Το σημείο στο οποίο βρέθηκε το νέο ημερολόγιο δεν είχε κάτι σπουδαίο, γράφει το Time: η ανασκαφή που έγινε το 2011 στο Xultun της Γουατεμάλας αρχικά αποκάλυψε ένα μικρό δωμάτιο με ζωγραφιστούς τοίχους. Η γενικότερη αρχαιολογική περιοχή ανακαλύφθηκε το 1915 και από τότε οι ανασκαφές συνεχίζονται. Το εύρημα του 2011 όμως ήταν εντελώς καινούριο. Το δωμάτιο κατασκευάστηκε κατά τον 9ο αιώνα και χρησιμοποιήθηκε ως χώρος απεικόνισης ιστορικών φιγούρων και γεγονότων της ιστορίας των Μάγιας. Στη συνέχεια άρχισε να αποκτάει νέες χρήσεις και οι τοίχοι του μετατράπηκαν σε ένα είδος πίνακα, όπου γινόταν οι αστρονομικοί και ημερολογιακοί υπολογισμοί. Με αλλεπάλληλες προσπάθειες οι υπολογισμοί έγιναν όλο και πιο ακριβείς μέχρι που καθιερώθηκε ένα σύστημα παρακολούθησης του χρόνου και του ουρανού.
Φυσικά δεν είναι αποτυπωμένα με τα νούμερα που ξέρουμε αλλά με ένα σύστημα μετρήσεων που αποτελείται από τελείες και γραμμές. Κάθε τελεία εκπροσωπεί το 1 και κάθε γραμμή το 5. Παράλληλα υπάρχουν μετρήσεις για της φάσεις της σελήνης αλλά και περίπλοκοι υπολογισμοί για την κίνηση μακρινών πλανητών, όπως της Αφροδίτης και του Άρη.
Οι υπολογισμοί που βρίσκονται στο δωμάτιο στο Xultun είναι οι πρόδρομοι του Dresden Codex, ενός συστήματος εξελιγμένων υπολογισμών των Μάγιας που βρέθηκαν σε χάρτινα βιβλία τον 15ο αιώνα. Πιθανόν οι μαθηματικοί του 9ου αιώνα να σκόπευαν να αποτυπώσουν τις ιδέες τους σε μονιμότερη κατασκευή, κάτι που φαίνεται από τον τακτοποιημένο και σαφή τρόπο με τον οποίο ήταν ανεπτυγμένοι στον τοίχο οι πιο τελειοποιημένοι κώδικες.
σχόλια