Ο Ōrora έφτασε τα 292 κιλά προτού συνταξιοδοτηθεί. Σήμερα, προειδοποιεί τους ενεργούς παλαιστές Σούμο να προσέχουν την υγεία τους, μετά τον πρόσφατο θάνατο συναθλητή τους από κορωνοϊό.
Στο πανάρχαιο αυτό άθλημα, γεμάτο από παράδοση και σιντοϊστικούς συμβολισμούς, οι αθλητές του πρέπει να είναι παχείς, αλλά υγιείς. Για να το πετύχουν αυτό, τρώνε δύο γεύματα χιλιάδων θερμίδων την ημέρα, ενώ παράλληλα γυμνάζονται σκληρά πολλές ώρες στα προπονητήριά τους και κοιμούνται πολλές ώρες ώστε οι θερμίδες να μην προλάβουν να μετατραπούν σε θερμίδες, αλλά να γίνουν λίπος. Ωστόσο, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και την ένταξη από έρευνες των παχύσαρκων στις ευπαθείς ομάδες, ο άλλοτε «ρικίσι» (όπως αποκαλούνται οι επαγγελματίες αθλητές Σούμο) προειδοποιεί τους άλλοτε συναθλητές του να προσέξουν τη διατροφή και την υγεία τους.
«Δεν είναι εύκολο να παραμείνεις υγιής όταν κάνεις τη ζωή ενός παλαιστή σούμο. Εσύ είσαι ο μόνος που μπορείς να προσέξεις τον εαυτό σου και την υγεία σου. Κανείς άλλος στο προπονητήριο δεν νοιάζεται» ανέφερε σε συνέντευξή του λίγο μετά το θάνατο ενός νέου παλαιστή ο οποίος διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό.
Ο Ρώσος πρώην πρωταθλητής, κατά κόσμο Ανατόλι Μιχαχάνοφ, τόνισε πως ο τρόπος των σούμο για να πάρουν βάρος -δύο τεραστίων διαστάσεων γεύματα την ημέρα, υψηλά σε πρωτεΐνη και χαμηλά σε λιπαρά, 10.000 θερμίδων, τα οποία χωρίζει ένας "μεσημεριανός" ύπνος ωρών- θέτει την υγεία των αθλητών σε κίνδυνο.
O Ōrora ζύγιζε ήδη 190 κιλά όταν έγινε επαγγελματίας και έγινε ο βαρύτερος επαγγελματίας ρικίσι στα 288 κιλά - περνώντας τον τότε κάτοχο του ρεκόρ, τον Χαβανέζο Κονισίκι, βάρους 285 κιλών. Όταν δεν αποχώρησε από το άθλημα, ο Μιχαχάνοφ ζύγιζε 292,2 κιλά.
Έτρωγε τακτικά 200 κομμάτια σούσι μαζί με μια συσκευασία μπύρας και ποτέ δεν αρνιόταν τις έξτρα προσφορές μπολ με ρύζι από τους ανθρώπους του προπονητηρίου. Ως αποτέλεσμα, έπασχε από υπέρταση και πάλευσε σκληρά με την κόπωση. «Ακόμα και το να περπατήσω ή να κινηθώ ήταν πρόβλημα», λέει ο ίδιος.
Μετά την απόσυρσή του από το άθλημα, ο πλέον 37χρονος αντικατέστησε τα δύο υψηλής θερμιδικής αξίας γεύματα της ημέρας με πέντε μικρότερα, τακτικό περπάτημα και γυμναστήριο, αλλαγή που τον βοήθησε να χάσει πάνω από 100 κιλά.
Ο Μιχαχάνοφ προφανώς δεν ήταν ο μόνος που αγωνίστηκε να χάσει κιλά και να προσαρμοστεί σε ένα νέο διατροφικό τρόπο ζωής. Οι παλαιστές στην υψηλότερη κατηγορία ζυγίζουν πλέον κατά μέσον όρο 160 κιλά - 15 περισσότερα απ'ότι πριν από τρεις δεκαετίες- κι έχουν μέσο δείκτη μάζας σώματος πάνω από 47, τη στιγμή που οι γιατροί προειδοποιούν πως ένα BMI από 30 και πάνω υποδεικνύει παχυσαρκία.
Η Ομοσπονδία Σούμο εξέδωσε 10 οδηγίες υγείας που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, περισσότερη κατανάλωση ψαριού και λαχανικών μαζί με κρέας και αποφυγή γλυκών και μη σνακ.
Υπενθυμίζεται πως στα μέσα Μαΐου, ένας 28χρονος Ιάπωνας, παλαιστής σούμο, έγινε το πρώτο θύμα κορωνοϊού στο συγκεκριμένο άθλημα, σύμφωνα με την Ιαπωνική Ομοσπονδία Σούμο (JSA).
Ο Σομπούσι, (ή Κιγιοτάκα Σουετάκε, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα) πέθανε μετά από πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων που προκάλεσε η Covid-19. Πρόκειται για τον πρώτο παλαιστή σούμο που διαγνώστηκε θετικός στον ιό, στις 10 Απριλίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo.
Με πληροφορίες από Guardian