Σε διάφορες χρονικές περιόδους οι πολιτισμικές, γλωσσικές και πολιτικές διαφορές οδήγησαν τους κατοίκους συγεκριμένων προορισμών να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους από τις κυβερνήσεις στις οποίες υπάγονται. Πιο πρόσφατα, οι ηγέτες της Καταλωνίας δεσμεύθηκαν να αποσχιστούν από την Ισπανία και το 2014 η Σκωτία διεξήγαγε δημοψήφισμα για την κήρυξη της ανεξαρτησίας της από την Μεγάλη Βρετανία.
Η πολιτική ελευθερία δεν είναι πάντοτε ο σκοπός και τα κινήματα δεν είναι πάντα αποτελεσματικά. Ανεξαρτήτως όμως των αλλαγών που λαμβάνουν χώρα, οι ντόπιοι πάντα προβάλλουν μια ξεχωριστική πολτισμική υπερηφάνεια ή γεωγραφική ιδιαιτερότητα που τους ξεχωρίζουν από άλλες περιοχές. Μιλήσαμε σε κάποιους από αυτούς τους κατοίκους για να καταλάβουμε πως αυτό επηρεάζει την καθημερινή τους ζωή και πως προσεχή γεγονότα μπορούν να έχουν μια επίπτωση στο μέλλον τους.
Καταλωνία, Ισπανία
Ήδη αυτόνομη κοινότητα, η Καταλωνία εξέλεξε πέρυσι έναν ηγέτη υπέρ της απόσχισης από την Ισπανία ο οποίος δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε απόσχιση μέσα σε 18 μήνες. Το επόμενο έτος θα αποτελέσει πεδίο μάχης στο κίνημα ανεξαρτησίας. Ανάμεσα σε εκείνους που ζούνε στην περιοχή αυτή τη βορειοανατολικής Ισπανίας, οι αντιδράσεις ποικίλλουν κατά πολύ. "Η φιλοσοφία μου σχετικά με όλους τους τόπους όπου έχω διαβιώσει είναι να γίνει ότι θέλει ο λαός," λέει η Elina Nykaenen, η οποία κατάγεται από την Φινλανδία και είναι πρέσβειρα της InterNations ambassador στην Βαρκελώνη. "Πιστεύω πως η εξουσία ανήκει στον λαό και είναι αποδεκτό το να διαδηλώνουν υπέρ αυτού και να την αδράξουν αν χρειαστεί."
Άλλοι είναι πιο διστακτικοί στην υποστήριξη τους, καθώς προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με το αν το νέο κράτος θα ανήκει στην ΕΕ και πως αυτό θα επηρεάσει τις συνθήκες απασχόλησης. Ο Paul Conde, από την Πόλη του Μεξικού και επίσης πρέσβης της InterNations, λέει πως οι επιχειρήσεις ήδη μετακομίζουν από την Βαρκελώνη εν αναμονή της πιθανής αλλαγής. "Υπάρχει μεγάλη συζήτηση σχετικά με την ανεξαρτησία και το να λαμβάνουμε οι ίδιοι τις αποφάσεις μας." συνεχίζει. "Αλλά ποιες θα είναι οι συνέπειες, θα είμαστε εκτός της Ευρωζώνης; Και τι θα γίνει με τους απαραίτητους πόρους για την ίδρυση ενός νέου κράτους, τα χρήματα και τον χρόνο που απαιτείται;"
Παρά την αβεβαιότητα, η πρωτεύουσα της Καταλωνίας, η Βαρκελώνη, παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής πόλη για εγκατάσταση. Όσοι έχουν εγκατασταθεί εκεί έχουν αγοράσει ακίνητα κάτι που έχει αυξήσει τις τιμές, ωστόσο οι κάτοικοι λένε ότι ακόμα είναι προσιτές σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Λόγω των πολλών ξένων είναι σχετικά δύσκολο να γνωρίσει κανείς τους ντόπιους. "Αρκετοί δείχνουν ενοχλημένοι που ζούνε ξένοι εδώ" λέει η Nykaenen. "Είναι αρκετά δύσκολο να προσεγγίσει κανείς τους Καταλανούς ή να γίνει αποδεκτός από εκείνους." Λαμβάνοντας υπόψιν αυτά, το να επενδύσει κάποιος στο να μάθει τα Καταλανικά και την τοπική κουλτούρα αποδίδει.
