Ο ΠΟΥ διέκοψε την κλινική δοκιμή του φαρμάκου που διαφήμιζε ο Τραμπ για τον κορωνοϊό

Ο ΠΟΥ διέκοψε την κλινική δοκιμή του φαρμάκου που διαφήμιζε ο Τραμπ για τον κορωνοϊό Facebook Twitter
EPA
0

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διέκοψε την κλινική δοκιμή για την υδροξυχλωροκίνη σε ασθενείς που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, εξαιτίας ανησυχιών για την ασφάλεια του εν λόγω φαρμάκου.

Πρόκειται για το φάρμακο για την ελονοσία, το οποίο «διαφήμιζε» ο Ντόναλντ Τραμπ ως πιθανή θεραπεία για τον κορωνοϊό. Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσφατα δήλωσε ότι παίρνει υδροξυχλωροκίνη, καθημερινά, για προληπτικούς λόγους, παρότι πολλοί ειδικοί είχαν προειδοποιήσει για τη χρήση του.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγεσούς, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αποφασίστηκε «προσωρινή παύση για την υδροξυχλωροκίνη στη δοκιμή Solidarity, ενώ επανεξετάζονται τα δεδομένα για την ασφάλεια» από το αρμόδιο συμβούλιο. Τα άλλα τμήματα της δοκιμής συνεχίζονται, σημείωσε. 

Το Solidarity (αλληλεγγύη) είναι η διεθνής κλινική δοκιμή, που ξεκίνησε ο ΠΟΥ πριν από δύο μήνες και πλέον, για την εύρεση αποτελεσματικής θεραπείας για την Covid-19, την ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Στο πλαίσιο της δοκιμής αξιολογείται η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα τεσσάρων φαρμάκων και συνδυασμών φαρμάκων. Ήδη στη δοκιμή έχουν δηλώσει συμμετοχή σχεδόν 3.500 ασθενείς από 17 χώρες, ενώ πάνω από 400 νοσοκομεία σε 35 χώρες «στρατολογούν» ασθενείς.

Ανακοινώνοντας τη διακοπή της δοκιμής, ο επικεφαλής του ΠΟΥ αναφέρθηκε σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, για την υδροξυχλωροκίνη και τη χλωροκίνη και τις συνέπειες σε ασθενείς με Covid-19 που έχουν νοσηλευθεί. «Οι συγγραφείς της έρευνας ανέφεραν ότι εκτίμησαν υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας ανάμεσα στους ασθενείς που λάμβαναν το φάρμακο», δήλωσε ο Γκεμπρεγεσούς.

«Αυτή η ανησυχία σχετίζεται με τη χρήση της υδροξυχλωροκίνης και της χλωροκίνης για την Covid-19. Θέλω να επαναλάβω ότι αυτά τα φάρμακα είναι αποδεκτά ως γενικά ασφαλή για χρήση σε ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα ή ελονοσία», σημείωσε ακόμη ο Γκεμπρεγεσούς. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανήλικος Παλαιστίνιος πέθανε από την πείνα σε ισραηλινή φυλακή - Δεν του είχαν απαγγελθεί κατηγορίες

Διεθνή / Ανήλικος Παλαιστίνιος πέθανε σε ισραηλινή φυλακή - Υποσιτισμό και κακουχίες, έδειξε η νεκροψία

Ο 17χρονος είχε συλληφθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο γιατί έριξε πέτρες σε Ισραηλινούς στρατιώτες, κρατούνταν για πάνω από έξι μήνες χωρίς να του έχει απαγγελθεί καν κατηγορία
LIFO NEWSROOM
Απολύθηκαν εν μέσω κρίσης: Εργαζόμενοι της USAID απομακρύνθηκαν ενώ προσέφεραν βοήθεια στη σεισμόπληκτη Μιανμάρ

Διεθνή / USAID: Στελέχη πρώτης γραμμής απολύθηκαν ενώ βρίσκονταν στο πεδίο, στη σεισμόπληκτη Μιανμάρ

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα συνεχίσουν να είναι ο κύριος πάροχος ανθρωπιστικής βοήθειας παγκοσμίως, ζητώντας από άλλα κράτη να εντείνουν τις προσπάθειές τους
LIFO NEWSROOM
Κινδυνεύει να κλείσει την επιχείρησή της η ζωγράφος του «χειρότερου πορτρέτου του Τραμπ»

Διεθνή / Κινδυνεύει να κλείσει την επιχείρησή της η ζωγράφος του «χειρότερου πορτρέτου του Τραμπ»

Η Σάρα Μπόρντμαν, η καλλιτέχνιδα πίσω από το επίσημο πορτρέτο του Ντόναλντ Τραμπ το οποίο ο πρόεδρος χαρακτήρισε ως «πραγματικά το χειρότερο», λέει ότι οι έντονες αρνητικές αντιδράσεις που έγιναν viral έθεσαν σε κίνδυνο την 41χρονη επιχείρησή της
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Πώς οι ΗΠΑ πυροβολούν τα πόδια τους

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Πώς οι ΗΠΑ πυροβολούν τα πόδια τους

Σύμφωνα με τις αγορές όλες οι οικονομίες θα πληγούν σε έναν ορατό χρονικό ορίζοντα από τους δασμούς Τραμπ, αλλά μεγαλύτερο θύμα θα είναι η ίδια η αμερικανική οικονομία, η οποία κινδυνεύει με ύφεση από έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο
LIFO NEWSROOM