Μακρόν: Τέλος οι ιμάμηδες από το εξωτερικό - «Να σέβονται όλοι τον γαλλικό νόμο»

Μακρόν: Τέλος οι ιμάμηδες από το εξωτερικό - «Να σέβονται όλοι τον γαλλικό νόμο» Facebook Twitter
Τέλος στο πρόγραμμα ιμάμηδων και δασκάλων από το εξωτερικό βάζει ο Εμανουέλ Μακρόν - ΕΡΑ
5

Σε μία πολυαναμενόμενη παρέμβαση, λιγότερο από ένα μήνα πριν τις δημοτικές εκλογές, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε το σταδιακό τέλος του συστήματος σύμφωνα με το οποίο ξένες χώρες αποστέλλουν ιμάμηδες και δασκάλους στη Γαλλία για κήρυγμα.

Σε μία προσπάθεια να μπει τέλος σ' αυτό που αποκάλεσε «κίνδυνο διχασμού», ο Μακρόν - παρότι έως τώρα κρατούσε αποστάσεις από ζητήματα που αφορούσαν την μουσουλμανική κοινότητα της Γαλλίας, τη μεγαλύτερη της Ευρώπης - ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για την ολοκλήρωση του προγράμματος. 

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής στου στη Μυλούζη, ο Μακρόν τόνισε πως η κυβέρνηση επιχειρεί να σταματήσει την «ξένη παρέμβαση», μέσω του πώς λειτουργούν οι μουσουλμάνοι και πώς είναι οργανωμένες οι θρησκευτικές οργανώσεις σε ένα κοσμικό κράτος.

«Το πρόβλημα είναι πως στο όνομα της θρησκείας, κάποιοι θέλουν να διαχωρίσουν εαυτούς από το κράτος και ως εκ τούτου δεν σέβονται τους νόμους του» τόνισε.

Ο Μακρόν γνωστοποίησε τα σχέδιά του να βάλει τέλος σε ένα πρόγραμμα του 1977 που επέτρεπε σε εννέα χώρες να στέλνουν ιμάμηδες και δασκάλους στη Γαλλία για μαθήματα γλώσσας και πολιτισμού, χωρίς την επίβλεψη των γαλλικών Αρχών.

Μεταξύ των χωρών που περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα, του οποίου οι μαθητές φτάνουν τις 80.000 ετησίως, οι Αλγερία, Τυνησία, Μαρόκο και Τουρκία. Μόνο αυτές τις τέσσερις χώρες έστελναν 300 ιμάμηδες κάθε χρόνο - οι οποίοι, όπως διεμήνυσε ο Μακρόν, θα είναι και οι τελευταίοι.

Η κυβέρνηση ζήτησε από το Συμβούλιο Γάλλων Μουσουλμάνων (το σώμα που εκπροσωπεί το Ισλάμ στη Γαλλία) να βρει λύση ώστε να εκπαιδεύει ιμάμηδες σε γαλλικό έδαφος, να διασφαλίζει πως μιλούν γαλλικά και πως δεν εξαπλώνουν το κήρυγμά τους.

Οι νέοι κανόνες στοχεύουν στην αντιμετώπιση του εξτρεμισμού στη Γαλλία, δίνοντας στην κυβέρνηση περισσότερες εξουσίες στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, την χρηματοδότηση των τζαμιών και την εκπαίδευση των ιμάμηδων, εξήγησε ο Μακρόν.

«Αυτό το τέλος στο ισλαμικό αυτό σύστημα είναι πολύ σημαντικό στον περιορισμό της ξένης επιρροής και τη διασφάλιση πως όλοι σέβονται τους νόμους της Γαλλίας» τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Μυλούζη.