Η Γκράθια, 4 χλμ βορειοδυτικά του κέντρου της πόλης είναι περιοχή που προτιμούν οι ξένοι. "Είναι ιδανική γειτονιά για οικογένειες με άπειρες πλατείες όπου τα παιδιά, οι γονείς και οι παππούδες συγκεντρώνονται κάθε απόγευμα για να τα πούνε" λέει η Nykaenen. "Είναι επίσης μία από τις πιο μποέμικες περιοχές της πόλης με χώρους για γιόγκα, γκαλερί και μια πιο ανοιχτή διάθεση προς τους εναλλακτικούς τρόπους ζωής."Οι περιοχές της Vila Olimpica και του Poble Nou, 4 χλμ ανατολικά προτιμώνται από εκείνους που θέλουν να είναι κοντά στην θάλασσα.
Σκωτία, Μεγάλη Βρετανία
Τον Σεπτέμβριο του 2014, ένα εθνικό δημοψήφισμα έθεσε στους Σκωτσέζους υπήκοους το ερώτημα "Θα έπρεπε η Σκωτία να είναι ανεξάρτητο κράτος;" Περίπου 45% απάντησε ναι, με 55% να δηλώνει ότι θέλει να παραμείνει μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ακόμα και κάτοικοι που ψήφισαν κατά του δημοψηφίσματος για οικονομικούς λόγους εξακολουθούν να έχουν μια ισχυρή αίσθηση πολιτισμικής ανεξαρτησίας. "Οι Σκωτσέζοι είναι ιδιαίτερα υπερήφανοι για την κουλτούρα τους και την πολιτιστική τους κληρονομιά και αυτό εκφράζεται με πολλούς τρόπους," λέει ο Mark Ware, ο οποίος κατάγεται από τον Καναδά αλλά ζει στο Εδιμβούργο. "Οι τοπικές παραδόσεις, το φαγητό και η κουλτούρα, όλα αυτά είναι σημαντικά και οι άνθρωποι είναι πολύ υπερήφανοι για τους διάσημους αθλητές και άλλους που έχουν πετύχει σε διεθνές επίπεδο."
Παρότι οι κάτοικοι του Εδιμβούργου, της πρωτεύουσας της Σκωτίας, είναι εξαιρετικά ευγενείς, ο Ware θεωρεί ότι οι ντόπιοι μπορεί να είναι κάπως απόμακροι προς τους ξένους και είναι πιο ήπιοι σε σύγκριση με την Γλασκώβη, την μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας.
Ο Ware ζει στο Morningside, νοτιοδυτικά του κέντρου του Εδιμβούργου. "Ο εμπορικός δρόμος διαθέτει πολλά καταστήματα τόσο πολυτελών ειδών όσο και εμπορευμάτων και υπηρεσιών που εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες. Η γειτονιά είναι ήσυχη τα βράδια αλλά βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο." λέει.
Το πλούσιο Stockbridge, βόρεια από το κέντρο, το ιστορικό Bruntsfield, στα νοτιοδυτικά και το Marchmont με τα Βικτωριανά κτήρια από ροζ ψαμμίτη στα νότια, είναι επίσης καλές περιοχές για να ζήσει κάποιος.
Γροιλανδία, Δανία
Κάπως σαν την Σκωτία που είναι μια χώρα εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, έτσι και η Γροιλανδία είναι μια αυτόνομη χώρα εντός του Βασιλείου της Δανίας. Παρότι το νησί κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους, οι Νορβηγοί και οι Ισλανδοί εγκατστάθηκαν εδώ από τα 986μ.Χ., και το 1814 έγινε αποικία της Δανίας.
Το 2008, οι Γροιλανδοί απαίτησαν δια της ψήφου και πέτυχαν μεγαλύτερη αυτονομία και πλέον έχουν οι ίδιοι αποκλειστικά τον έλεγχο τους δικαστικού συστήματος, την χρήση των ορυκτών πόρων, της αεροπλοΐας και της αστυνόμευσης. Η Δανία εξακολουθεί να ελέγχει την εξωτερική πολιτική κια την άμυνα και το γεγονός ότι ο πληθυσμός της είναι πολύ περιορισμένος σημαίνει πως οι δεσμοί με την Δανία δύσκολα θα σπάσουν ποτέ.
"Φυσικά και θέλω κι εγώ να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο ανεξάρτητοι," λέει ο Janus Chemnitz Kleist, ένας αυτόχθονας Nuuk και ξεναγός στις ταξιδιωτικές εκδρομές Hurtigruten. "Στην πράξη όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο, γιατί είμαστε τόσο λίγοι στη Γροιλανδία και το σύστημα πρόνοιας μας εξαρτάται από δανέζικα χρήματα και τους Δανούς που εργάζονται εδώ."
Οι Γροιλανδοί εξακολουθούν να συζητούν την πλήρη ανεξαρτησία, ισχυριζόμενοι ότι πάντα θα διατηρούν στενούς δεσμούς με την Δανία. Οι περισσότεροι κάτοικοι μιλούν αγγλικά και δανέζικα παρότι η τοπική γλώσσα των Ινουίτ, η Καλααλλισούτ αποτελεί την επίσημη γλώσσα του κράτους από το 2009.
Η χώρα διαθέτει ισχυρές πολιτισμικές διαφορές, εν μέρει λόγω του περιορισμένου πληθυσμού της. "Όλοι γνωρίζονται, ακόμα στο Νουούκ, τη μεγαλύτερη πόλη της Γροιλανδίας," λέει η Line Ehlig, η οποία είναι Δανέζα και ζούσε στο Νουούκ. "Όλοι οι κάτοικοι, οι Γροιλανδοί αλλά και οι Δανοί και άλλων εθνικοτήτων, ζούνε μαζί σε μια μεγάλη κοινότητα. Οι μισοί στην Δανία δεν είναι ούτε κατά το ήμισυ τόσο ευγενικοί και τίμιοι όσο οι περισσότεροι Γροιλανδοί.
Περίπου το ένα τρίτο των 60.000 κατοίκων του νησιού ζούνε στο Νουούκ, την πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Γροιλανδίας. Οι Δανοί συγκεκριμένα συνεχίζουν να μετακομίζουν εδώ λόγω των υψηλών μισθών και τις ευκαιρίες απασχόλησης στα πετρέλαια και την γεωργία. Οι περισσότερες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στο κέντρο του Νουούκ αλλά μια γραμμή λεωφορείων συν΄δεει όλες τις μεγάλες γειτονιές. Η περιοχή Qinngorput, 3χλμ ανατολικά είναι εξαιρετικά δημοφιλής στους νέους και όσους έχουν παιδιά σχολικής ηλικίας.
Κεμπέκ, Καναδάς
Η καναδική επαρχία του Κεμπέκ απείχε ελάχιστες ψήφους από το να αποτελέσει ανεξάρτητο κράτος το 1995, όταν οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να αποφασίσουν και η συμμετοχή σημείωσε ρεκόρ. Παρότι το "όχι" κέρδισε με 50,58%, το Κεμπέκ εξακολουθεί να αποτελεί μια ιδιαίτερα ανεξάρτητη περιοχή, τόσο πολιτιστικά όσο και πολιτικά. Ενώ ο υπόλοιπος Καναδάς αποτελεί "έθνος εποίκων", με ανθρώπους που έχουν μετοικήσει εκεί από τις τέσσερις άκρες του κόσμου, το Κεμπέκ ξεχωρίζει σαφώς με τις ευδιάκριτες γαλλικές του ρίζες.
"Η Γαλλοφωνία και η εκπαίδευση που βασίζεται στην Γαλλική κουλτούρα και τρόπο ζωής δίνει στην επαρχία του Κεμπέκ μια διαφορετική αίσθηση και μια αίσθηση πολιτισμού που δεν συναντά κανείς σε άλλες περιοχές του Καναδά" λέει ο Christian Scott, από την Γκουανταλαχάρα του Μεξικό, ο οποίος ζει και εργάζεται στο Μόντρεαλ για την Your Local Cousin, μια επιχείρηση που συστήνει ταξιδιώτες σε ντόπιους.
Η έμφαση στα γαλλικά είναι πολύ σημαντική, δια νόμου η σήμανση πρέπει να είναι στην επίσημη γλώσσα. Ωστόσο η ζωή στο Μόντρεαλ, τη μεγαλύτερη πόλη του Κεμπέκ είναι εύκολη για όσους μιλάνε αγγλικά, ιδίως κοντά στα πανεπιστήμια της πόλης και την τουριστική περιοχή του Παλαιού Λιμανιού.
