Παρίσι: Έκθεση αναπαριστά τις τελευταίες ώρες της Πομπηίας

Παρίσι: Έκθεση αναπαριστά τις τελευταίες ώρες της Πομπηίας Facebook Twitter
Παρίσι: Έκθεση αναπαριστά τις τελευταίες ώρες της Πομπηίας (GEDEON Programmes)
0

Ένας εικονικός Βεζούβιος ξεπροβάλει σε μία έκθεση στο Παρίσι, που αναπαριστά τις τελευταίες ώρες ενός από τα σπουδαιότερα γεγονότα στον αρχαίο κόσμο.

Όταν ο Βεζούβιος εξερράγη το 79 μ.Χ., η λάβα και η τέφρα του διατήρησαν τις τελευταίες στιγμές της Πομπηίας με εκπληκτική λεπτομέρεια. Από δημόσια κτίρια και ιδιωτικές κατοικίες στολισμένες με περίτεχνα ψηφιδωτά και τοιχογραφίες έως αποτεφρωμένα τρόφιμα και ανθρώπινα απομεινάρια.

Οι ανασκαφές εκατοντάδων ετών από την ανακάλυψη της θαμμένης πόλης της Πομπηίας τον 16ο αιώνα, παρείχαν μία σειρά από πληροφορίες για την καταδικασμένη αυτή ρωμαϊκή πόλη.

Σήμερα μία νέα έκθεση στο Grand Palais στο Παρίσι τοποθετεί τους επισκέπτες στην Πομπηία λίγες ώρες πριν από την έκρηξη του Βεζούβιου.

Με τίτλο «Πομπηία», η παράσταση, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Πάρκο της Πομπηίας, χρησιμοποιεί συναρπαστικές τρισδιάστατες εικόνες για να παρουσιάσει στιγμές τόσο της αρχαίας πόλης όσο και του σύγχρονου αρχαιολογικού χώρου.

Οι ερευνητές σχεδίασαν έναν συνδυασμό από πλάνα τραβηγμένα από drone, χαρτογραφίες, υπέρυθρες εικόνες κ.λπ για να ξαναζωντανέψουν την Πομπηία, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Αρχικά, η έκθεση υποτίθεται ότι θα άνοιγε τον Μάρτιο, αλλά αυτό δεν συνέβη λόγω της έξαρσης της πανδημίας.

Οι επίδοξοι επισκέπτες ωστόσο, έλαβαν μια ψηφιακή προεπισκόπηση της παρουσίασης της έκθεσης τον Απρίλιο, όταν το Grand Palais κυκλοφόρησε μια σειρά με τις εμπειρίες της εικονικής πραγματικότητας, συνδυασμένες με έναν ηχητικό οδηγό και ένα βίντεο περιηγήσεων.

Η έκθεση άνοιξε την 1η Ιουλίου διαδικτυακά και θα διαρκέσει έως τις 27 Σεπτεμβρίου.

«Η παρουσίαση δεν έχει να κάνει με την τεχνολογία αλλά με τον τόπο», λέει ο Roei Amit, επικεφαλής του ψηφιακού τμήματος του πολιτιστικού ιδρύματος του Παρισιού, στους Financial Times. «Έχουμε φυσικά την εικονική και την επαυξημένη πραγματικότητα, αλλά δεν είναι κεντρικά στοιχεία στην έκθεση. Αντ 'αυτού, δημιουργούμε μια υβριδική εμπειρία, για το πώς μπορούμε να πούμε την ιστορία αυτή με τον καλύτερο τρόπο».

Μιλώντας με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι διοργανωτές περιγράφουν την έκθεση ως μια πραγματική «μηχανή του χρόνου».

Οι επισκέπτες περπατούν σε ένα σοκάκι μήκους περίπου 60 μέτρων ανάμεσα από εικονικές αναπαραστάσεις της καθημερινής ζωής, από σπίτια, συντριβάνια και περαστικούς στην Πομπηία».

Η «Πομπηία» χωρίζεται σε τέσσερα domus, η λατινική λέξη για το σπίτι. Αυτά απεικονίζονται σε χάρτες, όπου ο πρώτος επικεντρώνεται στην Πομπηία ως ρωμαϊκή πόλη ενώ οι άλλοι τρεις εξερευνούν τις πρώιμες αλλά και τις πιο πρόσφατες ανασκαφές, συγκεκριμένες ανακαλύψεις και τοιχογραφίες, αντίστοιχα.

Τα αντικείμενα που περιβάλλουν τον χώρο είναι ένα άγαλμα της Λιβίας, σύζυγο του Αυτοκράτορα Αυγούστου, ένα μαρμάρινο κουνέλι, ένα στήθος μάγισσας γεμάτο με φυλακτά κατασκευασμένα από γυαλί, ελεφαντόδοντο και αμέθυστο, χρυσά κοσμήματα σε σχήμα φιδιού και γύψινα ομοιώματα ανθρώπων που πέθαναν στην έκρηξη του Βεζούβιου.

Τα ομοιώματα πλαισιώνονται από τοιχογραφίες που απεικονίζουν σκηνές όπως η θεά Αφροδίτη που οδηγεί ένα άρμα με ελέφαντα.

Πάνω από την αυτοσχέδια πόλη, ο Βεζούβιος βρυχάται δυσοίωνα. Κάθε 30 λεπτά, το ηφαίστειο εκρήγνυται, υπενθυμίζοντας στους επισκέπτες το αναπόφευκτο τέλος της Πομπηίας.

Τη στιγμή της έκρηξης, περίπου 15.000 με 20.000 άνθρωποι ζούσαν στην Πομπηία και το κοντινό Ερκουλάνουμ (Herculaneum).

Η πλειοψηφία αυτών των ατόμων κατάφερε να ξεφύγει από την οργή του Βεζούβιου, αλλά περίπου 2.000 άτομα βρέθηκαν κάτω από τη λάβα του ηφαιστείου, τα φλεγόμενα συντρίμμια και τα δηλητηριώδη αέρια, ανέφερε η Laura Geggel για το Live Science το 2019.

«Η αναβίωση της Πομπηίας δεν είναι μία εκδοχή της Disneyland», δήλωσε ο διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας Massimo Osanna στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Αυτό δείχνουμε στην τρισδιάστατη έκθεση αντιστοιχεί ακριβώς σε αυτό που έχουμε βρει από την επιστημονική μας έρευνα.»

Με πληροφορίες του smithsonianmag

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM