Στη Νέα Ζηλανδία ανακαλύφθηκαν απολιθώματα πιγκουίνου που αποδεικνύουν πως κάποτε έζησαν πιγκουίνοι με μέγεθος όσο ένας άνθρωπος.
Συγκεκριμένα, ανακαλύφθηκαν απολιθωμένα κόκαλα των ποδιών του ζώου. Ο τεράστιος πιγκουίνος είχε ύψος περίπου 1,6 μέτρα και βάρος 80 κιλά. Δηλαδή ήταν ψηλότερος κατά 40 εκατοστά και ζύγισε 4 φορές το βάρος ενός πιγκουίνου αυτοκράτορα, το μεγαλύτερο είδος που ζει ακόμα στον πλανήτη.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται ένα τεράστιο εξαφανισμένο είδος πτηνού στη Νέα Ζηλανδία. Εκεί έχουν βρεθεί ο μεγαλύτερος παπαγάλος που βρέθηκε ποτέ, ένας απολιθωμένος αετός με άνοιγμα φτερών 3 μέτρα, τα πουλιά μόα (που έμοιαζαν με στρουθοκαμήλους αλλά έφταναν σε ύψος τα 3,6 μέτρα) και άλλοι τεράστιοι πιγκουίνοι.
Οι πελώριοι πιγκουίνοι πιστεύεται πως έζησαν και εξελίχθηκαν ως είδος κατά την Παλαιόκανο περίοδο (66- 56 εκατομμύρια χρόνια πριν), μετά την εξαφάνιση των δεινοσαύρων όπως και των μεγάλων αμφίβιων ερπετών που ζούσαν τότε στο νότιο ημισφαίριο. Τα νερά των θαλασσών τότε εκεί ήταν πολύ θερμότερα από σήμερα.
Τα κόκαλα του πιγκουίνου ανακαλύφθηκαν από τον ερασιτέχνη παλαιοντολόγο Λέι Λάβ και ταυτοποιήθηκαν ως απολιθώματα ενός αγνώστου ως τώρα είδους από ομάδα επιστημόνων του μουσείο Canterbury στο Κράιστσερτς και του μουσείου φυσικής ιστορίας Seckenberg στη Φρανκφούρτη.
Δεν είναι γνωστό τι οδήγησε στην εξαφάνιση των γιγαντιαίων πιγκουίνων πριν εκατομμύρια χρόνια από τους ωκεανούς. Η κυρίαρχη θεωρία είναι πως αντιμετώπισαν ανταγωνισμό στην εύρεση τροφής από μεγάλα θαλάσσια θηλαστικά όπως οι φώκιες και οι φάλαινες.
Ο Πολ Σκόφιλντ, επικεφαλής επιμελητής στη φυσική ιστορία στο μουσείο Canterbury λέει πως τέτοια ευρήματα αποδεικνύουν πως κάποτε η Νέα Ζηλανδία και η Ανταρκτική είχαν πολύ διαφορετικές συνθήκες. «Όταν αυτά τα είδη ήταν ζωντανά η Ανταρτική ήταν καλυμμένη με δάση ενώ και οι δύο περιοχές είχαν πολύ θερμότερα κλίματα».
Πληροφορίες από Guardian
σχόλια