Περίπου το 92% των παντρεμένων γυναικών στην Αίγυπτο έχει υποβληθεί σε ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας της Αιγύπτου, Adel Adawy , αναφέροντας μια πρόσφατη έρευνα που έγινε στην Αίγυπτο πέρυσι σε γυναίκες ηλικίας 15-49 ετών. Ο Υπουργός Πρόσθεσε ότι η πλειοψηφία των κοριτσιών αντιμετωπίζουν αυτό το θέμα όταν είναι μόλις 9 με 12 χρονών.
Μόνο το 31% των ακρωτηριασμών εκτελούνται από γιατρούς, ενώ οι περισσότεροι γίνονται από μαίες. Το ποσοστό της κλειτοριδεκτομής, (Female Genital Mutilation-FGM) στις αγροτικές περιοχές είναι ιδιαίτερα υψηλό – φτάνει σχεδόν το 95% - ενώ στις αστικές περιοχές φτάνει το 39,2%.
Η μελέτη έδειξε ότι περισσότερες από τις μισές παντρεμένες γυναίκες της χώρας είναι υπέρ του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων. Το 30% δηλώνει ότι πρέπει να απαγορευτεί.
Η κλειτοριδοεκτομή απαγορεύτηκε το 2008. Οι παραβάτες μπορεί να καταδικαστούν σε φυλάκιση (από τρεις μήνες μέχρι δύο χρόνια) ή να τους οριστεί πρόστιμο (μεταξύ 120 και 590 ευρώ).
Ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων είναι μια παραδοσιακή πρακτική κατά την οποία αφαιρούνται μερικώς ή πλήρως τα εξωτερικά γεννητικά όργανα, εφαρμόζεται κυρίως στην Αφρική και σε μερικές χώρες της Μέσης Ανατολής και στην Ασία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) έως 140 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες σε όλο τον κόσμο έχουν υποστεί κλειτοριδοεκτομή. Η πρακτική δεν έχει οφέλη για την υγεία, ενώ οι επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν έντονο πόνο, σοκ, αιμορραγία, τέτανο, σήψη, κατακράτηση ούρων, λοιμώξεις και κύστες του ουροποιητικού συστήματος, στειρότητα, αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών κατά τον τοκετό, θάνατο του νεογέννητου και άλλα προβλήματα. Μεταξύ ορισμένων λαών η κλειτοριδοεκτομή θεωρείται απαραίτητο μέρος της σωστής ανατροφής ενός κοριτσιού και προετοιμασία για τον γάμο.
σχόλια