Κοροναϊός: Ένας νέος ιός με χιλιάδες ασθενείς. «Καμία φαρμακευτική θεραπεία. Κανένα αντίδοτο». Η ανθρωπότητα έχει βρεθεί ξανά σε αυτή τη θέση.
Μόλις τα τελευταία πέντε χρόνια, ο κόσμος έχει έρθει αντιμέτωπος με τον ιό του Έμπολα, του Ζίκα έναν άλλον έναν κοροναϊό με την ονομασία Mers (Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής), και τώρα καλείται να αντιμετωπίσει τον απλό ιό γνωστό ως «2019-nCoV».
Έχει ήδη μολύνει πάνω από 8.200 ανθρώπους ενώ τα θανατηφόρα κρούσματα άγγιξαν σήμερα τα 171. Ωστόσο, αντίθετα με τις προηγούμενες περιπτώσεις, όπου χρειάστηκαν χρόνια για να αναπτυχθούν εμβόλια για την προστασία των ανθρώπων, η έρευνα για ένα εμβόλιο που θα συμβάλλει στον περιορισμό αυτού του ξεσπάσματος του ιού, μοιάζει ήδη πιθανή μόλις λίγες ώρες μετά την ταυτοποίηση του ιού.
Οι κινεζικές αρχές έδωσαν πολύ σύντομα στη δημοσιότητα τον γενετικό κώδικα του ιού. Η πληροφορία αυτή βοηθά τους επιστήμονες να εντοπίσουν την προέλευση του ιού και το πώς αναπτύχθηκε. Με τη συμβολή της τεχνολογίας και τη δέσμευση των κυβερνήσεων ανά τον κόσμο, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η έρευνα για επείγουσες μορφές ασθενειών, οι ειδικοί μπόρεσαν να ανταποκριθούν ταχύτατα.
Πρόοδος χωρίς προηγούμενο
Στο εργαστήριο του Inovio στο Σαν Ντιέγκο, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν έναν σχετικό νέο τύπο τεχνολογίας του DNA για να αναπτύξουν ένα εν δύναμη αντίδοτο. Το « INO-4800» όπως ονομάζεται, αναμένεται να δοκιμαστεί σε ανθρώπους στις αρχές του καλοκαιριού.
Η Kate Broderick, αντιπρόεδρος του τομέα έρευνας και ανάπτυξης του εργαστηρίου ανέφερε σχετικά: «Από τη στιγμή που η Κίνα μας παρείχε την αλληλουχία του DNA του ιού, ήμασταν σε θέση να τον εξετάσουμε στα εργαστήριά μας και να σχεδιάσουμε ένα εμβόλιο μέσα σε τρεις ώρες. Το σημαντικό σε αυτά τα εμβόλια είναι ότι οι αλληλουχίες αυτές του DNA του ιού στοχεύουν σε συγκεκριμένα μέρη της παθογένειας, όπου θεωρούμε ότι το σώμα θα αντισταθεί περισσότερο. Όταν χρησιμοποιούμε τα ίδια τα κύτταρα του ασθενούς προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα εμβόλιο, ενισχύουμε τους φυσικούς μηχανισμούς άμυνας του σώματος».
Το εργαστήριο του Inovio αναφέρει ότι, αν οι αρχικές δοκιμές σε ανθρώπους είναι επιτυχημένες, θα ακολουθήσουν εκτεταμένες, ιδανικά σε μία περιοχή όπου ξέσπασε ο ιός στην Κίνα, μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, παραμένει αδύνατο να προβλεφθεί αν η εξάπλωση θα έχει ανακοπεί μέχρι τότε. Αν τελικά το χρονοδιάγραμμα του Inovio ακολουθηθεί, τότε η εταιρεία αναφέρει πως αυτό θα είναι το πιο γρήγορο εμβόλιο που ανακαλύφθηκε και δοκιμάστηκε σε περίοδο τέτοιας υγειονομικής κρίσης.
Μνήμες SARS
Η τελευταία φορά που ένας ανάλογος ιός εμφανίστηκε ήταν το 2002. Ήταν ο ιός Sars και τότε η Κίνα άργησε να ενημερώσει τον υπόλοιπο κόσμο για το τι συνέβαινε και καθυστέρησε η ανάπτυξη ενός εμβολίου.
Παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες για να ανακαλύψουν ένα εμβόλιο για την αντιμετώπιση του νέου αυτού κοροναϊού, οι έρευνες παραμένουν σε αρχικό στάδιο. Οι κλινικές δοκιμές χρειάζονται χρόνο και έχουν καλύτερα αποτελέσματα όταν είναι μέσα στον «πυρήνα» του ξεσπάσματος της κρίσης.
Ωστόσο δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι κάποιο από αυτά τα σχέδια θα αρκούντως αποτελεσματικό, ώστε να χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση του κοροναϊού της Κίνας. Τον τελικό λόγο έχει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος θα αποφασίσει ποιο εμβόλιο θα ελεγχθεί σε ανθρώπους στις επόμενες ημέρες.
Το χρονοδιάγραμμα του 2019-nCoV
31 Δεκεμβρίου 2019 – Η Κίνα ειδοποιεί τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για διάσπαρτες περιπτώσεις πνευμονίας στην πόλη Γουχάν
1 Ιανουαρίου 2020 - Η αγορά των θαλασσινών και κρεάτων κλείνει καθώς βρίσκεται στο επίκεντρο του ιού
9 Ιανουαρίου- Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η μόλυνση προέρχεται από έναν νέο τύπο κοροναϊού
10 Ιανουαρίου – Η Κίνα μοιράζεται τον γενετικό κώδικα των νέων ιών
11 Ιανουαρίου – Οι επιστήμονες ξεκινούν να εργάζονται πάνω στο εμβόλιο και επιβεβαιώνεται ο πρώτος θάνατος
13 Ιανουαρίου – Ο ιός εξαπλώνεται για πρώτη φορά στο εξωτερικό, με την περίπτωση της Ταϊλάνδης.
Με πληροφορίες από BBC
σχόλια