Μία Ολλανδή γιατρός δικάζεται αυτές τις μέρες στη χώρα της για μια υπόθεση ευθανασίας, Η δίκη θεωρείται σταθμός στα νομικά και ιατρικά χρονικά.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η γιατρός δεν έκανε όσα έπρεπε για εξακριβώσει τη συναίνεση στην ευθανασία μιας ασθενούς που έπασχε από βαριάς μορφής άνοια. Πρόκειται για την πρώτη τέτοια υπόθεση που φθάνει στο δικαστήριο από τότε που η Ολλανδία νομιμοποίησε την ευθανασία το 2002.
Η 74χρονη ασθενής, που πέθανε το 2016, έπασχε από Αλτσχάιμερ.
Η γιατρός κατηγορείται πως νάρκωσε τη γυναίκα και ζήτησε από την οικογένεια της να τη συγκρατήσει καθώς της χορηγούσε ένα θανατηφόρο φάρμακο. Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές η ασθενής έδειξε αντίσταση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Η γιατρός, η οποία δεν κατονομάζεται στα δικαστικά έγγραφα, λέει πως υπήρξε ιδιαίτερα προσεκτική.
Οι εισαγγελικές αρχές έχουν δηλώσει πως δεν επιδιώκουν να πετύχουν κάποια ποινή φυλάκισης για τη γιατρό, η οποία έχει συνταξιοδοτηθεί, αλλά θέλουν να ξεκαθαριστεί το ζήτημα για το πώς εφαρμόζεται η νομοθεσία για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από άνοια.
Η Ολλανδία υπήρξε η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε την ευθανασία, η οποία όμως επιτρέπεται κάτω από ένα αυστηρό και συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο.
Η ασθενής της συγκεκριμένης υπόθεσης είχε κάνει μια γραπτή δήλωση πριν τέσσερα χρόνια, όταν διαγνώστηκε με Αλτσχάιμερ. Εκεί ανέφερε πως θα ήθελε να υποβληθεί σε ευθανασία πριν χρειαστεί να ζήσει σε ίδρυμα.
Όμως στην ίδια δήλωση προσέθετε: «Θέλω να αποφασίσω (το πότε θα πεθάνω) έχοντας ακόμα τα λογικά μου και όταν νομίζω πως η στιγμή είναι σωστή».
Πριν τελικά εισαχθεί σε ίδρυμα, μία γιατρός αποφάσισε πως πρέπει να εφαρμοστεί στην ασθενή υποβοηθούμενη αυτοκτονία, βασιζόμενη στην προηγούμενη γραπτή της δήλωση. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από δύο άλλους γιατρούς.
Όταν τελικά η μέρα έφθασε, η γιατρός έβαλε υπνωτικό στον καφέ της ασθενούς και εκείνη έχασε τις αισθήσεις της. Όμως στην πορεία ξύπνησε και τελικά χρειάστηκε να τη συγκρατήσουν η κόρη της και ο γαμπρός της για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ευθανασίας.
Για ποιο λόγο η υπόθεση έφθασε στη Δικαιοσύνη
Το κεντρικό ερώτημα που τίθεται στο δικαστήριο είναι η νοητική ικανότητα της ασθενούς να συναινέσει στον τερματισμό της ζωής της, παρά την προηγούμενη δήλωση της.
«Ένα καθοριστικό ερώτημα σε αυτή την υπόθεση είναι για πόσο μεγάλο χρονικό διάστημα πρέπει ένας γιατρός να συνεχίσει να συμβουλεύει έναν ασθενή μα άνοια, αν σε προηγούμενη φάση ο ασθενής έχει ζητήσει την ευθανασία», δήλωσε η εκπρόσωπος της εισαγγελίας Σάνα βαν ντερ Χαργκ. «Δεν τίθενται σε αμφισβήτηση οι καλές προθέσεις του γιατρού. Θα μπορούσε όμως να έχει προηγηθεί μια πιο ενδελεχής συζήτηση με την ασθενή πριν αποφασιστεί ο τερματισμός της ζωής της», προσθέτει.
Παρόλα αυτά η κόρη της νεκρής ασθενούς ευχαρίστησε τη γιατρό. «Την απελευθέρωσε από την ψυχική φυλακή στην οποία είχε καταλήξει», δήλωσε.
Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται σε δύο εβδομάδες.
Με πληροφορίες από BBC
σχόλια