Η Αργεντινή νομιμοποίησε τις αμβλώσεις ως την 14η εβδομάδα κύησης

Η Αργεντινή νομιμοποίησε τις αμβλώσεις ως την 14η εβδομάδα κύησης Facebook Twitter
EPA
0

Η Γερουσία της Αργεντινής ενέκρινε σήμερα, Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου, με 38 ψήφους υπέρ έναντι 29 κατά νομοσχέδιο που νομιμοποιεί τις αμβλώσεις ως την 14η εβδομάδα της κύησης.

 

Η απόφαση ήρθε μετά από περισσότερες από 12 ώρες συνεδρίασης για το θέμα, ανακοίνωσε η πρόεδρος του σώματος Κριστίνα Κίρτσνερ.

Το νομοσχέδιο είχε ήδη εγκριθεί από τους βουλευτές στις 11 Δεκεμβρίου. Μέχρι τώρα στην Αργεντινή επιτρέπονταν οι αμβλώσεις μόνο σε περίπτωση βιασμού ή κινδύνου της ζωής της μητέρας, βάσει νόμου που ίσχυε από το 1921.

Μόλις ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτήριο της Γερουσίας στο Μπουένος Άιρες ξέσπασαν σε κραυγές ενθουσιασμού, κυματίζοντας πράσινες σημαίες –σύμβολο της εκστρατείας υπέρ της νομιμοποίησης των αμβλώσεων.

 

Η Αργεντινή νομιμοποίησε τις αμβλώσεις ως την 14η εβδομάδα κύησης Facebook Twitter
EPA

«Τα καταφέραμε, αδελφές μου. Γράψαμε ιστορία. Τα καταφέραμε μαζί. Δεν υπάρχουν λέξεις (να περιγράψουν) αυτή τη στιγμή», έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter η Μόνικα Μάτσα, βουλευτίνα του κεντροαριστερού κυβερνώντος συνασπισμού του Αργεντίνου προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες.

Η Αργεντινή νομιμοποίησε τις αμβλώσεις ως την 14η εβδομάδα κύησης Facebook Twitter
EPA

Η έγκριση του νομοσχεδίου ενδέχεται να προκαλέσει μια μεγαλύτερη αλλαγή στη συντηρητική Λατινική Αμερική, όπου αυξάνονται οι εκκλήσεις να διευρυνθούν τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών. Σε όλη τη Λατινική Αμερική οι αμβλώσεις επιτρέπονται μόνο στην Κούβα, στην Ουρουγουάη και σε κάποιες περιοχές του Μεξικού.

«Η υιοθέτηση νομοσχεδίου που νομιμοποιεί τις αμβλώσεις σε μια καθολική χώρα με το μέγεθος της Αργεντινής θα δώσει ώθηση στη μάχη για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών στη Λατινική Αμερική», δήλωσε ο Χουάν Παπίερ του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

«Αν και σίγουρα θα υπάρξει αντίσταση, πιστεύω ότι είναι λογικό να προβλέψουμε, όπως συνέβη όταν η Αργεντινή νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου το 2010, ότι το νέο αυτό νομοσχέδιο θα προκαλέσει μια αντίδραση ντόμινο στην περιοχή», πρόσθεσε.

Η Αργεντινή νομιμοποίησε τις αμβλώσεις ως την 14η εβδομάδα κύησης Facebook Twitter
EPA

Το 2018 είχε αποτύχει να υιοθετηθεί από τη Γερουσία αντίστοιχο νομοσχέδιο για τις αμβλώσεις, αν και είχε εγκριθεί από τη βουλή, όμως αυτή τη φορά είχε τη στήριξη της κυβέρνησης.

«Αυτός ο νόμος δεν υποχρεώνει κάποιον σε άμβλωση, δεν προωθεί την άμβλωση, απλώς ορίζει ένα νομικό πλαίσιο», είχε δηλώσει στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου ο γερουσιαστής Σέρχιο Λίβι.

Ο πρόεδρος Φερνάντες, που βρίσκεται στην εξουσία από τα τέλη 2018, είχε δεσμευθεί στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ότι θα καταθέσει νέο νομοσχέδιο για τις αμβλώσεις. «Είμαι καθολικός, όμως πρέπει να νομοθετώ για όλους. Είναι ένα ζήτημα δημόσιας υγείας πολύ σοβαρό», είχε τονίσει πρόσφατα.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, κάθε χρόνο γίνονται στην Αργεντινή, μια χώρα 44 εκατομμυρίων κατοίκων, 370.000 με 520.000 παράνομες αμβλώσεις, ενώ 38.000 γυναίκες αναγκάζονται να νοσηλευθούν λόγω επιπλοκών από τις επεμβάσεις αυτές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το κορίτσι της Ναπάλμ»: Ποιος, πράγματι, τράβηξε τη φωτογραφία - σύμβολο της φρίκης του πολέμου;

Διεθνή / «Το κορίτσι της Ναπάλμ»: Ποιος, πράγματι, τράβηξε τη φωτογραφία - σύμβολο της φρίκης του πολέμου;

Ήταν ο φωτογράφος του Associated Press Νικ Ατ, όπως γνωρίζουμε ή ένας άγνωστος Βιετναμέζος φωτογράφος που εργαζόταν ως free lancer για το ιστορικό πρακτορείο; Ένα νέο ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την άλλη πλευρά της ιστορίας
LIFO NEWSROOM
Μέριλιν Μάνσον: Γιατί δεν καταδικάστηκε - «Το περιμέναμε» λέει η πρώην του, Έβαν Ρέιτσελ Γουντ

Διεθνή / Μέριλιν Μάνσον: Γιατί δεν καταδικάστηκε παρόλο που «υπήρχαν αδιάσειστα στοιχεία»

Οι κατηγορίες εις βάρος του για σεξουαλική επίθεση αντιμετωπίστηκαν ως «πολύ παλιές» από το δικαστήριο - Γιατί δεν βοήθησε ο νόμος Phoenix Act - Η ανάρτηση της Έβαν Ρέιτσελ Γουντ
LIFO NEWSROOM