Ο φάκελλος της δολοφονίας του ακτιβιστή πολιτικών δικαιωμάτων Malcolm X ανοίγει ξανά μετά από σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix που έκανε πρεμιέρα πριν από λίγες ημέρες.
Το γραφείο του εισαγγελέα της περιφέρειας του Μανχάταν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα επανεξετάσει την υπόθεση καθώς νέες πληροφορίες ήρθαν στο φως. Ακόμη, συνεργάζεται με το Innocence Project, μία μη κερδοσκοπική οργάνωση που έχει ως στόχο την απαλλαγεί έχουν καταδικαστεί άδικα. Εκπρόσωπος του γραφείου εισαγγελέα επιβεβαίωσε τη συνάντηση των Αρχών με το Innocence Project και ανέφερε ότι ο εισαγγελέας θα ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για το θέμα η οποία θα «δείξει» τα επόμενα βήματα που ίσως θα πρέπει να γίνουν.
Οι δηλώσεις έγιναν αυτές λίγες μέρες αφότου το Netflix κυκλοφόρησε τη σειρά ντοκιμαντέρ "Who Killed Malcolm X?". Στη σειρά, ο ιστορικός Abdur-Rahman Muhammad αναζητά απαντήσεις για τη δολοφονία του Αμερικανού μουσουλμάνου ιερέα και ακτιβιστή πολιτικών δικαιωμάτων. Ο Abdur-Rahman Muhammad προσπαθεί να απαντήσει και στο ερώτημα αν τελικά οι πραγματικοί δράστες έχουν συλληφθεί. Ο Malcolm X δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Audubon Ballroom της Νέας Υόρκης στις 21 Φεβρουαρίου του 1965.
Την επόμενη χρονιά τρεις άνδρες, οι Mujahid Abdul Halim, Muhammad Abdul Aziz και Khalil Islam καταδικάστηκαν σε ισόβια. Για πολλά χρόνια οι Aziz και Islam υποστήριζαν την αθωότητα τους. O Halim παραδέχθηκε πως συμμετείχε στη δολοφονία, υποστήριξε ωστόσο ότι οι άλλοι δύο καταδικασθέντες ήταν αθώοι. Ο Aziz, που είναι σήμερα 81, προσπαθεί «να αποκαταστήσει την υπόληψή του», σύμφωνα με το Innocence Project. Αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους τo 1985, αλλά υποστηρίζει πως ζει με το στίγμα της καταδίκης για πάνω από 50 χρόνια. Ο Islam πέθανε το 2009.
«Θέλω μόνο να καταθέσω ότι οι Aziz και Islam δεν είχαν καμία σχέση με αυτό. (...) Ήμουν εκεί, ξέρω τι συνέβη και γνωρίζω τους ανθρώπους που βρέθηκαν εκεί», είχε πει ο Halim τον Φεβρουάριο του 1966, σύμφωνα με τους The New York Times. Σύμφωνα με το Innocence Project δεν υπάρχουν απτά στοιχεία που να συνδέουν τους Aziz και Islam με τον φόνο. Ο Aziz μάλιστα έχει άλλοθι, και υποστηρίζει πως ήταν στο σπίτι του καθώς είχε χτυπήσει στο πόδι.
Το Innocence Project εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την επανεξέταση της καταδίκης του Aziz. O Barry Scheck, συνιδρυτής του οργανισμού, χαιρέτησε με δήλωσή του το γεγονός επισημαίνοντας την ιστορική σημασία της υπόθεσης αλλά και ότι ο Aziz είναι σήμερα 81 ετών.
Με πληροφορίες από CNN
σχόλια