Βρετανία: Δίδυμοι που έχουν γεννηθεί στο Λονδίνο κινδυνεύουν με απέλαση σε διαφορετικές χώρες

Βρετανία: Δίδυμοι που έχουν γεννηθεί στο Λονδίνο κινδυνεύουν με απέλαση σε διαφορετικές χώρες Facebook Twitter
Ο Ντάρελ (αριστερά) και ο Ντάρεν Ρόμπερτς (Πηγή φωτό Guardian)
0

Δίδυμα αδέλφια, που γεννήθηκαν στο Λονδίνο και δεν έχουν φύγει ποτέ από τη Βρετανία, είναι αντιμέτωπα με απέλαση σε διαφορετικές χώρες της Καραϊβικής όπου δεν έχουν συγγενείς, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε η οικογένειά τους στον Guardian.

Ο 24χρονος Ντάρελ Ρόμπερτς έλαβε ειδοποίηση για απέλαση, που τον ενημερώνει ότι το υπουργείο Εσωτερικών σχεδιάζει να τον στείλει στη Δομινικανή Δημοκρατία, αφού εκτίσει την ποινή φυλάκισής του, παρότι δεν έχει καμία σχέση με τη χώρα. Ο ίδιος πιστεύει ότι πρόκειται για λάθος, καθώς ο πατέρας του γεννήθηκε στη Ντομίνικα, ένα άλλο νησί στην Καραϊβική.

Ο δίδυμος αδελφός του, Ντάρεν Ρόμπερτς, προειδοποιήθηκε ότι είναι αντιμέτωπος με απέλαση στη Γρενάδα, τη χώρα που γεννήθηκε η μητέρα του, όταν εκτίσει τη δική του ποινή φυλάκισης, σύμφωνα με τη σύντροφό του.

Η πρόνοια ανέλαβε τα δύο αδέλφια όταν ήταν 13 ετών, όταν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα πέθανε αρχικά η μητέρα τους και στη συνέχεια ο θείος τους που τους φρόντιζε μετά τον θάνατό της. Ο πατέρας τους είχε μετακομίσει στο εξωτερικό προτού πεθάνει η μητέρα τους και δεν έχουν καμία επαφή μαζί του εδώ και δεκαετίες.

Κανένας από τους γονείς τους δεν είχε βρετανική υπηκοότητα. Τα αδέλφια των διδύμων κατηγορούν τις κοινωνικές υπηρεσίες ότι αμέλησαν να οργανώσουν τη διαδικασία για να πάρουν υπηκοότητα οι δύο όταν ήταν παιδιά.

Αφού πέρασαν την εφηβεία από τη μία ανάδοχη οικογένεια στην άλλη, ο Ντάρελ καταδικάστηκε για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης, ενώ ήταν ακόμη ανήλικος. Προς το τέλος της εξαετούς ποινής του, έλαβε την ενημέρωση για την απέλαση. Η είδηση τον σόκαρε, τη στιγμή που περίμενε την αποφυλάκισή του.

Προσπάθησε να εξηγήσει στο προσωπικό του σωφρονιστικού καταστήματος ότι δεν θα έπρεπε να απελαθεί. Γέλασαν όταν τους είπε ότι έχει γεννηθεί στη Βρετανία και έδειξαν να μην τον πιστεύουν. Η ειδοποίηση που έλαβε από το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι είναι «προς το δημόσιο συμφέρον» να φύγει από τη Βρετανία «χωρίς καθυστέρηση», ενώ του προσφέρθηκε πακέτο ύψους 1.500 λιρών αν συμφωνήσει με τον επαναπατρισμό του.

«Τους είπα ότι γεννήθηκα εδώ, πήγα σχολείο εδώ. Δεν έδειξαν κατανόηση. Όταν προσπάθησα να τους μιλήσω, είπαν ότι δεν είναι στο χέρι τους», δήλωσε ο Ντάρελ Ρόμπερτς. Το υπουργείο Εσωτερικών αυτόματα εκδίδει ειδοποίηση απέλασης για όποιον δεν έχει υπηκοότητα και καταδικαστεί για σοβαρό αδίκημα σε ποινή άνω των 12 μηνών, σημειώνει ο Guardian.

