Μελέτη με τη βοήθεια της τεχνολογίας έδωσε νέα στοιχεία για τον θάνατο Φαραώ ο οποίος βασίλεψε στην Αίγυπτο πριν από 3.600 χρόνια, σύμφωνα με το υπουργείο Αρχαιοτήτων της χώρας.
Πρόκειται για τον Σεκενένρε Ταό Β', τον «Γενναίο», που βασίλεψε στη νότια Αίγυπτο και ηγήθηκε των στρατευμάτων εναντίον των Υξώς, μια δυναστεία από τη δυτική Ασία που κατέκτησε το Δέλτα του Νείλου.
Η μούμια του είχε εξεταστεί με ακτινογραφίες στη δεκαετία του '60, αποκαλύπτοντας τραύματα στο κεφάλι, που είχαν καλυφθεί με επιδεξιότητα από ταριχευτές, κάτι που πυροδότησε θεωρίες ότι είχε σκοτωθεί σε μάχη ή για μια δολοφονία στο παλάτι.
Όμως, έπειτα από μελέτη με αξονική τομογραφία και την παραγωγή τρισδιάστατων εικόνων, ο αρχαιολόγος Ζαχί Χαουάς και η καθηγήτρια Ακτινολογίας στο πανεπιστήμιο του Καΐρου Σαχάρ Σαλίμ κατέληξαν ότι έχασε τη ζωή του σε «τελετή εκτέλεσης», αφού αιχμαλωτίστηκε στο πεδίο της μάχης.
Η αξονική τομογραφία αποκάλυψε «λεπτομέρειες των τραυμάτων στο κεφάλι, ανάμεσά τους πληγές που δεν είχαν ανακαλυφθεί σε προηγούμενες εξετάσεις και που είχαν κρυφτεί επιδέξια από ταριχευτές», ανέφερε σε ανακοίνωση το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.
Στη συνέχεια οι ερευνητές μελέτησαν αυτά τα τραύματα και έκαναν σύγκριση με διάφορα όπλα των Υξώς που βρίσκονται στο μουσείο του Καΐρου, ανάμεσά τους ένα τσεκούρι, ένα δόρυ και αρκετά στιλέτα.
View this post on Instagram
Τα παραμορφωμένα χέρια της μούμιας δείχνουν ότι ο Σεκενένρε «μπορεί να είχε αιχμαλωτιστεί στο πεδίο της μάχης και ότι τα χέρια του ήταν δεμένα πίσω από την πλάτη του, κάτι που τον εμπόδισε να αποφύγει τη σφοδρή επίθεση στο κεφάλι του», σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers of Medicine, αποκάλυψε επίσης ότι οι εξετάσεις έδειξαν πως ο Φαραώ ήταν περίπου 40 ετών όταν πέθανε. Ερευνητές προσπαθούσαν εδώ και δεκαετίες να αποκρυπτογραφήσουν τις συνθήκες θανάτου του Σεκενένρε, η μούμια του οποίου βρέθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και είχε ορατά τραύματα στο πρόσωπο.
Με πληροφορίες από Guardian/ AFP