Ο θάνατος της Μαχσά Αμινί το 2022, στάθηκε η αφορμή να πυροδοτηθούν οι διαδηλώσεις κατά των θρησκευτικών αρχών στο Ιράν.
Αυτές οι διαδηλώσεις απέδωσαν καρπούς και οδήγησαν σε «βαθιές αλλαγές» στη χώρα, σύμφωνα με την Ιρανή, βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης, Ναργκίς Μοχαμαντί.
«Έπειτα από αυτές τις διαμαρτυρίες και το κίνημα +Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία, βλέπουμε πολύ βαθιές αλλαγές στην κοινωνία», σχολίασε η 52χρονη Μοχαμαντί, σε συνέντευξή της στην δημόσια τηλεόραση της Ισπανίας, TVE από άγνωστη τοποθεσία στο Ιράν. «Η ζωή στη φυλακή είναι πρακτικά αδύνατη. Πέρασα ένα μέρος της ποινής μου στην απομόνωση, σε έναν πολύ μικρό χώρο, με τρεις τοίχους και μια πόρτα, χωρίς τίποτα άλλο» είπε η Μοχαμαντί, καθούμενη δίπλα από φωτογραφία της Αμινί.
Ερωτηθείσα, σχετικά με το εάν αισθάνεται, πως ο ακτιβισμός της άξιζε τον κόπο, δεδομένων αυτών που κλήθηκε να αντέξει, απάντησε ότι αν γύρναγε πίσω τον χρόνο «θα έκανα σίγουρα το ίδιο, ακόμα κι αν έπρεπε να πληρώσω ένα βαρύτερο τίμημα».
Η 22χρονη Ιρανή κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί πέθανε υπό κράτηση στις 16 Σεπτεμβρίου 2022, λόγω αστυνομικής βίας, ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη για φερόμενη παραβίαση του αυστηρού κώδικα ενδυμασίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας για τις γυναίκες.
Ο θάνατός της διαδέχτηκε πλήθος διαδηλώσεων σε όλο το Ιράν, με σύνθημα «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία», οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα δεκάδες θύματα, ανάμεσά τους και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, όπως και χιλιάδες συλλήψεις.
Φυλακισμένη για πάνω από τρία χρόνια, η Μοχαμαντί αφέθηκε ελεύθερη τον Δεκέμβριο για περιορισμένο χρονικό διάστημα λόγω ιατρικών ζητημάτων. Η νομική της ομάδα, υποστηρίζει ότι γνώριζε, πως ανά πάσα ώρα και στιγμή, θα μπορούσε να συλληφθεί εκ νέου και να επιστρέψει στη φυλακή.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