Νέος πρόεδρος της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας εξελέγη ο αλβανικής καταγωγής Αφρίμ Γκάσι, αρχηγός ενός εκ των τεσσάρων κομμάτων που απαρτίζουν τον συνασπισμό της αλβανικής αντιπολίτευσης, με την επωνυμία «Αξίζει».
Η υποψηφιότητα του Αφρίμ Γκάσι, η μοναδική για τη θέση του προέδρου της Βουλής, εγκρίθηκε με 76 ψήφους. Υπέρ του Αφρίμ Γκάσι ψήφισαν οι βουλευτές του κόμματος VMRO-DPMNE, οι βουλευτές του συνασπισμού «Αξίζει» και οι βουλευτές του νεοσύστατου κόμματος «Ξέρω».
Οι τρεις αυτοί πολιτικοί σχηματισμοί θα συνεργαστούν για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης συνασπισμού στη Βόρεια Μακεδονία. Η νέα κυβέρνηση, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Κρίστιαν Μίτσκοσκι, αναμένεται να σχηματιστεί περί τα μέσα Ιουνίου. Τις επόμενες ημέρες, η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, αναμένεται να επιδώσει στον Χρίστιαν Μίτσκοσκι την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 8 Μαΐου πρώτο ήρθε το VMRO-DPMNE καταλαμβάνοντας 58 εκ των 120 εδρών της Βουλής. Από 18 έδρες κατέλαβαν το απερχόμενο κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) και το απερχόμενο συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI. O συνασπισμός τεσσάρων αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων με την επωνυμία «Αξίζει» κατέλαβε 14 έδρες, ενώ από έξι έδρες εξασφάλισαν το εθνικιστικό, φιλορωσικό κόμμα «Αριστερά» και το νεοσύστατο κόμμα «Ξέρω» του δημάρχου του Κουμάνοβο, Μάξιμ Ντιμιτρίεφσκι.
Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον αλβανικό συνασπισμό «Αξίζει» και με το κόμμα «Ξέρω» για τον σχηματισμό κυβέρνησης, κάτι που προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις του DUI, το οποίο υποστηρίζει ότι ως πρώτο, μεταξύ των αλβανικών κομμάτων, πρέπει αυτό να συμμετέχει στη νέα κυβέρνηση και όχι ο αντιπολιτευόμενος αλβανικός συνασπισμός.
Σε όλες τις κυβερνήσεις της Βόρειας Μακεδονίας συμμετέχει πάντοτε ένα αλβανικό κόμμα, μεταξύ άλλων και για τη διατήρηση των εύθραυστων διεθνοτικών ισορροπιών στη χώρα. Οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της χώρας.
Ο Κρίστιαν Μίτσκοσκι έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με το DUI, το οποίο τα τελευταία 20 χρόνια συμμετέχει σε όλες τις κυβερνήσεις συνασπισμού της χώρας.
Ο Μίτσκοσκι αντιμετωπίζει μια σειρά από εσωτερικά ζητήματα, όχι μόνο στο οικονομικό μέτωπο, καθώς υπάρχουν αυξανόμενοι φόβοι ότι το συντηρητικό, εθνικιστικό κόμμα του θέλει να συγκρουστεί με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία μόλις αναλάβει την εξουσία, θέτοντας ενδεχομένως σε κίνδυνο τις ελπίδες των Σκοπίων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