Ο δίδυμος αδελφός του Ντάρελ παραμένει στη φυλακή, για διαφορετική περίπτωση βαριάς σωματικής βλάβης. Στη σύντροφό του έχει πει πως πριν από έξι μήνες οι υπάλληλοι του σωφρονιστικού ιδρύματος τον προειδοποίησαν ότι θα σταλεί στη Γρενάδα όταν εκτίσει την ποινή του. Το ζευγάρι έχει αποκτήσει έναν γιο, πέντε ετών, ο οποίος επίσης έχει γεννηθεί στο Λονδίνο. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε στον Guardian ότι σε αυτή την περίπτωση δεν έχει εκδοθεί ακόμη ειδοποίηση απέλασης, αλλά- σημείωσε- αυτό γίνεται συνήθως λίγο πριν από την αποφυλάκιση.

«Η υπόθεση του Ντάρελ και του Ντάρεν αναδεικνύει τον συστημικό ρατσισμό των βρετανικών θεσμών», δήλωσε η αδελφή τους, Φρέγια Βάλι Ρόμπερτς, φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. «Η πρόνοια αμέλησε την υποχρέωσή της να αποκτήσουν υπηκοότητα, όσο ήταν στο σύστημά της. Εγώ και τα αδέλφια μου είμαστε οι στενότεροι συγγενείς τους», συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι με την απέλαση οι δίδυμοι θα χωριστούν από τη μοναδική οικογένεια που έχουν.

Από την πλευρά τους, οι κοινωνικές υπηρεσίες του Ίλινγκ- που είχαν αναλάβει τα δύο αδέλφια- λένε ότι επανειλημμένα έχουν γίνει προσπάθειες για να παρασχεθούν στους δίδυμους όλα τα έγγραφα προκειμένου να κάνουν από τη φυλακή αίτηση για το καθεστώς μετανάστη. Όμως, υποστηρίζουν, κανένας τους δεν υπέγραψε τα έγγραφα για να προχωρήσει η διαδικασία.

«Κρατούμενοι που λαμβάνουν ειδοποίηση απέλασης έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τους λόγους για τους οποίους θεωρούν ότι πρέπει να εξαιρεθούν από την απέλαση. Όλες οι παρουσιάσεις που γίνονται εξετάζονται προσεκτικά προτού γίνει οποιαδήποτε ενέργεια», είπε από την πλευρά του εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Νετανιάχου - Ρούμπιο: «Είμαστε σε πλήρη συντονισμό με τον Τραμπ για τη Γάζα, κύρια πηγή αστάθειας το Ιράν»

Διεθνή / Συνάντηση Νετανιάχου - Ρούμπιο: «Είμαστε σε πλήρη συντονισμό με τον Τραμπ για τη Γάζα, κύρια πηγή αστάθειας το Ιράν»

Η συνάντηση έγινε μία ημέρα μετά την ανταλλαγή τριών ομήρων της Χαμάς που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας με 369 Παλαιστίνιους φυλακισμένους
LIFO NEWSROOM
Ο Jay - Z για τη μήνυση ότι βίασε ανήλικη: Κατατέθηκε επίτηδες στην πρεμιέρα της κόρης μου

Διεθνή / Ο Jay - Z για τη μήνυση ότι βίασε ανήλικη: Κατατέθηκε επίτηδες στην πρεμιέρα της κόρης μου

«Αισθάνθηκα ότι μου έβαζαν το πιστόλι στον κρόταφο», δήλωσε μετά την απόφαση της γυναίκας που τον κατηγόρησε για τον βιασμό της σε εφηβική ηλικία, να αποσύρει τη μήνυση
LIFO NEWSROOM
Ρούτε: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποδείξουν τη χρησιμότητά τους» για να έχουν λόγο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

Διεθνή / Ρούτε: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποδείξουν τη χρησιμότητά τους» για να έχουν λόγο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

Ο Ρούτε διαμήνυσε ότι η Ρωσία δεν θα τολμήσει να επιτεθεί σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Συμμαχία θα απαντήσει με ολοκληρωτική επίθεση
LIFO NEWSROOM
Σερβία: Ο Βούτσιτς διαμηνύει «αποτυχία της έγχρωμης επανάστασης» – Κλιμακώνονται οι φοιτητικές διαδηλώσεις

Διεθνή / Σερβία: Ο Βούτσιτς διαμηνύει «αποτυχία της έγχρωμης επανάστασης» – Κλιμακώνονται οι φοιτητικές διαδηλώσεις

Την ίδια ώρα, δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και πολίτες συνεχίζουν τον αποκλεισμό του Κραγκούγιεβατς, σε μια διαμαρτυρία που κορυφώνεται μετά από τρεις μήνες κινητοποιήσεων
LIFO NEWSROOM