Οι τρεις Ισραηλινές που απελευθερώθηκαν από την Χαμάς την περασμένη εβδομάδα, περιέγραψαν τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες κρατούνταν αιχμάλωτες.
Μιλούν για «μήνες σωματικών και ψυχολογικών βασανιστηρίων», σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής ιστοσελίδας N12.
Αρχικά, ανέφεραν, ότι μετακινούνταν μεταξύ σπιτιών πολιτών και σηράγγων της Χαμάς. Οι συνθήκες στις οποίες κρατούνταν, ήταν ανθυγιεινές και συχνά, τους αρνούνταν το ντους, την ιατρική περίθαλψη και την πρόσβαση σε κατάλληλες εγκαταστάσεις υγιεινής.
Στις περιγραφές τους, καταγγέλλουν ότι συχνά έμεναν για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο απόλυτο σκοτάδι και υπέφεραν από μεγάλη πείνα. Εκτός από τη σωματική τους αποδυνάμωση, οι όμηροι υποβάλλονταν σε καταναγκαστική εργασία, όπως μετέφερε το ισραηλινό μέσο.
Αναγκάζονταν ακόμη, να μαγειρεύουν γεύματα και να καθαρίζουν τουαλέτες για τους απαγωγείς τους. Τους απαγορευόταν να κλαίνε ή να κρατιούνται από το χέρι, γεγονός που επιδείνωνε περαιτέρω την ψυχολογική τους κατάσταση.
«Μικρές αχτίδες ελπίδας»
Παρά τις συνθήκες υπό τις οποίες παρέμεναν αιχμάλωτες της Χαμάς, θυμούνται ορισμένες «μικρές αχτίδες ελπίδας». Μια γυναίκα, της οποίας τα γενέθλια έπεσαν κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας της, άκουσε την οικογένειά της να της εύχεται «χαρούμενα γενέθλια» στο ραδιόφωνο και πήρε δύναμη. Άλλοι παρακολούθησαν στις ειδήσεις, τις διαδηλώσεις με αίτημα την απελευθέρωσή τους και άρχισαν να τρέφουν ελπίδες, ότι μια ημέρα θα επέστρεφαν.
Στα ίδια δημοσιεύματα, γράφεται, ότι ορισμένοι από τους ομήρους πέρασαν χρόνο με τα παιδιά των μαχητών της Χαμάς, παίζοντας ακόμη και μαζί τους, ενώ μερικοί έμαθαν αραβικά κατά τη διάρκεια της φυλάκισής τους.
Οι τρεις γυναίκες που απελευθερώθηκαν
Η Ρόμι Γκονέν, 24 ετών. Η Γκονέν ήταν 23 ετών όταν την απήγαγαν ένοπλοι της Χαμάς από το μουσικό φεστιβάλ Νόβα στις 7 Οκτωβρίου του 2023. Η Γκονέν πέρασε ώρες στην προσπάθειά της να κρυφθεί από τους ενόπλους μαζί με φίλους της, πριν πυροβοληθεί στο χέρι. Η ίδια, μιλούσε στο τηλέφωνο με την οικογένειά της, όταν την άκουσαν να λέει «Πρόκειται να πεθάνω σήμερα». Η τελευταία φράση που άκουσαν οι δικοί της από τους ενόπλους της Χαμάς στα αραβικά ήταν «είναι ζωντανή ας την πάρουμε». Το σήμα από το κινητό τηλέφωνο της, εντοπίστηκε αργότερα σε μία περιοχή στη Λωρίδα της Γάζας.
Η Ντορόν Στάνμπαρ Χάιρ, 31 ετών. Η Στάνμπαρ Χάιρ ήταν 30 ετών όταν απήχθη και εργάζονταν ως νοσοκόμα σε κτηνιατρείο. Οι ένοπλοι την μετέφεραν στη Γάζα από το σπίτι της στο κιμπούτς Κφαρ Άζα, μία από τις κοινότητες που δέχθηκε καταστροφικό πλήγμα από την εισβολή της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, την 7η Οκτωβρίου του 2023. Λίγες ώρες μετά από την εκδήλωση της επίθεσης από τη Χαμάς τηλεφώνησε στους γονείς της και τους είπε ότι φοβόταν πολύ και ότι οι ένοπλοι είχαν φτάσει στο κτίριο της. Τότε, έστειλε ένα φωνητικό μήνυμα στους φίλους της, λέγοντας «Έφτασαν, Με παίρνουν».
Η Έμιλι Νταμάρι, 28 ετών σήμερα. Είναι Βρετανίδα ισραηλινής καταγωγής που απήχθη από το σπίτι της στο κιμπούτς Κφαρ Άζα. Η ίδια, μεγάλωσε στο Λονδίνο και είναι οπαδός της ποδοσφαιρικής ομάδας Τότεναμ Χότσπερ. Σύμφωνα με τη μητέρα της, είχε δεχθεί πυροβολισμό στο χέρι, ενώ είχε τραυματιστεί από ένα θραύσμα στο πόδι. Αφού της έδεσαν τα μάτια, οι ένοπλοι την έδεσαν στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου της και τη μετέφεραν στη Γάζα.
Με πληροφορίες από The Jerusalem Post