Βρετανία: Παράταση της απαγόρευσης των transgender γυναικών σε γυναικείες φυλακές- Ποιες εξαιρούνται

Βρετανία: Παράταση της απαγόρευσης των transgender γυναικών σε γυναικείες φυλακές- Ποιες εξαιρούνται Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Σε ισχύ τέθηκαν χθες κανόνες που απαγορεύουν σε ορισμένες transgender γυναίκες την παραμονή σε γυναικείες φυλακές στην Αγγλία και την Ουαλία, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ντόμινικ Ράαμπ.

Σύμφωνα με το BBC, η απαγόρευση, που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης τον Οκτώβριο, θα ισχύει για τρανς γυναίκες με ανδρικά γεννητικά όργανα, καθώς και για εκείνες που έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικά αδικήματα.

Ο Ντόμινικ Ρένι Ράαμπ, αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και υπουργός Δικαιοσύνης, δήλωσε τώρα ότι θα επεκταθεί και στις τρανς γυναίκες που έχουν καταδικαστεί για βίαια αδικήματα. Είπε ακόμη ότι τα μέτρα θα «βελτιώσουν την ασφάλεια» των κρατουμένων.

Σύμφωνα με την υφιστάμενη πολιτική που εφαρμόζεται ήδη στην Αγγλία και την Ουαλία, οι φυλακισμένες transgender γυναίκες τοποθετούνται σε γυναικεία φυλακές μόνο μετά από αξιολόγηση του κινδύνου από σύνθετο συμβούλιο υποθέσεων. Οι νέοι κανόνες θα ισχύουν ανεξάρτητα από το αν έχουν ή όχι πιστοποιητικό αναγνώρισης φύλου.

Εξαιρέσεις θα γίνονται μόνο στις «πιο εξαιρετικές» περιπτώσεις και με την έγκριση των υπουργών, δήλωσε η κυβέρνηση. Οι transgender γυναίκες που δεν μπορούν να φιλοξενηθούν με ασφάλεια σε ανδρική φυλακή θα μπορούν να φυλακιστούν σε ειδική μονάδα, πρόσθεσε η κυβέρνηση.

Η φιλανθρωπική οργάνωση LGBTQ+ Stonewall δήλωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας η υπηρεσία φυλακών να αξιολογεί ατομικά όλους τους κρατούμενους και να διενεργεί λεπτομερείς εκτιμήσεις κινδύνου.

Ένας εκπρόσωπος της οργάνωσης δήλωσε: «Tρανς κρατούμενοι είναι ένας ευάλωτος πληθυσμός και δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η αυτόματη τοποθέτηση των τρανς γυναικών σύμφωνα με το φύλο που τους αποδόθηκε κατά τη γέννησή τους είναι ασφαλέστερη από μια εξατομικευμένη αξιολόγηση κινδύνου».

Ο λόγος που η πολιτική τέθηκε σε ισχύ χθες Δευτέρα, παρά το γεγονός ότι είχε ανακοινωθεί πριν από τέσσερις μήνες, είναι επειδή χρειάστηκε «χρόνος για να γίνει πολύ προσεκτικά και επιμελώς», δήλωσε ο υπουργός στο Sky News την Κυριακή.

Το μέτρο έρχεται μετά την υπόθεση της Ίσλα Μπράισον  στη Σκωτία, μιας τρανς γυναίκας που κρίθηκε ένοχη για δύο περιπτώσεις βιασμού προβεί σε φυλομετάβαση. Η Μπράισον, 31 ετών, καταδικάστηκε τον Ιανουάριο και μεταφέρθηκε στο Cornton Vale, μια γυναικεία εγκατάσταση, όπου κρατήθηκε σε απομόνωση εν αναμονή της καταδίκης της. Μετά την κατακραυγή των πολιτικών και του κοινού, μεταφέρθηκε σε ανδρική φυλακή μέσα σε λίγες ημέρες.

Ο Ράαμπ δήλωσε ότι η κυβέρνηση ήθελε να έχει μια «φιλελεύθερη, ευαίσθητη, ανεκτική προσέγγιση» απέναντι στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+, η οποία, όπως είπε, «υποφέρει πολύ σε αυτή τη χώρα» με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Μέχρι τον Μάρτιο του 2022, υπήρχαν 230 transgender κρατούμενοι σε σύνολο σχεδόν 80.000 κρατουμένων στην Αγγλία και την Ουαλία, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Από αυτούς, οι 187 δήλωσαν το νόμιμο φύλο τους ως αρσενικό και οι 43 ως θηλυκό. Υπήρχαν έξι transgender γυναίκες σε γυναικεία καταλύματα.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