Οι γαλλικές αρχές συνεχίζουν την έρευνά τους καθώς δεν έχουν ακόμη εξακριβώσει αν ο οδηγός του φορτηγού που σκότωσε τουλάχιστον 84 ανθρώπους στην Νίκαια , είχε εμπνευστεί από μηνύματα τζιχαντιστών, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ.
«Έχουμε ένα άτομο που δεν ήταν γνωστό στις υπηρεσίες πληροφοριών για δραστηριότητες που συνδέονται με το ριζοσπαστικό ισλάμ», δήλωσε ο Καζνέβ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1. Σε ερώτηση αν μπορεί να επιβεβαιώσει αν τα κίνητρα του δράστη συνδέονταν με τον τζιχαντισμό απάντησε: «Όχι».
Μια μαρτυρία που ίσως ρίξει φως στις πτυχές των κινήτρων του Μοχάμεντ Μπουλέλ έρχεται από ξάδερφος της γυναίκας του, με την οποία ο δράστης ήταν σε διάσταση. Ο Hajer Khalfallah είπε στην Daily Mail: "Ο Μπουλέλ δεν ήταν θρήσκος. Δεν πήγε ποτέ του σε τζαμί, δεν προσευχόταν, δεν παρακολούθησε το Ραμαζάνι. Έπινε αλκοόλ, έτρωγε χοιρινό και έπαιρνε ναρκωτικά. Όλα αυτά απαγορεύονται από το Ισλάμ. Χτυπούσε την γυναίκα του, την ξαδέλφη μου, ήταν άθλιος. Δεν ήταν μουσουλμάνος ήταν ένα καθίκι ( shit) ".Σύμφωνα με γείτονά του, ο δράστης «έπινε πολύ και κάπνιζε κάνναβη» ενώ άλλοι μάρτυρες κάνουν λόγο για απόμακρο και αντικοινωνικό άνθρωπο.
Η πρώην σύζυγος του δράστη, τέθηκε σήμερα υπό κράτηση από τις γαλλικές αρχές, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο μια αστυνομική πηγή. Οι ερευνητές επιχειρούν να διαλευκάνουν τα κίνητρα του Μπουλέλ, καλώντας τους συγγενείς και γνωστούς του να καταθέσουν κι επιπλέον προσπαθούν να επιβεβαιώσουν εάν αυτός ο άνδρας είχε ενδεχομένως συνεργό.
Νωρίτερα έγινε γνωστό πως ο Μοχάμεντ Λαουαϊέζ Μπουλέλ είχε καταδικαστεί μόλις μια φορά στο παρελθόν, για επιθετική οδήγηση.
Ενώ είχε εμπλακεί στο παρελθόν σε αρκετά περιστατικά τσακωμών, απασχολώντας τις αρχές, ο Μπουλέλ, κάτοικος της Νίκαιας, γεννηθείς στην Τυνησία, δεν βρισκόταν στην λίστα παρακολούθησης των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών ως ύποπτος.
Καταδικάστηκε για πρώτη φορά φέτος τον Μάρτιο, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης Ζαν-Ζακ Ουρβοά. «Υπήρξε ένας διαπληκτισμός μεταξύ του ίδιου και ενός άλλου οδηγού και εκσφενδόνισε μια ξύλινη παλέτα ενάντια στον άνδρα», δήλωσε ο Ουρβοά στους δημοσιογράφους. Καθώς ήταν η πρώτη του καταδίκη, η ποινή που επιβλήθηκε στον Μπουλέλ ήταν με αναστολή και έπρεπε να επικοινωνεί με την αστυνομία μία φορά την εβδομάδα, ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας.
Πηγές ασφαλείας της Τυνησίας δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι ο Μπουλέλ επισκέφτηκε για τελευταία φορά την ιδιαίτερη πατρίδα του, την πόλη Μασακίν, περίπου 120χλμ νότια της Τύνιδας, πριν από τέσσερα χρόνια.
Ήταν παντρεμένος με τρία παιδιά, αλλά είχε οικογενειακά προβλήματα, σύμφωνα με τις πηγές. Δεν ήταν γνωστός στις τυνησιακές αρχές για ακραίες ή ισλαμιστικές απόψεις και είχε άδεια παραμονής στην Γαλλία τα τελευταία δέκα χρόνια, χωρίς να κατέχει γαλλική υπηκοότητα, τόνισαν οι ίδιες πηγές.
Όπως ανέφερε μια πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας στην πόλη Σούσα στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik, ο Μπουλέλ είχε λευκό ποινικό μητρώο, σύμφωνα με τα αρχεία της αστυνομίας της Τυνησίας.
Οι γείτονες του στην συνοικία στην βόρεια Νίκαια, όπου ο Μπουλέλ ζούσε, δήλωσαν πως είχε μια έντονη προσωπικότητα, χωρίς να συναναστρέφεται με άλλους. «Θα έλεγα πως ήταν αρεστός στις γυναίκες», δήλωσε ο Χανάν, ένας γείτονας του. «Αλλά ήταν τρομακτικός. Δεν ήταν τρομακτικό το πρόσωπο του...αλλά το βλέμμα του. Κοιτούσε επίμονα τα παιδιά πολλές φορές», πρόσθεσε.
Η πόλη καταγωγής του Μπουλέλ, Μασακίν βρίσκεται περίπου 10χλμ από την παράκτια πόλη Σούσα, όπου πριν από ένα χρόνο, ένας ένοπλος σκότωσε σε μια παραλία 38 ανθρώπους, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρετανοί τουρίστες.
Πολλοί κάτοικοι της πόλης έχουν μεταναστεύσει στην Νίκαια, όπου η κοινότητα των Τυνησίων εκεί αριθμεί περίπου 130.000 ανθρώπους, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τυνησίας TAP.
σχόλια