Ένα αεροπλάνο που ανήκε στον στόλο του Νικολάε Τσαουσέσκου πουλήθηκε σε δημοπρασία, έναντι 120.000 ευρώ.
Η τιμή έναρξης για το Rombac ήταν 25.000 ευρώ και έφτασε τα 120.000 ευρώ. Στην ίδια δημοπρασία, του οίκου Artmark, πωλήθηκε και ένα αυτοκίνητο- ένα Paykan Hillman Hunter- που είχε χαρίσει στον Τσαουσέσκου ο Σάχης του Ιράν, το 1974. Το αυτοκίνητο το απέκτησε Ρουμάνος συλλέκτης, έναντι 95.000 ευρώ.
Το Rombac Super One-Eleven κατασκευάστηκε στο Βουκουρέστι με άδεια της βρετανικής ΒΑC, όταν η Ρουμανία έγινε η πρώτη χώρα της ανατολικής Ευρώπης που κατασκεύασε αεροπλάνα.
Παρουσιάστηκε το 1986 και ήταν μέρος του στόλου του Νικολάε Τσαουσέσκου έως τον Δεκέμβριο του 1989, όταν ο δικτάτορας ανατράπηκε και εκτελέστηκε μαζί με τη σύζυγό του, Έλενα.
Αυτό το αεροπλάνο ήταν το πέμπτο από τα εννιά που κατασκευάστηκαν με βάση το συμβόλαιο με τη βρετανική εταιρεία. Αν και η συμφωνία προέβλεπε την κατασκευή συνολικά 80 αεροσκαφών στη Ρουμανία, η κυβέρνηση εγκατέλειψε το πρότζεκτ το 1990, μετά την πτώση του Τσαουσέσκου.
Ο δικτάτορας είχε απαιτήσει τα αεροπλάνα του να διαθέτουν κρεβατοκάμαρα και γραφείο- όπου έπαιζε με τη σύζυγό του το αγαπημένο τους παιχνίδι, τάβλι- σύμφωνα με πρώην πιλότο του ζεύγους, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Αυτός ο πιλότος, όπως και αρκετοί άλλοι, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Τσαουσέσκου δεν ταξίδευε με το Rombac που πουλήθηκε- όπως ανέφερε ο οίκος δημοπρασιών Artmark- αλλά προτιμούσε ένα Boeing 707.
Μετά την πτώση του Τσαουσέσκου το σκάφος συμπεριλήφθηκε στον στόλο της κρατικής αεροπορικής εταιρείας της Ρουμανίας. Για κάποιο διάστημα δανείστηκε στην Aero Asia του Πακιστάν, προτού εγκαταλειφθεί σε ένα υπόστεγο.
Προκειμένου να μην πωληθεί για παλιοσίδερα, κάποιοι έκαναν καμπάνια και πέτυχαν να αναγνωριστεί το αεροσκάφος ως μέρος της εθνικής κληρονομιάς, από τη σημερινή κυβέρνηση. «Δεν μπορεί να αποσυναρμολογηθεί ή να τροποποιηθεί και πάνω από όλα δεν μπορεί να φύγει από τη ρουμανική επικράτεια», δήλωσε ο Άντριαν Τσουτάν, ο άνθρωπος πίσω από αυτή την καμπάνια.
Από τα 9 αεροσκάφη που κατασκευάστηκαν στη Ρουμανία επί Τσαουσέσκου, τα μόνα που υπάρχουν σήμερα είναι εκείνο του στόλου του δικτάτορα και ένα ακόμη Rombac, το οποίο επίσης πωλήθηκε στη δημοπρασία έναντι 160.000 δολαρίων. Τα υπόλοιπα αποσυναρμολογήθηκαν ή εγκαταλείφθηκαν σε διάφορα αεροδρόμια.
Με πληροφορίες από AFP