Οι Φιλιππίνες ανακοίνωσαν την επέκταση των έκτακτων μέτρων λόγω του κορωνοϊού στις μεγάλες πόλεις της χώρας, ξεπερνώντας το διάστημα των 11 εβδομάδων.
Πρόκειται για μία από τις αυστηρότερες και μεγαλύτερες χρονικά καραντίνες, προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση των κρουσμάτων του ιού.
Ο πρόεδρος της χώρας Ροντρίγκο Ντουτέρτε δήλωσε πως η χρονική επέκταση τίθεται σε ισχύ σε «ορισμένες περιοχές» και ο εκπρόσωπός του Χάρι Ρουκ επιβεβαίωσε ότι αυτό θα συμβεί στις μεγαλύτερες πόλεις, τη Μανίλα και το Κεμπού.
Αυτό σημαίνει ότι η Μανίλα, η οποία αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα των μολύνσεων της χώρας και το 72% των θανάτων, θα είναι σε κατάσταση καραντίνας για 11 εβδομάδες ή 80 ημέρες περισσότερο από την καραντίνα των 76 ημερών που είχε επιβληθεί στην κινεζική πόλη Γουχάν, το παγκόσμιο επίκεντρο του ιού.
«Τα έκτακτα μέτρα είχαν μεγάλο αντίκτυπο στα κρούσματα του COVID, αλλά επηρέασε επίσης την οικονομία», δήλωσε ο Ρουκ στην καθιερωμένη ενημέρωση.
«Οι κυβερνητικοί πόροι είναι περιορισμένοι, οπότε πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες για τη μακροπρόθεσμη καταπολέμηση του COVID. Στο μέλλον, το αποτέλεσμα θα είναι πιο επιβλαβές από τα αποτελέσματα του COVID, εάν δεν υπάρξουν οικονομικές παρεμβάσεις».
Οι περιορισμοί θα μειωθούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας σε περιοχές που θεωρούνται χαμηλότερου κινδύνου και στην πρωτεύουσα θα επιτραπούν ορισμένες βασικές οικονομικές δραστηριότητες, πρόσθεσε ο Ρουκ, σε μια προσπάθεια επανεκκίνησης μιας οικονομίας που κινείται προς την ύφεση λόγω της απότομης πτώσης της εγχώριας κατανάλωσης, βασικός μοχλός της οικονομίας.
Οι Φιλιππίνες έχουν καταγράψει περισσότερα από 11.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 726 θανάτους, αλλά έχουν ελεγχθεί μόνο 158.000 άτομα μέχρι τώρα, πολύ λιγότερα από άλλες χώρες, καθιστώντας δύσκολο να γίνει μία σαφής εκτίμηση της πλήρους επέκτασης της εξάπλωσης.
Ο Ντουτέρτε είχε προειδοποιήσει το κοινό για εφησυχασμό και δήλωσε πως η χρήση μάσκας είναι «απαραίτητη».
«Θυμηθείτε ότι η χαλάρωση των περιορισμών, δεν σημαίνει ότι το COVID δεν είναι πια», είπε. «Δεν μπορούμε να έχουμε ένα δεύτερο ή τρίτο κύμα εξάπλωσης».
Κρατώντας μία ιδιαίτερα σκληρή στάση, είχε ζητήσει ακόμα και να πυροβολείται όποιος παραβιάζει την καραντίνα.
«Έδωσα εντολή στην αστυνομία και τον στρατό, καθώς και στους υπεύθυνους των χωριών, να πυροβολούν κατά ανθρώπων, σε περίπτωση προβλημάτων ή ταραχών που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή σας. Αντί να προκαλείτε προβλήματα, εγώ θα σας στείλω στον τάφο», είχε πει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος.
Το lockdown στη Μανίλα έχει υποχρεώσει από τα μέσα Μαρτίου σε καραντίνα στο σπίτι, τήρηση κοινωνικών αποστάσεων, περιορισμούς στις μεταφορές, απαγόρευση μετανάστευσης και άσκησης σε εξωτερικούς χώρους ενώ έχει επιβληθεί περιορισμός στη μετακίνηση των εργαζομένων σε βασικούς τομείς. Παράλληλα, μόλις ένας ενήλικας ανά νοικοκυριό μπορεί να βγαίνει για ψώνια σε σούπερ μάρκετ, φαρμακεία ή κλινικές.
Οι Φιλιππίνες ήταν μια από τις πρώτες χώρες που απαγόρευσαν τις πτήσεις από και προς την Κίνα, αφού τρεις Κινέζοι επισκέπτες βρέθηκαν θετικοί. Ήταν η τρίτη χώρα μετά την Κίνα και την Ιταλία που επέβαλε καραντίνα στο σπίτι, παρόλο που είχε μόνο μέρος των κρουσμάτων σε σχέση με άλλες χώρες.
Αυτή η κίνηση είχε ως στόχο να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας.
Με πληροφορίες του Reuters
σχόλια