«ΟΚ, πρέπει να βάλω τη σαμπάνια ξανά στο ψυγείο». Αυτή ήταν η πρώτη σκέψη αξιωματούχου της ΕΕ όταν έμαθε ότι ο Σαρλ Μισέλ τελικά θα ολοκληρώσει τη θητεία του ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, ο Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές 2024. Μια απόφαση που προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς η εκλογή του θα σήμαινε ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα έπρεπε να αναζητήσουν νωρίτερα τον διάδοχό του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Τελικά, την προηγούμενη Παρασκευή έκανε αναστροφή, δηλώνοντας ότι δεν θα «κατέβει» στις εκλογές. Αλλά από ό,τι προδίδουν οι μαρτυρίες αξιωματούχων της ΕΕ που δημοσίευσε το Politico, δεν χάρηκαν όλοι ούτε με αυτή την εξέλιξη.
Πολλές φορές αξιωματούχοι έχουν μιλήσει για χαοτική διαχείριση των συνόδων κορυφής και των θεμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως και για την κόντρα του με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξηγώντας γιατί ανυπομονούν για μια αλλαγή.
«Όλοι απλά έχουν κουραστεί με τον Μισέλ», ανέφερε χαρακτηριστικά αξιωματούχος της ΕΕ. «Το μόνο που απομένει να κάνει τώρα είναι να σιγουρευτεί ότι η συνάντηση ξεκινά στην ώρα της και πως όλοι έχουν στυλό που γράφει», ανέφερε διπλωμάτης της ΕΕ.
Ο ρόλος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει μεγάλη σημασία για την επίτευξη της απαραίτητης συμφωνίας ανάμεσα στους 27 ηγέτες της Ένωσης. Και αυτό είναι ακόμη πιο κρίσιμο ενόψει της έκτακτης συνόδου αυτή την Πέμπτη, όπου οι 26 ηγέτες θα προσπαθήσουν να πείσουν τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η βοήθεια ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ουκρανία, λίγο πριν συμπληρωθούν δύο χρόνια πολέμου.
Διπλωμάτης για Σαρλ Μισέλ: «Δεν έχει απομείνει ίχνος αξιοπιστίας πλέον»
Μετά την αναστροφή, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες λένε ότι ο Σαρλ Μισέλ έχει ακόμη μικρότερη πολιτική αξιοπιστία για τη λήψη επειγουσών αποφάσεων. Και κάποιοι στις Βρυξέλλες ήδη συζητούν ονόματα πιθανών διαδόχων του.
«Έκανε πολιτικό χαρακίρι. Δεν έχει απομείνει ίχνος αξιοπιστίας πλέον», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος Ευρωπαίος διπλωμάτης που μίλησε στο Politico. Η παραμονή του Σαρλ Μισέλ δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά, έκρινε δεύτερος διπλωμάτης. «Ήδη δεν εμπνέει μεγάλη εμπιστοσύνη ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Έχουμε δει στο παρελθόν τον (Ολλανδό πρωθυπουργό) Μαρκ Ρούτε να προεδρεύει από το περιθώριο», συμπλήρωσε.
Στη Σύνοδο αυτής της εβδομάδας η έγκριση της βοήθειας προς την Ουκρανία είναι κρίσιμης σημασίας τόσο για το Κίεβο, όσο και για το μήνυμα που θέλει να στείλει η ΕΕ στη Ρωσία πως οι Ουκρανοί έχουν τη στήριξη των Βρυξελλών. Ιδιαίτερα τη στιγμή που η Ουάσινγκτον πασχίζει να καταλήξει σε συμφωνία για το δικό της πακέτο προς την Ουκρανία.
Ο ίδιος ο Σαρλ Μισέλ συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο κορυφής, όταν οι ηγέτες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε αυτό το ζήτημα, στη σύνοδο του Δεκεμβρίου. Και παρότι η αναστροφή του προκάλεσε σχόλια, τώρα οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να συγκεντρωθούν στην απόφαση για την Ουκρανία, αντί να πρέπει να συζητήσουν για τα σχέδια διαδοχής, καθώς ο Μισέλ θα παραμείνει στη θέση έως τα τέλη Νοεμβρίου.
Εκείνοι που τον υπερασπίζονται λένε ότι ούτως ή άλλως υπήρχε λίγη πίεση. Η παραμονή του Σαρλ Μισέλ «δεν κάνει διαφορά, δεν θα έφευγε τώρα», λέει τρίτος διπλωμάτης. «Η συμμετοχή στις εκλογές είναι αυτό που κάνουν οι πολιτικοί», πρόσθεσε.
Οι πιθανοί διάδοχοι του Σαρλ Μισέλ
Ωστόσο, η πρώτη ανακοίνωση του Σαρλ Μισέλ έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσουν οι σκέψεις- σε περίπτωση που αυτό δεν γινόταν ήδη- για το πώς θα διανεμηθούν τα κορυφαία πόστα στην Ευρώπη.
Το όνομα της Μέτε Φρεντέρικσεν, της Σοσιαλίστριας πρωθυπουργού της Δανίας, αναφέρεται συνεχώς στις Βρυξέλλες, γράφει το Politico. Για κάποιους είναι υπερβολικά Δεξιά στο μεταναστευτικό. Αλλά αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα πολιτικό πλεονέκτημα, σε περίπτωση που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάνει μεγαλύτερη στροφή προς τη Δεξιά, όπως αναμένεται, σημειώνει το δημοσίευμα.
Όμως, οι Σοσιαλιστές της νότιας Ευρώπης ελπίζουν ακόμη ότι ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, που ήταν ο βασικότερος υποψήφιος για να διαδεχθεί τον Σαρλ Μισέλ, δεν θα πληγεί από την έρευνα για διαφθορά που ανάγκασε την κυβέρνησή του να παραιτηθεί.
Ένα άλλο όνομα που επαναλαμβάνεται στις Βρυξέλλες είναι εκείνο του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα, ο οποίος ανέλαβε να συντάξει έκθεση σχετικά το μέλλον της ευρωζώνης για τους ηγέτες. Αυτή η αποστολή του έδωσε μια αφορμή για περιοδεία στην Ένωση, λένε διπλωμάτες, αν και δεν είναι σαφές αν ο πρώην πρωθυπουργός θα έχει τη στήριξη της κυβέρνησης της Τζόρτζια Μελόνι.
Προς το παρόν, ο Σαρλ Μισέλ παραμένει. Ακόμη και αξιωματούχοι της ευρωομάδας Renew, στην οποία ανήκει το κόμμα του, δεν μπορούν παρά να νιώθουν ανακουφισμένοι που δεν θα είναι υποψήφιος. «Ελάχιστα μέλη θεωρούσαν καλή είδηση την άφιξή του στην Ευρωβουλή. Όταν έχει τρεις επιλογές, πάντα κάνει τη χειρότερη», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας από αυτούς.