Με ένα εκατομμύριο υπάκουα ρομπότ που δεν απεργούν, δεν αυτοκτονούν αμαυρώνοντας τη φήμη του και κυρίως δεν διεκδικούν, σκοπεύει να αντικαταστήσει τους μισούς περίπου υπαλλήλους του ο κύριος Τέρι Γκου, ιδιοκτήτης της βιομηχανίας Foxconn. Κι αν σας λέει κάτι το όνομα είναι γιατί η Foxconn, είναι ουσιαστικά η “πίσω αυλή” κολοσσών της Δύσης, όπως η Apple. Λίγο “βρώμικη αυλή” όμως, που δεν ταιριάζει με τη φανταχτερή βιτρίνα της Silicon Valley. Το 2010 αυτοκτόνησαν 14 από τους εργαζόμενους της που εργάζονται στις εγκαταστάσεις της στην επαρχία Longhua της Κίνας επί 12 ώρες καθημερινά, χωρίς διάλειμμα και με απαγόρευση να μιλούν μεταξύ τους.
Οι εργαζόμενοι έπεσαν στο κενό από τους πολυόροφους εταιρικούς κοιτώνες στους οποίους διαμένουν. Για αυτό και ο κύριος Γκου φρόντισε κατευθείαν να υποχρεώσει τους υπόλοιπους να υπογράψουν συμβόλαιο “κατά της αυτοκτονίας”, για να μην μπορούν οι συγγενείς τους να διεκδικήσουν αποζημιώσεις αν κάποιος από αυτούς αποφασίσει να βάλει τέλος στη ζωή του.
Ο κύριος Γκου προβληματίστηκε πολύ μετά τις αυτοκτονίες. Έκανε κάποιες κιτς γιορτές για να ανυψώσει το ηθικό των υπαλληλων και έβαλε ψυχολόγους να ψάξουν γιατί υπάρχουν τέτοιες πεσιμιστικές τάσεις μέσα στον παραγωγικό οργασμό.
Σε συνέντευξη του στο Bloomberg BusinessWeek , ισχυρίστηκε ότι δεν είχε αντιληφθεί αμέσως τη σημασία των αυτοκτονιών. “Στην πρώτη, στη δεύτερη, στην τρίτη δεν είδα ότι υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Είχαμε περίπου 800 χιλιάδες υπαλλήλους σε μια έκταση 2,1 τ.χ. Προς το παρόν αισθάνομαι ένοχος. Μετά την πέμπτη αυτοκτονία το Μάρτιο, αποφάσισα να κάνω κάτι διαφορετικό”, δήλωσε ο κύριος Γκου, η προσωπική περιουσία του οποίου ξεπερνά τα 2,5 δις δολάρια.
Η ξεχωριστή του πορεία προς τον επιχειρηματικό θρίαμβο είχε ξεκινήσει από ένα δάνειο 7,5 χιλιάδων δολαρίων που του έδωσε η μητέρα του. Χρειάστηκε βέβαια και η συνεργασία με τις δυτικές εταιρίες νέας τεχνολογίας που άρχισε πολύ νωρίς στις αρχές της δεκαετίας του '80, όταν συμφώνησε να κατασκευάζει εξαρτήματα για το Atari. Η συνεργασία όμως με την Apple του Mr Jobs, την HP και τη Sony ήταν που “απογείωσε” την Foxconn και ακόμη και οι αυτοκτονίες είναι απλώς παράπλευρες απώλειες της παραγωγής που δεν μπορούν να εμποδίσουν την εταιρία να κατασκευάζει "κοψοχρονιά" τα εξαρτήματα των gadgets της Δύσης.
Οι εταιρίες βέβαια ξεκίνησαν έρευνα για τις συνθήκες που δουλεύουν οι εργαζόμενοι στην Foxconn μετά τις εκτενείς αναφορές στο διεθνή τύπο, αυτό που κυρίως φαίνεται όμως ότι προβλημάτισε τον κύριο Γκου και αποφάσισε να αντικαταστήσει τους εργαζόμενους με ρομπότ ήταν μια απεργία πρωτοφανής για τα κινεζικά δεδομένα την περασμένη χρονιά η οποία τον ανάγκασε να αυξήσει τους μισθούς μέχρι και 70%, ανεβάζοντας τις μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων κοντά στα 170-200 ευρώ.
Η λύση βρέθηκε. Ούτε αυτοκτονίες, ούτε διεκδικήσεις. 10 χιλιάδες ρομπότ ήδη “εργάζονται” στην Foxconn. Τον επόμενο χρόνο θα "προσλάβει" άλλα 300.000 και και τον μεθεπόμενο 1 εκατομμύριο. Και αν ο αυτοκράτορας Κιν Σι Χουάνγκ χρειάστηκε τον περίφημο πήλινο στρατό για να κυβερνήσει την αυτοκρατορία του, ο κύριος Τέρι Γκου είναι σίγουρος ότι θα τα καταφέρει με το δικό του σιδερένιο πειθήνιο στρατό να λύσει τα προβλήματα στη δική του.
Στα αχανή κινεζικά λιβάδια, οι παχιές δυτικές αγελάδες θα συνεχίσουν εν τω μεταξύ να βόσκουν ανέμελα το παχύ χορτάρι που σκέπασε τα ίχνη από τη Μεγάλη Πορεία του Μάο.
σχόλια