Η επίθεση του Ισραήλ στους βομβητές και τους ασυρμάτους της Χεζμπολάχ έχει ευρύτερες συνέπειες για το Ιράν και τους συμμάχους του, καθώς επανεξετάζονται όλοι οι τρόποι επικοινωνίας, υπό τον φόβο νέας επίθεσης.
Την ώρα που η Μέση Ανατολή είναι και πάλι ένα καζάνι που βράζει, καθώς η Χεζμπολάχ εισχωρεί όλο και βαθύτερα στο Ισραήλ εκτοξεύοντας ρουκέτες πέρα από τα σύνορα, η περιοχή βρίσκεται υπ' ατμόν. Το Ισραήλ συνεχίζει αδιάκοπα τους βομβαρδισμούς στη Γάζα και τον νότιο Λίβανο, όπου υποτίθεται πως χτυπά για να εξολοθρεύσει τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ, ανεβάζοντας ωστόσο δραματικά τον αριθμό των νεκρών αμάχων.
Ωστόσο, η επίθεση στους βομβητές των μαχητών της Χαμάς και στους ασυρμάτους τους την επόμενη ημέρα, έχει αναγκάζει το Ιράν και τους συμμάχους του να επανεξετάσουν τις συσκευές που χρησιμοποιούν για τις επικοινωνία τους.
Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν μαχητές σε όλη τη Μέση Ανατολή διέταξαν σαρωτικές επιθεωρήσεις των ηλεκτρονικών τους συσκευών, καθώς αναθεωρούν πώς να προστατεύσουν τις επικοινωνίες τους μετά την καταστροφική επίθεση που προκάλεσε την έκρηξη των βομβητών και των ασυρμάτων που χρησιμοποίησε η σύμμαχός τους, Χεζμπολάχ, όπως μεταδίδει η αμερικανική εφημερίδα The Washington Post.
Στο Ιράκ και τη Δυτική Όχθη, ανώτεροι μαχητές που συμμάχησαν με το Ιράν δήλωσαν ότι εξετάζουν τον εξοπλισμό τους και εκδίδουν νέους κανόνες για τη χρήση προσωπικών συσκευών από τους μαχητές. Οι αναλυτές λένε ότι τα συστήματα άλλων ομάδων είναι πιο ασφαλή, αλλά ότι πιθανότατα θα επιδιώξουν να προστατεύσουν καλύτερα τις αλυσίδες εφοδιασμού τους καθώς θα καταγράφουν τις επιπτώσεις της ισραηλινής επίθεσης.
«Θα ληφθούν ακραίες προφυλάξεις και θα κρατήσουμε τις συσκευές μακριά μας», είπε ένας ανώτερος διοικητής στο τάγμα Τζενίν, ένα συνασπισμό μαχητών της Δυτικής Όχθης υπό την ηγεσία της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ. Ο διοικητής, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για την ασφάλειά του, είπε ότι οι επιτελείς του απέφευγαν ήδη τα κινητά τηλέφωνα και πρόσφατα είχαν εγκαταλείψει τους φορητούς ασύρματους καθώς υποπτεύονταν ότι το Ισραήλ είχε παραβιάσει.
Οι ισραηλινές αρχές σπάνια συζητούν επιχειρήσεις σε άλλες χώρες και αρνήθηκαν να σχολιάσουν εάν το Ισραήλ ευθύνεται για την επίθεση σε συσκευές στον Λίβανο. Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, αναγνώρισαν ότι το Ισραήλ βρισκόταν πίσω από την επιχείρηση και είπαν ότι ενημέρωσε την Ουάσινγκτον για το θέμα μέσω καναλιών πληροφοριών.
Η επίθεση δεν έμοιαζε με καμία άλλη σε μέγεθος και εύρος, μετατρέποντας τις καθημερινές συσκευές σε όπλα πολέμου. Ξεκίνησε την Τρίτη, όταν χιλιάδες βομβητές που είχαν μέλη της Χεζμπολάχ εξερράγησαν ταυτόχρονα σε όλο τον Λίβανο, προκαλώντας φόβο και πανικό στους πολυσύχναστους δρόμους και στα σούπερ μάρκετ, καθώς οι τραυματίες κατέκλυσαν τα νοσοκομεία. Η επίθεση συνεχίστηκε την Τετάρτη με την έκρηξη περισσότερων συσκευών, συμπεριλαμβανομένων ασυρμάτων. Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου είπε ότι 37 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τις δύο ημέρες και περίπου 3.000 τραυματίστηκαν.
Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ βρίσκονται σε πόλεμο, σε μια σύγκρουση χαμηλού επιπέδου για σχεδόν ένα χρόνο, με τη μαχητική ομάδα να συνδέει τις επιθέσεις της με τον πόλεμο στη Γάζα. Όμως η περίπλοκη επιχείρηση με τους βομβητές και τους ασυρμάτους κατέπληξε τη Χεζμπολάχ, η οποία κατέχει σημαντική στρατιωτική και πολιτική δύναμη στον Λίβανο και θεωρεί το Ιράν ως τον βασικό ευεργέτη της.
Υπήρχαν υποψίες για την παρακολούθηση ηλεκτρονικών συσκευών
Στο Ιράκ και τη Συρία, οι μαχητές είχαν ήδη τρομάξει από την ακρίβεια των πρόσφατων επιδρομών του Ισραήλ, που στόχευαν ανώτερα μέλη, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων και στη Βαγδάτη. Υπήρχαν υποψίες ότι το Ισραήλ ή οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν συνδέσει συσκευές παρακολούθησης σε αντικείμενα που εισήγαγαν οι ομάδες από το εξωτερικό, σύμφωνα με τον Lahib Higel, ανώτερο στέλεχος και αναλυτή για το Ιράκ στο International Crisis Group.
«Το Ισραήλ χρησιμοποίησε ένα βασικό μειονέκτημα στον τρόπο με τον οποίο το Ιράν και οι σύμμαχοί του λειτουργούν», δήλωσε ο Μάικλ Χόροβιτς, επικεφαλής πληροφοριών στο Le Beck International, μια εταιρεία συμβούλων κινδύνου με έδρα τη Μέση Ανατολή. «Τείνουν να βασίζονται εν μέρει σε εμπορικά διαθέσιμα προϊόντα και ανταλλακτικά διπλής χρήσης», είπε, γεγονός που «καθιστά τις αλυσίδες εφοδιασμού τους αρκετά ευάλωτες σε μια πιθανή επιχείρηση πληροφοριών όπως νομίζω ότι βλέπουμε».
«Πρόκειται για μια ευπάθεια που εκτείνεται πέρα από τη Χεζμπολάχ σε όλους τους συμμάχους του Ιράν και το ίδιο το Ιράν», πρόσθεσε ο Χόροβιτς.
Με πληροφορίες από The Washington Post