Κορωνοϊός: Σε 43χρονη μητέρα η πρώτη δοκιμή εμβολίου στις ΗΠΑ - «Νιώθω υπέροχα»

Κορωνοϊός: Σε 43χρονη μητέρα η πρώτη δοκιμή εμβολίου στις ΗΠΑ - «Νιώθω υπέροχα» Facebook Twitter
0

Η πρώτη κλινική δοκιμή ενός εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 ξεκίνησε σήμερα στο Σιάτλ, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Σε αυτήν την «ανοιχτή κλινική δοκιμή», θα συμμετάσχουν 45 εθελοντές, ηλικίας από 18 μέχρι 55 ετών, που όλοι τους είναι καλά στην υγεία τους. Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) η δοκιμή θα διαρκέσει έξι εβδομάδες. «Ο πρώτος από τους συμμετέχοντες έλαβε σήμερα το πειραματικό εμβόλιο», προστίθεται στην ανακοίνωση. Για τις δοκιμές, την εξακρίβωση τυχόν παρενεργειών, την πιστοποίηση και την έκδοση άδειας για τη διάθεση οποιουδήποτε εμβολίου θα απαιτηθούν από 12 ως 18 μήνες, τονίζει το A, επικαλούμενο αξιωματούχους του δημόσιου συστήματος υγείας.

Όπως μετέδωσαν αμερικανικά Μέσα, η Jennifer Haller, 43 ετών, είναι ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε στο Kaiser Permanente Washington Research Institute του Σιάτλ, σήμερα Δευτέρα. «Είμαστε όλοι αβοήθητοι. Είναι μια καταπληκτική ευκαιρία για εμένα να κάνω κάτι», δήλωσε η Haller στο Associated Press. Την Haller ακολούθησαν άλλοι τρεις συμμετέχοντες που έλαβαν την πρώτη από τις δύο δόσεις του εμβολίου. Θα λάβουν τη δεύτερη σε έναν μήνα. Αφότου εμβολιάστηκε η Haller δήλωσε ότι «νιώθει υπέροχα». Η ίδια είναι μητέρα δύο εφήβων. Τα παιδιά της «πιστεύουν ότι είναι κουλ» που η μητέρα τους παίρνει μέρος στην έρευνα. 

Στην έρευνα, που αποσκοπεί να αποδείξει ότι το εμβόλιο με την κωδική ονομασία mRNA-1273 είναι ασφαλές και αποτελεσματικό θα πάρουν μέρος σαράντα τέσσερις εθελοντές. Σε ανακοίνωσή του, ο δρ. Anthony Fauci, διευθυντής στο Ινστιτούτο Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων των ΗΠΑ έκανε λόγο για «κατεπείγουσα προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία» ανέφερε ότι η έρευνα «δρομολογήθηκε σε χρόνο ρεκόρ και είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να πετύχουμε τον στόχο μας».

Το συγκεκριμένο πειραματικό εμβόλιο περιέχει γενετικό υλικό RNA που οδηγεί τα ανθρώπινα κύτταρα να παράξουν μία πρωτεΐνη από τον κορωνοϊό, η οποία δεν προκαλεί μόλυνση αλλά ενεργοποιεί ανοσοποιητική απόκριση στον ιό. Οι εθελοντές θα υποβληθούν συνολικά σε έντεκα εξετάσεις σε βάθος ενός έτους ενώ θα έχουν και τηλεφωνική επικοινωνία με την ιατρική ομάδα, τουλάχιστον τέσσερις φορές μέσα στο ίδιο διάστημα. Οι εθελοντές θα λάβουν 100 δολάρια για κάθε μία από αυτές τις επισκέψεις - συνολικά 1.100 δολάρια.

To mRNA-1273 δεν είναι το μόνο εμβόλιο που φιλοδοξεί να μπει στην γραμμή παραγωγής. Δεκάδες ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο συναγωνίζονται για να δημιουργήσουν το εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό. Οι δοκιμές για ένα ακόμα εμβόλιο, από την Inovio Pharmaceuticals, αναμένεται να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα σε ΗΠΑ, Κίνα και Νότια Κορέα. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters/New York Post/Los Angeles Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το χωριό του Άγιου Βασίλη στη Λαπωνία είναι στην πραγματικότητα πολεμικό καταφύγιο

Διεθνή / Το χωριό του Άγιου Βασίλη στη Λαπωνία είναι στην πραγματικότητα πολεμικό καταφύγιο

Το ονειρικό χωριό του Άγιου Βασίλη στο Ροβανιέμι δημιουργήθηκε ως καταφύγιο και σε περίπτωση βομβιστικής επίθεσης κατά της Φινλανδίας, μπορεί να παρέχει ασφάλεια στους κατοίκους
LIFO NEWSROOM
Η αστυνομία στο Περού έβαλε τον... Γκριντς να κλέψει τα Χριστούγεννα εμπόρων ναρκωτικών

Διεθνή / Η αστυνομία στο Περού έβαλε τον... Γκριντς να κλέψει τα Χριστούγεννα εμπόρων ναρκωτικών

Η εθνική αστυνομική υπηρεσία του Περού κατέγραψε εικόνες με τον Γκριντς να τρέχει στη Λίμα και με μια βαριοπούλα κρεμασμένη στον ώμο του να κάνει έφοδο σε κρησφύγετο εμπόρων ναρκωτικών 
LIFO NEWSROOM