Αμερικανός ειδικός: Η πανδημία θα τελειώσει με το τέλος του κύματος της Όμικρον, αλλά η νόσος Covid θα παραμείνει

Αμερικανός ειδικός: Η πανδημία θα τελειώσει με το τέλος του κύματος της Όμικρον, αλλά η νόσος Covid θα παραμείνει Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Με το τέλος του κύματος της μετάλλαξης Όμικρον θα τελειώσει και η πανδημία, αλλά η νόσος Covid θα παραμείνει, εκτιμά ο δρ. Κρίστοφερ Μιούρεϊ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Μετρήσεων και αξιολόγησης για θέματα υγείας, στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. 

Παράλληλα, σε συνέντευξη στην «Καθημερινή» και τον Αλέξη Παπαχελά εκτιμά ότι πιθανόν στα μέσα Ιανουαρίου θα κορυφωθεί το κύμα της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ενώ εκφράζει την πεποίθηση ότι το εν λόγω στέλεχος πιθανότατα θα προσβάλλει τον μισό πληθυσμό. 

Ερωτηθείς πότε πιστεύει ότι θα τελειώσει η πανδημία, ο δρ. Μιούρεϊ απάντησε: 

«Η πανδημία, θα τελειώσει μόλις τελειώσει το κύμα της Όμικρον. Έτσι, πιθανότατα μέχρι τον Μάρτιο, οι αριθμοί θα έχουν μειωθεί στα περισσότερα μέρη, επειδή η Όμικρον θα κινηθεί τόσο γρήγορα. Η πανδημία θα έχει τελειώσει, αν και η Covid σίγουρα δεν θα έχει τελειώσει. Και θα πρέπει απλά να αλλάξουμε ταχύτητα και να πούμε: “Κοιτάξτε, αυτό είναι σαν τη γρίπη. Θα υπάρχει συνέχεια. Πρέπει οι άνθρωποι να παραμένουν εμβολιασμένοι, να κάνουν την αναμνηστική δόση”». 

Η μετάλλαξη Όμικρον, δήλωσε, είναι τόσο μεταδοτική «που θα μεταφερθεί στον πληθυσμό στην Ελλάδα και σε κάθε χώρα όπου θα εμφανιστεί, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την έναρξη, μέχρι την κορύφωση σε τέσσερις με έξι εβδομάδες. Οπότε η κορύφωση του κύματος της Όμικρον, θα λάβει χώρα κατά τον Ιανουάριο, στην Ελλάδα». 

Σε ερώτηση για το ποσοστό του πληθυσμού που αναμένει ότι θα νοσήσει από αυτό το στέλεχος, είπε: «Αναμένουμε να προσβληθεί από την Όμικρον, πιθανότατα το ήμισυ του πληθυσμού ή περισσότερο και αυτό, παρά τα ποσοστά εμβολιασμού και τις προηγούμενες μολύνσεις με άλλες παραλλαγές του ιού». 

Παράλληλα σημείωσε ότι αυτή η μετάλλαξη είναι ίσως 90-95% λιγότερο σοβαρή από την προηγούμενη. «Έτσι έρχονται τόσο μεγάλοι αριθμοί νοσούντων, αλλά πολύ λιγότερο σοβαρά», συμπλήρωσε. Ακόμη, ανέφερε ότι το 80-90% των ανθρώπων που μολύνονται δεν έχουν καθόλου συμπτώματα. «Έτσι αυτό κάνει πραγματικά μεγάλη διαφορά, όσον αφορά τον αντίκτυπο στον πληθυσμό», πρόσθεσε. 

Ο δρ. Μιούρεϊ κάλεσε τους πολίτες να «σταματήσει να τρομοκρατούνται» από τους αριθμούς των κρουσμάτων, επειδή θα είναι πολύ μεγάλοι. Αντίθετα, δήλωσε ότι ο κόσμος πρέπει να κοιτάζει τις νοσηλείες ή ακόμη περισσότερο όσους νοσηλεύονται στη ΜΕΘ. «Αυτό το νούμερο πρέπει να παρακολουθούμε, αυτό μας πληροφορεί για τους βαριά πάσχοντες από Covid. Επειδή αυτό μας δείχνει τις πραγματικές συνέπειες», τόνισε. 

Οι αριθμοί των κρουσμάτων, συνέχισε, θα είναι τρομακτικοί, «επειδή θα σημειώνουν ρεκόρ, μέρα με τη μέρα, μέχρι να φτάσουμε σε μια κορύφωση, που πιθανώς να έρθει πιο γρήγορα από ό,τι πιστεύαμε, πριν από δύο εβδομάδες. Το πιο πιθανό είναι να δούμε μια κορύφωση στην Ελλάδα, ξέρετε, στα μέσα του μήνα. Αλλά εστιάστε την προσοχή σε εκείνες τις σοβαρές περιπτώσεις που καταλήγουν να απαιτούν πολύ πιο επιθετική παρέμβαση στο νοσοκομείο». 

Τέλος, ερωτηθείς για το άνοιγμα των σχολείων στην Ελλάδα, απάντησε: «Στον βαθμό που έχετε εκπαιδευτικούς που δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα, λόγω κάποιου θετικού τεστ, νομίζουμε ότι τα σχολεία θα πρέπει να λειτουργήσουν». 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υποβαθμίζει τη συντριβή του Embraer η Ρωσία: «Λάθος να γίνονται εικασίες για το δυστύχημα»

Διεθνή / Υποβαθμίζει τη συντριβή του Embraer στο Καζακστάν η Μόσχα: «Λάθος οι εικασίες για το δυστύχημα»

Αξιωματούχος εθνικής ασφάλειας της Ουκρανίας ισχυρίστηκε ότι η συντριβή στο Καζακστάν, στην οποία σκοτώθηκαν 38 άνθρωποι την ημέρα των Χριστουγέννων, προκλήθηκε από πυρά ρωσικής αεράμυνας
LIFO NEWSROOM
Απατεώνες στην Κίνα εμπνέονται από το Squid Game για να εκμεταλλευτούν υπερχρεωμένα άτομα - Τι κερδίζουν

Διεθνή / Απατεώνες στην Κίνα εμπνέονται από το Squid Game για να εκμεταλλευτούν υπερχρεωμένα άτομα - Τι κερδίζουν

Οι λεγόμενες «προκλήσεις απομόνωσης» έχουν γίνει δημοφιλείς στην πλατφόρμα Douyin (η κινεζική έκδοση του TikTok), ιδιαίτερα φέτος, καθώς η κινεζική οικονομία σημειώνει αδύναμη ανάπτυξη
LIFO NEWSROOM