Ανησυχητικές διαστάσεις έχει λάβει το επίπεδο μόλυνσης του περιβάλλοντος στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.
Σύμφωνα με νέα έρευνα σε 203 πόλεις της χώρας, περίπου το 60% των υπόγειων υδάτων είναι ακατάλληλα για κατανάλωση αν δεν υποβληθούν σε επεξεργασία. Το ποσοστό αυτό μάλιστα αυξήθηκε κατά 57% από το 2012. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ποιότητα του νερού κρίθηκε "σχετικά κακή" ή "πολύ κακή".
Στην πρώτη περίπτωση το νερό θεωρείται ακατάλληλο προς πόση χωρίς επεξεργασία. Στη δεύτερη, το νερό θεωρείται ακατάλληλο προς πόση, ακόμη κι αν υποστεί επεξεργασία.
Μια άλλη έρευνα που είχε διεξαχθεί σε διάστημα οκτώ ετών, από το 2005 έως το 2013, βρήκε ότι το 80% των ρύπων που εντοπίστηκαν σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις δεν ήταν βιολογικής προέλευσης.
Όπως γράφει και το ΑΠΕ, ο κινεζικό υπουργείο Προστασίας Περιβάλλοντος είχε παραδεχθεί το 2013 την ύπαρξη «χωριών καρκίνου», πολλά χρόνια αφού πληροφορίες είχαν κάνει λόγο για έναν αυξημένο σε σχέση με τον μέσο όρο αριθμό κρουσμάτων της ασθένειας σε κάποιες ιδιαίτερα μολυσμένες περιοχές της χώρας.