Τουλάχιστον 150 Ιταλοί επέλεξαν να υποβληθούν σε ευθανασία στην Ελβετία το 2016, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οργανώσεις, καλώντας για την νομιμοποίηση της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στην Ιταλία, σε ένα θέμα – εστία δημόσιας αντιπαράθεσης, που επανήλθε στο προσκήνιο μετά την ευθανασία σε κλινική της Ελβετίας που υποβλήθηκε χθες ο ντι τζέι Φαμπιάνο Αντονιάνι.
«Το 2004 γινόμασταν δέκτες περίπου 30 αιτημάτων την εβδομάδα και σήμερα δεχόμαστε τριπλάσιο αριθμό αιτημάτων», ανέφερε στην καθημερινή εφημερίδα La Stampa η οργάνωση Exit-Italia, με έδρα το Τορίνο, η οποία βοηθά Ιταλούς υπηκόους που επιθυμούν να υποβληθούν σε ευθανασία στην Ελβετία.
Ο 40χρονος «DJ Fabo», όπως τον αποκαλούσαν, τα τελευταία τρία χρόνια ήταν τετραπληγικός εξαιτίας τροχαίου δυστυχήματος. Είχε ζητήσει κατ' επανάληψη από το ιταλικό Κοινοβούλιο και από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, να τον βοηθήσουν, με την έγκριση ειδικού νόμου, ώστε να μπορέσει να θέσει τέρμα στη ζωή του μέσα σε ειδική νοσοκομειακή μονάδα. «Νοιώθω ότι βρίσκομαι εγκλωβισμένος σε μια φυλακή και θα επιθυμούσα να έχω την δυνατότητα να επιλέξω να πεθάνω χωρίς να υποφέρω», είχε υπογραμμίσει ο Αντονιάνι σε επιστολή του προς τον πρόεδρο Ματαρέλα τον Ιανουάριο.
Εν τέλει ζήτησε από τον Μάρκο Καπάτο, στέλεχος του Ιταλικού Ριζοσπαστικού Κόμματος και υπέρμαχου του δικαιώματος στον αξιοπρεπή θάνατο, να τον συνοδεύσει στην Ελβετία. Σήμερα το απόγευμα ο Καπάτο εμφανίστηκε σε ένα αστυνομικό τμήμα του Μιλάνου, καθώς με βάση τον ισχύοντα νόμο κινδυνεύει ακόμη και με ποινή φυλάκισης, αφού στήριξε εμπράκτως άτομο που επέλεξε να αυτοκτονήσει.
«Το κράτος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του όταν μόνο όσοι διαθέτουν 10.000 ευρώ μπορούν να μεταφερθούν στην Ελβετία, αλλιώς θα πρέπει να υποβληθούν σε ευθανασία κάτω από χειρότερες συνθήκες ή βιώνοντας βασανιστήρια μιας ζωής την οποία δεν θέλουν πια», τόνισε ο Καπάτο στους δημοσιογράφους.
Η ευθανασία και η υποβοηθούμενη αυτοκτονία βρίσκονται εκτός νόμου στην Ιταλία, ενώ και η Καθολική Εκκλησία εναντιώνεται σε οποιοδήποτε βήμα προς την νομιμοποίηση της.
Το 2009 η υπόθεση της Ελουάνας Ενγκλάρο, της 38χρονης Ιταλίδας που βρισκόταν σε μη αναστρέψιμο κώμα επί 17 χρόνια, είχε πυροδοτήσει πολιτική και κοινωνική θύελλα στην χώρα, όταν τα μέλη της οικογένειας της είχαν ζητήσει από την ιταλική δικαιοσύνη να επιτρέψει την διακοπή της σίτισης της και να αφεθεί να πεθάνει.
Το Βατικανό και η δεξιά κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και όλοι οι πολέμιοι της ευθανασίας κατηγόρησαν σύσσωμοι για «δολοφονία» την οικογένεια της Ελουάνα, τη Δικαιοσύνη, ακόμη και τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος αρνήθηκε να υπογράψει επείγον προεδρικό διάταγμα για τη «διάσωσή» της.
Η Ενγκλάρο κατέληξε τη στιγμή που η Γερουσία συζητούσε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι για την απαγόρευση της διακοπής της τεχνητής σίτισης της 38χρονης. «Η κυβέρνηση παρακολουθεί με σεβασμό την κοινοβουλευτική συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί και η οποία δοκιμάζει την συνείδηση κάθε βουλευτή», υπογράμμισε σήμερα σε μια επιφυλακτική του ανακοίνωση ο πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι.