Αναγκαία για το κλίμα η πυρηνική ενέργεια, λέει ο επικεφαλής της ΔΟΕ

Αναγκαία για το κλίμα η πυρηνική ενέργεια, λέει ο επικεφαλής της ΔΟΕ Facebook Twitter
O επικεφαλης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ - Φωτ.: EPA
0

Απολύτως αναγκαία χαρακτήρισε την πυρηνική ενέργεια προκειμένου να επιτευχθούν οι παγκόσμιοι στόχοι για το κλίμα, ο επικεφαλης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ.

«Χωρίς την υποστήριξη της πυρηνικής ενέργειας, δεν έχουμε καμιά πιθανότητα να επιτύχουμε εγκαίρως του κλιματικούς στόχους μας», δήλωσε ο Φατίχ Μπιρόλ στους δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής για την Πυρηνική Ενέργεια στις Βρυξέλλες.

«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα διαδραματίσουν μείζονα ρόλο σε όρους ηλεκτρικής ενέργειας, ιδιαίτερα η ηλιακή, υποστηριζόμενη από την αιολική και την υδροηλεκτρική ενέργεια. Όμως χρειαζόμαστε επίσης την πυρηνική ενέργεια, ιδιαίτερα στις χώρες εκείνες όπου δεν έχουμε μείζον δυναμικό ανανεώσιμων πηγών», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι περίπου 20 χώρες -μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα- ζήτησαν με κοινή διακήρυξή τους στην COP28 τον περασμένο Δεκέμβριο, να τριπλασιαστεί η δυναμικότητα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στον πλανήτη έως το 2050, συγκριτικά με το 2020, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από τον άνθρακα και το αέριο.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διπλωματική ένταση μεταξύ Νέας Ζηλανδίας και Νήσων Κουκ – Διαφωνία για το διαβατήριο και συνεργασία με την Κίνα

Διεθνή / Διπλωματική ένταση μεταξύ Νέας Ζηλανδίας και Νήσων Κουκ – Διαφωνία για το διαβατήριο και συνεργασία με την Κίνα

Η Νέα Ζηλανδία, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Ουίνστον Πίτερς, επανέλαβε ότι η έκδοση διαβατηρίου, η πλήρης ανεξαρτησία και η ένταξη στον ΟΗΕ είναι εφικτά μόνο για πλήρως ανεξάρτητες χώρες
LIFO NEWSROOM
Εκτέλεση θανατοποινίτη στην Αλαμπάμα με «απάνθρωπη» μέθοδο

Διεθνή / Εκτέλεση θανατοποινίτη στην Αλαμπάμα με «απάνθρωπη» μέθοδο

Η μέθοδος εκτέλεσης με εισπνοή αζώτου, με την οποία ο θάνατος προκαλείται από υποξία (έλλειψη οξυγόνου), επικρίνεται έντονα από τον ΟΗΕ, που επισημαίνει πως δεν είναι «δοκιμασμένη» και ότι ενδέχεται να αποτελεί μορφή «βασανιστηρίου», «απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης»
LIFO NEWSROOM