 

Στο παρελθόν, οι αστροναύτες έχουν καλλιεργήσει φυτά στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όμως είναι η πρώτη φορά που πέτυχαν να βλαστήσουν οι σπόροι στη Σελήνη. 

«Δεν είχαμε προηγούμενη εμπειρία και δεν καταφέραμε να προσομοιάσουμε στη Γη τις συνθήκες του σεληνιακού περιβάλλοντος, όπως η μικροβαρύτητα και η κοσμική ακτινοβολία. 

Το πείραμα περιλάμβανε επίσης και σπόρους από άλλα φυτά, όπως πατάτες, μαγιά, καθώς και ένα είδος αραβόσιτου, ομως κανένα από αυτά δεν έχει δείξει σημάδια πως βλάστησε. 

Επίσης είχαν τοποθετηθεί αβγά μύγας. Η ελπίδα ήτα να δημιουργηθεί ένα μικρο- οικοσύστημα, με τα φυτά να παρέχουν οξυγόνο στις μύγες, οι οποίες θα τρέφονταν από τη μαγιά και θα παρήγαγαν το διοξείδιο του άνθρακα που είναι απαραίτητο για τη φωτοσύνθεση των φυτών. 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Τech & Science / Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Ο Δεινόσουχος, ένας τεράστιος προϊστορικός συγγενής των κροκοδείλων, μπορούσε να τρώει δεινόσαυρους και να διασχίζει θάλασσες χάρη στην ανοχή του στο αλμυρό νερό. Νέα μελέτη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την εξέλιξή του.
LIFO NEWSROOM
Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Τech & Science / Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Νέα έρευνα δείχνει ότι η καθημερινή έκθεση σε μικρές δόσεις φιστικιού μπορεί να μειώσει τις αλλεργικές αντιδράσεις σε ενήλικες με σοβαρή αλλεργία - Ελπίδες για νέα θεραπευτική προσέγγιση
LIFO NEWSROOM
Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Τech & Science / Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα στην Καλιφόρνια αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Ασυνήθιστοι σεισμοί σε βάθη έως και 40 χλμ. κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα δείχνουν ότι η λιθόσφαιρα της Γης αποκολλάται. Μια σπάνια ματιά σε μια διαδικασία που δημιουργεί ηπείρους
LIFO NEWSROOM
Φαρμακευτική κάνναβη: Η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα αναδεικνύει τις θεραπευτικές της δυνατότητες στον καρκίνο

Τech & Science / Φαρμακευτική κάνναβη: Η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα αναδεικνύει τις θεραπευτικές της δυνατότητες στον καρκίνο

Η ανάλυση αποσκοπεί στην εδραίωση της συμφωνίας σχετικά με τις δυνατότητες της κάνναβης ως θεραπεία του καρκίνου, λέει ο επικεφαλής της έρευνας
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Περιπλανώμενη μαύρη τρύπα, επτά φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, εντοπίστηκε στον γαλαξία μας

Τech & Science / Περιπλανώμενη μαύρη τρύπα, επτά φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, εντοπίστηκε στον γαλαξία μας

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μαύρη τρύπα σχηματίστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια από την κατάρρευση ενός τεράστιου άστρου και έκτοτε ταξιδεύει μόνη στον Γαλαξία
LIFO NEWSROOM