Με πληροφορίες από Reuters/Europost

Διεθνή
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εισαγγελέας αποσύρει την υπόθεση για την ανάμειξη του Τραμπ στις εκλογές του 2020

Διεθνή / Εισαγγελέας αποσύρει την υπόθεση για την ανάμειξη του Τραμπ στις εκλογές του 2020

Οι κατηγορίες που είχαν απαγγελθεί τον Αύγουστο του 2023 περιλάμβαναν συνωμοσία για απάτη κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, συνωμοσία για παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας, παρεμπόδιση και απόπειρα παρεμπόδισης επίσημης διαδικασίας και συνωμοσία κατά δικαιωμάτων
LIFO NEWSROOM
Ο Λίαμ Πέιν πέθανε προσπαθώντας να διαφύγει από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου - Τι λένε οι Αρχές

Διεθνή / Ο Λίαμ Πέιν πέθανε προσπαθώντας να διαφύγει από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου - Τι λένε οι Αρχές

Νέα πλάνα από κάμερες ασφαλείας που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα αποκαλύπτουν τις τελευταίες στιγμές του τραγουδιστή, ρίχνοντας φως στα γεγονότα που προηγήθηκαν της τραγικής του πτώσης.
LIFO NEWSROOM
Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε η Βουλή της Σερβίας- Επεισοδιακή συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2025

Διεθνή / Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε η Βουλή της Σερβίας- Επεισοδιακή συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2025

Οι τόνοι ανέβηκαν από την αρχή, όταν βουλευτές της αντιπολίτευσης σήκωσαν πλακάτ με ματωμένα χέρια, κατηγορώντας την κυβέρνηση για την τραγωδία που σημειώθηκε στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ την 1η Νοεμβρίου
LIFO NEWSROOM
Καλίν Γκεοργκέσκου: Ένας «φιλορωσικός πονοκέφαλος» απειλεί να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό της Ρουμανίας

Διεθνή / Ρουμανία: Θαυμαστής Πούτιν, υμνητής των Ναζί και χειμερινός κολυμβητής σε παγωμένες λίμνες θέλει να γίνει πρόεδρος

Η μεγάλη έκπληξη ήταν η εκτόξευση του Γκεοργκέσκου από ποσοστά της τάξης του 5% στις δημοσκοπήσεις σε 22,9% στις εκλογές, αφήνοντας πίσω τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μαρσέλ Τσιολάκου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
@Γράφων 20.2.2020 | 16:31 Νομίζω ότι αυτή η αυτομαστίγωση δεν αφορά μόνο τη Γαλλία, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη (ίσως πλην ανατολικών χωρών και Ελλάδας, που δεν είχαμε αποικίες). Και διάφορες νοοτροπίες, που βρίσκουν έκφραση και στις πολιτικές, εδράζουν σε μια αίσθηση ενοχής αυτοτιμωρίας. Έχω επισκεφθεί το εξαιρετικά ενδιαφέρον Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας στις Βρυξέλλες, που έχει ανοίξει σχετικά πρόσφατα, και ήδη από τα πρώτα εκθέματα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο δουλεμπόριο και την αποικιορατία.
Να θυμίσουμε βέβαια για τους πολυ ευαισθητους πχ με τις σταυροφορίες την μάχη του Πουατιέ που είχε προηγηθεί.Δυστυχώς οι δυτικοί δεν είναι αυτά τα τέρατα που πολλούς θα βόλευε να είναι.
Γράφων 21.2.2020 | 07:42 Α, καλά, οι Σταυροφορίες είναι άλλη πονεμένη ιστορία. Από τα μεγαλύτερα ψευδοεπιχειρήματα! Η δε σύγκριση που κάνουν ορισμένοι, έως και αρκετοί, μεταξύ Σταυροφόρων και σημερινών τζιχαντιστών θα κάνει τους ιππότες να στριφογυρίζουν στους πολύχρωμους τάφους τους, στον υπέρλαμπρο Καθεδρικό Ναό της Βαλέτας. Θα δοθεί κάποια ευκαιρία να συζητήσουμε και για αυτό.