Η έντονη αίσθηση ανεξαρτησίας του Κεμπέκ επιφέρει και κάποια άλλα πλεονεκτήματα. "Οι κάτοικοι του Κεμπέκ είναι επίμονοι και σκέφτονται ελεύθερα," λέει η Susanna Oreskovic, που επίσης εργάζεται στην Your Local Cousin. "Το γεγονός αυτό επιτρέπει την άνθηση του τομέα των τεχνών και του πολιτισμού. Στο Μόντρεαλ ζούνε περισσότεροι καλλιτέχνες αναλογικά σε σχέση με τον υπόλοιπο Καναδά."
Όσοι επιδιώκουν να βιώσουν την δημιουργική πλευρά της πόλης θα πρέπει να εξερευνήσουν την περιοχή Plateau, 3χλμ βόρεια από το κέντρο, όπου ζούνε 10 φορές περισσότεροι καλλιτέχνες απ' ότι σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή του Καναδά.
Η περιοχή Rosemont–La Petite-Patrie, 6χλμ βόρεια από το κέντρο της πόλης είναι επίσης μια δημοφιλής γαλλόφωνη γειτονιά. Είναι πιο προσιτή οικονομικά από το αγγλόφωνο Mile End, αλλά διαθέτει εξίσου πολλά εστιατόρια και μπουτίκ. Η περιοχή Notre-Dame-de-Grâce είναι άλλη μια μεγάλη αγγλόφωνη περιοχή στα 10χλμ δυτικά του κέντρου, την οποία προτιμούν νεαροί επαγγελματίες και αγγλόφωνοι μέτοικοι από πολλές χώρες του κόσμου.
Ταϊβάν, Δημοκρατία της Κίνας.
Τον Ιανουάριο, στις προεδρικές εκλογές της Ταϊβάν νίκησε το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα, θέτοντας και πάλι στο προσκήνιο το ζήτημα της ανεξαρτησίας του κυρίαρχου κράτους της Ταϊβάν από την Κίνα. Λόγω της ευαίσθητης φύσης του εν λόγω πολιτικού ζητήματος οι περισσότεροι ντόπιοι δεν λένε κουβέντα επ' αυτού, αλλά ολοένα και περισσότεροι κάτοικοι αυτοπροσδιορίζονται ως Ταϊβανέζοι και όχι Κινέζοι, κάτι που προφανώς δηλώνει ότι το θέμα δεν έχει κλείσει.
Το να εμπλακεί κανείς σε πολιτικές συζητήσεις είναι κάτι εύκολο στην Ταϊπέι, την πρωτεύουσα της Ταϊβάν. "Κατά την προεκλογική περίοδο διοργανώνονται συγκεντρώσεις στους δρόμους και βλέπει κανείς παντού σημαίες και αφίσες." λέει ο Αμερικανός Jason Warren, που ζει τώρα στην Ταϊπέι. "Μου τυχαίνουν αρκετοί οδηγοί ταξί που θέλουν να μιλήσουμε για το πόσο ισχυρή είναι η Αμερική, πως πρέπει να κάνουμε περισσότερα με την δύναμη που έχουμε και πως οι ΗΠΑ και η Ταϊβάν συμμερίζονται την αγάπη για την δημοκρατία και τον διάλογο."
Πέρα από την πολιτική, όσοι ζούνε στην Ταϊπέι λατρεύουν τις γευστικές επιλογές της πόλης που είναι κυριολεκτικά χιλιάδες και συμπεριλαμβάνουν κουζίνες από όλο τον κόσμο. Ο Warren ζει στην περιοχή του Ντά'Αν, 3χλμ δυτικά του κέντρου, κάτι που καθιστά εύκολη την περιήγηση της πόλης με τα πόδια ή με δημόσιες συγκοινωνίες. Όσοι θέλουν να βρίσκονται κοντά σε καταστήματα και εστιατόρια θα ικανοποιηθούν από την περιοχή κοντά στο Εθνικό Πανεπιστήμιο και στην Zhongxiao Dunhua, 2χλμ ανατολικά από το κέντρο της πόλης, με τα πολλά καταστήματα και μπουτίκ.