Aνατροπή στη Μ. Βρετανία: Φρένο στο Brexit βάζει το Ανώτατο Δικαστήριο

Aνατροπή στη Μ. Βρετανία: Φρένο στο Brexit βάζει το Ανώτατο Δικαστήριο Facebook Twitter
8

Φρένο στο Brexit βάζει με απόφαση του το ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας που με πλειοψηφία 8 υπέρ και 3 κατά απεφάνθη ότι δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να περάσει από την έγκριση του Κοινοβουλίου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η Τερέζα Μέι μπορεί να επικαλεσθεί τις εκτελεστικές της εξουσίες για να επικαλεσθεί το άρθρο 50 της συνθήκης της Λισαβόνας και να σημάνει την έναρξη της διετούς διαδικασίας διαζυγίου.

Αυτό σημαίνει ότι αλλάζει όλη η διαδικασία για το Brexit και γίνεται ακόμη πιο δύσκολη η βρετανικής έξοδος, καθώς η κυβέρνηση Μέι είχε υποστηρίξει ότι οι υπουργοί είχαν την εξουσία να ενεργοποιήσουν τη διαδικασία εξόδου, κάτι που δεν δέχτηκε το Δικαστήριο.

Μετά την απόφαση, ο Jeremy Wright, ο Γενικός Εισαγγελέας, έδωσε την πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης ευχαριστώντας τους δικαστές και δηλώνοντας απογοητευμένος.

Συμπλήρωσε όμως ότι «έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια χώρα όπου ο καθένας πρέπει να υπακούει στο νόμο. Έτσι, φυσικά, η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί».

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι «το 2016 το δημοψήφισμα έχει μεγάλη πολιτική σημασία. Ωστόσο, η νομική σημασία του καθορίζεται από το τι επιτρέπει το καταστατικό του Κοινοβουλίου να περιλαμβάνει και σημειώνει ότι η αλλαγή που απαιτείται για την εφαρμογή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος πρέπει να γίνει με το μόνο τρόπο που επιτρέπεται από το σύνταγμα του Ηνωμένου Βασιλείου, και συγκεκριμένα από τη νομοθεσία.

Το Λονδίνο λέει ότι θα εφαρμόσει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

Ο γενικός εισαγγελέας της Βρετανίας Τζέρεμι Ράιτ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, σύμφωνα με την οποία η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι πρέπει να εξασφαλίσει την έγκριση του κοινοβουλίου πριν ξεκινήσει την επίσημη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


«Φυσικά η κυβέρνηση είναι απογοητευμένη με την έκβαση», δήλωσε ο Ράιτ έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο. «Η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου και θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να την εφαρμόσει», δήλωσε.

Εκπρόσωπος Μέι: «Η σημερινή δικαστική απόφαση δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα για το Brexit»

Η Βρετανία θα εκκινήσει τη νόμιμη διαδικασία για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση έως τα τέλη Μαρτίου παρά τη δικαστική απόφαση που προβλέπει ότι η κυβέρνηση χρειάζεται την έγκριση του κοινοβουλίου, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

«Ο βρετανικός λαός ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ και η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την ετυμηγορία τους – ενεργοποιώντας το Άρθρο 50, σύμφωνα με το σχεδιασμό, έως τα τέλη Μαρτίου. Η σημερινή απόφαση δεν το αλλάζει αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Σεβόμαστε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και σύντομα θα παρουσιάσουμε τα επόμενα βήματά μας στο κοινοβούλιο», πρόσθεσε.

