38 μέρες απομόνωσης και καταδίκη σε 99 μαστιγώματα: Η ποιήτρια που το έσκασε από το Ιράν για να σωθεί

38 μέρες απομόνωσης και καταδίκη σε 99 μαστιγώματα: Η ποιήτρια που το έσκασε από το Ιράν για να σωθεί Facebook Twitter
Διαδήλωση για τον θάνατο της Μασχά Αμινί
0

38 μέρες στην απομόνωση πέρασε η Ιρανή ποιήτρια Φατμέ Εκτεσαρί η οποία συνελήφθη, προ ετών, λόγω της συμμετοχής της σε φεστιβάλ ποίησης στη Στοκχόλμη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξομολογήθηκε τις δραματικές στιγμές που βίωσε και μίλησε για την καταδίκη της αλλά και τη στέρηση βασικών δικαιωμάτων, όπως ο δικηγόρος.

«Μπορούσα να γράψω, μπορούσα να ζήσω και να ταξιδέψω στο φεστιβάλ. Πήγα λοιπόν, διάβασα τα ποιήματα από το βιβλίο μου, έδωσα μία συνέντευξη και όταν επέστεψαν στο Ιράν με συνέλαβαν» σημείωσε, αρχικά.

Κατά τη διάρκεια της σύλληψης, της έδεσαν τα μάτια και τα χέρια και την οδήγησαν στον απομόνωση, όπου έμεινε για πάνω από έναν μήνα, χωρίς να έχει επικοινωνία με κανέναν.

«Δεν είχα καμία επαφή με την οικογένειά μου, δεν ήξερε πού ήμουν. Δεν είχα δικηγόρο» επεσήμανε, ειδικότερα.

Μετά την αποφυλάκισή της με εγγύηση και μέχρι τη διενέργεια της δίκης της, έπρεπε να εμφανίζεται κάθε μήνα μπροστά σε δικαστή. Αλλά, όπως κατήγγειλε, επρόκειτο στην ουσία για «ανακριτή», ο οποίος «δεν επέτρεπε στον δικηγόρο μου να μιλήσει».

Το δικαστήριο την καταδίκασε τελικώς σε 11,5 χρόνια φυλάκισης για εγκλήματα κατά της ιρανικής κυβέρνησης, ανήθικη συμπεριφορά, και βλασφημία αλλά και 99 μαστιγώματα για μία φωτογραφία που βρέθηκε από την έρευνα στον ηλεκτρονικό της υπολογιστή. Πόζαρε δίπλα σε δίπλα σε μερικούς άνδρες.

«Στεκόμουν δίπλα σε άνδρες. Στο Ιράν δεν επιτρέπεται να στέκεσαι δίπλα σε άνδρα» εξήγησε.

Φοβούμενη πως δεν θα επιβιώσει των 99 μαστιγωμάτων, αποφάσισε να το σκάσει στο Ιράκ και από εκεί στην Τουρκία. Σήμερα βρίσκεται στη Νορβηγία.

Η μαρτυρία της έρχεται να προστεθεί στις δεκάδες άλλες που υπάρχουν για εγκλήματα κατά των γυναικών στο Ιράν, σε μία περίοδο που η οργή ξεχειλίζει.

Η δολοφονία της 22χρονης Μαχσά Αμινί έχει ξεσηκώσει τους πολίτες και καθημερινά διαδηλώνουν κατά του ακραίου συντηρητισμού. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η μόνη δουλειά που ξέρω»: Οι εργάτες του μικροσκοπικού Λεσότο αντιδρούν στους δασμούς 50% του Τραμπ

Διεθνή / «Η μόνη δουλειά που ξέρω»: Οι εργάτες του μικροσκοπικού Λεσότο αντιδρούν στους δασμούς 50% του Τραμπ

Ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας απασχολεί περίπου 40.000 εργαζόμενους και αντιπροσωπεύει το 90% των εξαγωγών του Λεσότο, όπου κατασκευάζονται τζιν για εμβληματικές αμερικανικές μάρκες όπως η Levi's και η Wrangler
LIFO NEWSROOM
50 χρόνια Microsoft: Ο Μπιλ Γκέιτς θυμάται τον κώδικα που ξεκίνησε την επανάσταση των υπολογιστών

Διεθνή / 50 χρόνια Microsoft: Ο Μπιλ Γκέιτς θυμάται τον κώδικα που ξεκίνησε την επανάσταση των υπολογιστών

Ο ιδρυτής της Microsoft γιορτάζει την «χρυσή επέτειο» της εταιρείας με αναμνήσεις από τον κώδικα που έγραψε στα 19 του και έβαλε τα θεμέλια για το μέλλον της τεχνολογίας
LIFO NEWSROOM