Οι επιπτώσεις του Brexit συνεχίζουν να χωρίζουν οικογένειες, με ζεύγος να αναγκάζεται να αφήσει το λίγων μηνών παιδί του στην Ινδία μέχρι να λάβει τη βίζα για είσοδο στη Βρετανία.
Ο Γερμανός βιοφυσικός Darius και η νευροφυσικός σύζυγός του Sunaina εργάζονταν στην Αγγλία. Όταν έμεινε έγκυος η Sunaina αποφάσισαν να γεννήσει στην πατρίδα της, την Ινδία, για να μπορέσει να είναι κοντά στην οικογένειά της, μιας και ήταν το πρώτο της παιδί και χρειαζόταν βοήθεια.
Η απόφαση αυτή, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, θα τους έφερνε αντιμέτωπους με ένα σοβαρό δίλημμα.
Μετά τη γέννα τον Ιούλιο, έκαναν αίτημα για έκδοση γερμανικού διαβατηρίου στη μικρή Anouk ώστε να μπορέσουν, ύστερα, να κινήσουν τη διαδικασία για την επιστροφή τους στην Αγγλία. Περίμεναν δύο εβδομάδες για να πάρουν το πιστοποιητικό γέννησής της από το γερμανικό προξενείο στην Καλκούτα και μερικές μέρες ακόμα για το διαβατήριο.
Αλλά, πέρασαν άλλες 12 εβδομάδες και δεν είχαν κανένα νεότερο από τις βρετανικές Αρχές. Στα μέσα Σεπτεμβρίου είχαν μία πρώτη επικοινωνία με τους Βρετανούς, όταν και ενημερώθηκαν πως η διαδικασία τρέχει και «δεν θα πάρει πολύ ακόμα», αλλά μέχρι και τον Οκτώβριο δεν είχε γίνει τίποτα.
«Δεν έδιναν χρονοδιάγραμμα στην ιστοσελίδα τους και δεν γνωρίζαμε πότε να κλείσουμε πτήσεις, πότε θα μπορούσαμε να γυρίσουμε με το μωρό μας σπίτι» είπε ο πατέρας.
Τελικώς, αναγκάστηκαν να πάρουν «την απίστευτα δύσκολη απόφαση» και να αφήσουν το μωρό στη γιαγιά του ώστε να επιστρέψουν στις δουλειές τους. Ήξεραν πως το παιδί τους ήταν ασφαλές και σε καλά χέρια, αλλά ο αποχωρισμός, ειδικά σε τόση μικρή ηλικία, φάνταζε αδύνατος.
Αρχικά γύρισε στο Λονδίνο ο Darius, ενώ τον ακολούθησε λίγο αργότερα και η Sunaina καθώς είχε προθεσμία για να ολοκληρώσει το μετα-διδακτορικό της.
«Ήταν ένα από τα δυσκολότερα πράγματα που έχω κάνει στη ζωή μου. Μέχρι τη στιγμή που επιβιβάστηκα στην πτήση ήμουν σε δίλημμα για το αν ήθελα να επιστρέψω ή αν έπρεπε να μείνω με το μωρό» δήλωσε η μητέρα.
«Το να αποχωριστείς το μόλις τεσσάρων μηνών μωρό σου ήταν δύσκολο. Δεν νομίζω ότι μπορώ καν να περιγράψω με λόγια πώς ένιωσα. Ένιωθα πολύ ανήσυχη, αναρωτιόμουν αν θα με ξεχάσει και πόσο δύσκολο θα είναι να δεθεί όταν επιστρέψει μαζί μου» συμπλήρωσε.
Η γερμανική πρεσβεία επιβεβαίωσε στο ζευγάρι αυτή την εβδομάδα ότι η βίζα είχε πλέον εγκριθεί για την Anouk και θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες. Εκπρόσωπος από το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών τόνισε πως δεν μπορεί να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για μία τέτοια υπόθεση, αλλά σημείωσε πως «οι υποθέσεις ολοκληρώνονται το συντομότερο δυνατό, αλλά οι χρόνοι αναμονής μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τον όγκο των υποβαλλόμενων αιτήσεων και την πολυπλοκότητα των υποθέσεων».
Παρότι ανακουφισμένη από την πορεία του αιτήματός τους, η Sunaina γνωστοποίησε την περιπέτειά τους γιατί ήθελε να διασφαλίσει ότι άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες ή οι σύζυγοί τους, που έχουν δικαιώματα διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit, δεν θα χρειαστεί να περάσουν την ίδια αγχωτική εμπειρία.
Με πληροφορίες από Guardian