Η πανδημία κορωναϊού είναι μια «μεγάλη δοκιμασία» που αποκάλυψε τις αδυναμίες στο σύστημα δημόσιας υγείας της Κίνας, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.
Η σπάνια παραδοχή, από τον Διευθυντή της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας, Li Bin, έρχεται μετά από έντονη κριτική στο εξωτερικό για την πρώιμη αντίδραση της Κίνας. Η χώρα θα βελτιώσει τώρα την πρόληψη, το σύστημα δημόσιας υγείας και τη συλλογή δεδομένων, λέει ο αξιωματούχος.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC, o Li είπε στους δημοσιογράφους ότι η πανδημία ήταν μια σημαντική πρόκληση για την κυβέρνηση της Κίνας και ότι αποκάλυψε «τους αδύναμους δεσμούς μεταξύ της αντιμετώπισης σημαντικών επιδημιών και του συστήματος δημόσιας υγείας».
Η Κίνα έχει κατηγορηθεί ότι ανταποκρίθηκε πολύ αργά στα πρώιμα σημάδια του ιού στη Γουχάν, όπου ξεκίνησε το ξέσπασμα, και ότι δεν ειδοποίησε γρήγορα τη διεθνή κοινότητα για το ξέσπασμα. Επίσης πρόσφατα απέρριψε τις εκκλήσεις για ανεξάρτητη διεθνή έρευνα για την προέλευση του ιού.
Τον Απρίλιο, μια έκθεση της ΕΕ κατηγόρησε την Κίνα ότι παραπληροφορούσε σχετικά με την κρίση. Ένας γιατρός που προσπάθησε να ειδοποιήσει τις αρχές για τον ιό τον Δεκέμβριο, κατηγορήθηκε πως "κάνει λάθος σχόλια". Ο Li Wenliang πέθανε αργότερα από την Covid-19 στο νοσοκομείο της Γουχάν. Η κυβέρνηση αντιμετώπισε σκληρή κριτική, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, για τον πρώιμο χειρισμό του ιού ενώ τοπικοί αξιωματούχοι του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος καρατομήθηκαν, αλλά κανένα ανώτερο μέλος του Κόμματος δεν έχει τιμωρηθεί.
Η Κίνα έχει 4.637 θανάτους από κοροναϊό, σύμφωνα με τα δεδομένα του πανεπιστημίου Johns Hopkins, και σχεδόν 84.000 κρούσματα. Σε παγκόσμιο επίπεδο περισσότεροι από 275.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει, με σχεδόν 4 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα περιστατικά.
Είναι σπάνιο για τους Κινέζους ηγέτες να παραδέχονται αδυναμίες. Ο Li Bin είπε ότι η επιτροπή θα επιλύσει τα προβλήματα κάνοντας καλύτερη χρήση δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης, βασιζόμενη σε πολλούς από τους μακροχρόνιους στόχους της ηγεσίας.