Πριν από πέντε εβδομάδες ένας ιερέας σε εκκλησία στην Ολλανδία, ξεκίνησε μια θεία λειτουργία που έμοιαζε συνηθισμένη, αλλά σήμερα ακόμη δεν έχει τελειώσει καθώς σκοπός της είναι να σώσει μια οικογένεια μεταναστών.
Η θεία λειτουργία είναι ακόμα σε εξέλιξη, έχει μετατραπεί σε έναν μαραθώνιο που περιλαμβάνει εκατοντάδες ανθρώπους και δεν δείχνει κανένα σημάδι διακοπής. Την Κυριακή θα κλείσει 37 μέρες χωρίς καμία διακοπή και όσοι συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή, δηλώνουν πως δεν έχουν σκοπό να διακόψουν.
Η εκκλησία Μπέθελ στη Χάγη προσπαθεί να αποτρέψει την απέλαση μιας οικογένειας Αρμένιων στην οποία δεν χορηγήθηκε άσυλο μετά από σχεδόν εννέα χρόνια παραμονής της στη χώρα και ενώ τα μέλη της δηλώνουν ότι θα κινδύνευαν αν επέστρεφαν στην πατρίδα τους.
Η εκκλησία εκμεταλλεύεται έναν ολλανδικό νόμο ο οποίος εμποδίζει τις αρχές να διεξάγουν αστυνομικές επιχειρήσεις σε τόπο όπου διεξάγεται θρησκευτική λειτουργία. Η στρατηγική τους είναι απλή: Στέγασαν την οικογένεια των μεταναστών στην εκκλησία και προσπαθούν να μην σταματήσουν τη λειτουργία ούτε λεπτό.
Αρχικά, αυτό ήταν μια τεράστια πρακτική πρόκληση, καθώς λίγο άνθρωποι έπρεπε να συντονιστούν και να κάνουν βάρδιες. Όμως καθώς η προσπάθεια τους έγινε γνωστή, προσέλκυσε την προσοχή πολλών εθελοντών που συγκινημένοι σπεύδουν να βοηθήσουν κάνοντας βάρδια.
«Υπάρχουν ήδη περισσότεροι από 450 διαφορετικοί ιερείς, ποιμένες, διάκονοι, πρεσβύτεροι από όλη τη χώρα που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτή τη λειτουργία», ανέφερε ο Axel Wicke, ο ιερέας του Μπέθελ, «Ακόμα και από το εξωτερικό έχουμε βοήθεια και έχουν γίνει κηρύγματα στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά», είπε.
Η οικογένεια Tamrazyan, οι δύο γονείς και τα τρία παιδιά τους, ηλικίας 21, 19 και 14 ετών, δήλωσαν ότι άφησαν την Αρμενία μετά από απειλές θανάτου για τον πολιτικό ακτιβισμό του πατέρα.
Ο Derk Stegeman, ένας πάστορας της Προτεσταντικής Εκκλησίας, ο οποίος έχει ενεργήσει ως εκπρόσωπος των Tamrazyans, δήλωσε ότι μιλούσε με ολλανδούς αξιωματούχους και εξέφρασε την ελπίδα ότι η κυβέρνηση θα αλλάξει γνώμη βλέποντας αυτό το συγκινητικό κύμα αλληλεγγύης.
Οι αξιωματούχοι της Εκκλησίας δήλωσαν ότι οι γονείς δεν είχαν δώσει συνεντεύξεις και επιθυμούν να είναι γνωστοί απλά ως Tamrazyan, εν μέρει για να προστατεύσουν τα μέλη της οικογένειας που εξακολουθούν να βρίσκονται στην Αρμενία. Αλλά η κόρη τους, η Hayarpi, μίλησε δημόσια.
Σε ένα βίντεο που δημοσίευσε στο Twitter το Σεπτέμβριο, ζήτησε από τους ανθρώπους να απευθυνθούν στην κυβέρνηση για λογαριασμό της οικογένειάς της. «Έχετε τη δύναμη» είπε στα ολλανδικά. «Παρακαλούμε να τη χρησιμοποιήσετε για μας, και για 400 παιδιά σαν εμάς. Είμαστε αθώοι».
σχόλια