Η Τουρκία δημιουργεί δική της διαστημική υπηρεσία

Η Τουρκία δημιουργεί δική της διαστημική υπηρεσία Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου.
0

Η Τουρκία προχωρά στη δημιουργία διαστημικής υπηρεσίας, μετά την πρόσφατη υπογραφή από τον Πρόεδρο Ερντογάν σχετικού εκτελεστικού διατάγματος.

Η υπηρεσία αναμένεται να προωθήσει την ανάπτυξη τεχνολογιών για εκτοξεύσεις πυραύλων και την εξερεύνηση του διαστήματος, καθώς επίσης να συντονίσει τις σχετικές με το διάστημα δραστηριότητες των ερευνητικών κέντρων και άλλων φορέων της χώρας.

Οι Τούρκοι επιστήμονες χαιρέτισαν την πρωτοβουλία και εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι η νέα υπηρεσία θα βοηθήσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στη μείωση της «διαρροής εγκεφάλων» (brain drain), μολονότι εξέφρασαν παράλληλα κάποιες αμφιβολίες για τη δυνατότητα υλοποίησης των φιλόδοξων στόχων της, σύμφωνα με το Nature.

Δεν είναι ακόμη σαφές ποιος θα είναι ο προϋπολογισμός της διαστημικής υπηρεσίας, ούτε πότε ακριβώς θα ξεκινήσει τη λειτουργία της, η οποία αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, δωρεές τρίτων και δικά της έσοδα π.χ. από την παροχή συμβουλών και από πατέντες.

Οι λεπτομέρειες ακόμη βρίσκονται υπό συζήτηση, σύμφωνα με τον υπουργό Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Μουσταφά Βαράνκ, ο οποίος πρόσθεσε ότι η δημιουργία μιας διαστημικής υπηρεσίας αποτελεί ιστορική στιγμή για μια χώρα, στη σημαία της οποίας υπάρχει η Σελήνη και ένα άστρο. Τόνισε ακόμη ότι οι αεροδιαστημικές τεχνολογίες αλληλεπιδρούν με πολλούς άλλους τομείς της οικονομίας, συνεπώς θα έχουν πολλαπλή θετική επίδραση στη συνολική κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας.

Άλλες χώρες της περιοχής με πιο ανεπτυγμένα διαστημικά προγράμματα και δυνατότητες εκτόξευσης είναι το Ισραήλ (που ετοιμάζεται να στείλει την πρώτη του αποστολή στη Σελήνη) και το Ιράν. Και οι δύο χώρες χρησιμοποιούν τις διαστημικές δυνατότητές τους και για στρατιωτικούς σκοπούς.

Ο Βαράνκ, κάνοντας αναφορά στην αμυντική διάσταση των διαστημικών τεχνολογιών, είπε ότι «η Τουρκία έχει αποδείξει τις τεχνολογικές ικανότητές της στην αμυντική βιομηχανία. Οι διαστημικές τεχνολογίες θα μας επιτρέψουν να επεκταθούμε σε μια τελείως νέα και μοναδική διάσταση».

Οι συζητήσεις στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν για τη δημιουργία διαστημικής υπηρεσίας είχαν ξεκινήσει από τότε που ήλθε στην εξουσία το 2003. Επρόκειτο για μια ασαφή και συνήθως προεκλογική υπόσχεση έως το 2016, όταν για πρώτη συμπεριλήφθηκε επίσημα στα σχέδια της κυβέρνησης. Τώρα, το εκτελεστικό διάταγμα του Ερντογάν έρχεται να επισημοποιήσει τη δημιουργία της νέας υπηρεσίας.

Η τουρκική κυβέρνηση ήδη χρηματοδοτεί διάφορους φορείς που έχουν διαστημικά ενδιαφέροντα, όπως το Ινστιτούτο Ερευνών Διαστημικών Τεχνολογιών της Τουρκίας και τη Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας, ο ετήσιος προϋπολογισμός των οποίων θα περικοπεί κατά 20%, ώστε τα ποσά αυτά να δοθούν πλέον στη νέα διαστημική υπηρεσία. Με βάση τους προϋπολογισμούς του 2019, το ποσό αυτό εκτιμάται σε περίπου 30 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (5,7 εκατ. δολάρια).