Διεθνή
8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

4 σχόλια
«έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια χώρα όπου ο καθένας πρέπει να υπακούει στο νόμο. Έτσι, φυσικά, η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί» Με μια μονο στασύγκρισή του παραπάνω με την ανακοίνωση του σύριζα μετά την απόφαση του ΣτΕ για τις άδειας καταλαβαίνει κανείς τη διαφορά επιπέδου και αξιών.
Πραξικόπημα. Δεν κατάλαβα αμα ο λαός θέλει για τους δικούς του λόγους να είναι εκτός Ευρωπαικής Ένωσης πώς τους το επιβάλλει το δικαστήριο;; Δηλαδή τι πρέπει άλλο να κάνουν αυτοί οι άνθρωποι αν θέλουν να βγούν απο αυτήν την σάπια προοδευτική ένωση;
Πώς είναι πραξικόπημα η νομιμότητα; Το δικαστήριο δεν είπε πως απαγορεύεται το Brexit αλλά πως η κυβέρνηση δεν έχει εξουσία να το ενεργοποιήσει χωρίς τη γνώμη των εκλεγμένων αντιπροσώπων τογ λαού. Μην ξεχνάς ότι πολλοί ψήφισαν υπέρ του brexit βάσει ψευδών υποσχέσεων για οικονομική ενίσχυση του ΕΣΥ και παραμονής στην κοινή αγορά. Το αν η ΕΕ είναι σάπια είναι άλλη συζήτηση.
Δεν είναι πολύ δύσκολο να γίνει. Το ότι το θέμα θα πήγαινε στο Κοινοβούλιο ήταν σίγουρο από την αρχή. Η Μέϊ προσπάθησε να τριπλάρει το κοινοβούλιο επικαλούμενη τις εξουσίες της και έχασε. Αν το κοινοβούλιο δεν επικυρώσει την απόφαση του Brexit, ο Clown Μπόρις θα εμφανιστεί δακρύβρεχτος και μετανιωμένος, θα πει ότι "το πάλεψε" και προσπάθησε αλλά τι να κάνουμε έτσι είναι η δημοκρατία, η Μέϊ θα παραιτηθεί επιτόπου, θα γίνουν εκλογές, όπου θα βάλει υποψηφιότητα ο Bojo ο Clown και θα γίνει πρωθυπουργός, γιατί αυτός "ήθελε το καλό μας αλλά τι να κάνουμε το σύστημα κλπ". Νομίζεις ότι η πλειοψηφία των βρετανών ενημερώνεται από τους Financial times; Από τα σκουπίδια τύπου Εσπρέσο και Ε tv ενημερώνονται και οι βρετανοί. Ούτε απόφοιτοι του Ητον είναι στην πλειοψηφία τους ούτε ευγενείς απόγονοι του Ντίκενς. Ήδη οι υποβαθμισμένες περιοχες που μασάνε εδώ και χρόνια ευρωπαϊκές επιδοτήσεις έχουν αρχίσει να το ξανασκέφτονται και οι βουλευτές αυτών των περιοχών σίγουρα θα καλύψουν το κWλαρακι τους για να επανεκλεγούν.
@VeryMisunderstoodΠιθανά σενάρια.1. Σύσωμη η κυβέρνηση και η μείζονα αντιπολίτευση ψηφίζουν υπέρ της αποχώρησης, δεκάδες βουλευτές σε μεγάλα αστικά κέντρα δεν ξαναβλέπουν καρέκλα γιατί αγνόησαν την ψήφο των ψηφοφόρων τους, χιλιάδες πολίτες της ΕΕ φεύγουν από τη Βρετανία μαζί με επιχειρήσεις Ευρωπαϊκών συμφερόντων, η Σκωτία και η Β.Ιρλανδία κάνουν δημοψήφισμα και (μάλλον) αποχωρούν από το Η.Β., η οικονομία κάνει μακροβούτι για καμιά δεκαετία και βλέπουμε.2. Οριακά ψηφίζουν στη βουλή υπέρ της αποχώρησης μέλη της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, διαγράφονται ή παραιτούνται δεκάδες βουλευτές που δεν ακολούθησαν την πολιτική γραμμή του κόμματος, καταρρέει η βουλή ελλείψει πλειοψηφίας και πάμε εκλογές.3. Δεν ψηφίζεται επαρκώς στη βουλή η αποχώρηση, το brexit κολλάει, η κυβέρνηση αναγκάζεται να παραιτηθεί και πάμε σε εκλογές με μόνο πυλώνα το brexit, Liberal Democrats, Εθνικό Κόμμα Σκωτίας και Σιν Φέιν γιγαντώνονται με τις ψήφους του 48% που ψήφισαν παραμονή αλλά και των 3 εκατομμυρίων Ευρωπαίων που ζουν στη Βρετανία, οι Εργατικοί γίνονται το ΠΑΣΟΚ της Βρετανίας.Απορίες;