Η νέα υπηρεσία θα συντονίζει επίσης τις διαστημικές δραστηριότητες των Τουρκικών Αεροδιαστημικών Βιομηχανιών, της Roketsan (παραγωγού τουρκικών πυραύλων) και της Turksat (ημι-ιδιωτικού οργανισμού δορυφόρων).

Ο Ζαφέρ Εμεκάν, διευθυντής του δημοφιλούς διαδικτυακού τόπου αστρονομίας Kozmik Anafor, δήλωσε αισιόδοξος ότι η εγγύτητα της Τουρκίας στον ισημερινό και οι πολλές πεδινές εκτάσεις της μπορούν να τη βοηθήσουν, ώστε να αποτελέσει μια οικονομική εναλλακτική λύση σε σχέση με τις σημερινές τοποθεσίες εκτόξευσης άλλων χωρών. Όπως είπε, οι εκτοξεύσεις από την Τουρκία θα προσφέρουν μια πρόσθετη πηγή εισοδήματος στη νέα διαστημική υπηρεσία.

«Υπάρχει σημαντικός αριθμός φοιτητών που ασχολούνται ιδιαίτερα με το διάστημα και την επιστήμη στην Τουρκία. Ένα καλά οργανωμένο διαστημικό πρόγραμμα μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η νέα γενιά για να αποκτήσει ελπίδα για το μέλλον», δήλωσε ο αστροφυσικός Ουμούτ Γιλντίζ του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια.

«Ο αριθμός των Τούρκων που έχουν μια επαγγελματική καριέρα στη διαστημική επιστήμη είναι σήμερα πολύ χαμηλός. Αλλά η νέα γενιά, που ήδη ενδιαφέρεται για το διάστημα, μπορεί εύκολα να προσελκυστεί με τις κατάλληλες πρωτοβουλίες», πρόσθεσε.

Η Τουρκία προσπαθεί να προσελκύσει ξανά τα επιστημονικά «μυαλά» που έχουν φύγει στο εξωτερικό. Για το σκοπό αυτό, ανακοίνωσε το Νοέμβριο του 2018 ότι θα δίνει, για μια περίοδο δύο έως τριών ετών, έως 4.500 δολάρια το μήνα σε καθένα Τούρκο επιστήμονα που επιστρέφει στη χώρα και ξεκινά ένα νέο ερευνητικό εργαστήριο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διακήρυξη Τραμπ για 25η Μαρτίου: Ένας από τους παλαιότερους φίλους μας η Ελλάδα

Διεθνή / Διακήρυξη Τραμπ για 25η Μαρτίου: Ακρογωνιαίος λίθος για την ασφάλεια στην Ευρώπη η στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε το κείμενο για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας κατά τη διάρκεια της ετήσιας δεξίωσης που πραγματοποιείται στον Λευκό Οίκο για την 25η Μαρτίου υπό επευφημίες
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ διέρρευσε κατά λάθος σε δημοσιογράφο τα σχέδια επίθεσης κατά των Χούτι

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ διέρρευσε κατά λάθος σε δημοσιογράφο του Atlantic τα σχέδια επίθεσης κατά των Χούτι

Την αυθεντικότητα των συνομιλιών που δημοσίευσε ο δημοσιογράφος επιβεβαίωσε η κυβέρνηση Τραμπ - Οι αμφιβολίες του Τζέι Ντι Βανς για τα πλήγματα κατά των Χούτι
LIFO NEWSROOM
Ανάλυση FT: Γιατί ο Τραμπ εντείνει τους φόβους για μια νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών

Διεθνή / Ανάλυση FT: Γιατί ο Τραμπ εντείνει τους φόβους για νέα παγκόσμια κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών

Η πυρηνική ασπίδα της Ουάσινγκτον αμφισβητείται από τους συμμάχους της - Γερμανία, Πολωνία, Νότια Κορέα και Ιαπωνία συζητούν ανοιχτά ή εν κρυπτώ για πυρηνικά
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