Η νέα κυβέρνηση της Αυστραλίας επιμένει πως δεν θα διεξάγει «διπλωματία μέσω μεγαφώνου» καθώς δέχεται εκκλήσεις να αποτρέψει την έκδοση του ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, στις ΗΠΑ, όπου είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες για τη διαρροή χιλιάδων απόρρητων εγγράφων.
Η Βρετανία έδωσε το πράσινο φως για την έκδοσή του την Παρασκευή και σε περίπτωση που καταδικαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι αντιμέτωπος με 173 χρόνια κάθειρξης. Έχει 14 ημέρες για να ασκήσει έφερε στην απόφαση.
Υποστηρικτές του Αυστραλού, κάλεσαν τον πρωθυπουργό, Άντονι Αλμπανέζι, να ασκήσει πίεση προς την Ουάσινγκτον ώστε να αποσύρει την υπόθεση, που τρέχει από το 2010 όταν το WikiLeaks δημοσίευσε έγγραφα σχετικά με τους πολέμους σε Ιράκ και Αφγανιστάν.
Ο υπουργός Εργασίας, Τόνι Μπούρκι, επεσήμανε πως η κυβέρνηση θεωρεί ότι το ζήτημα έχει τραβήξει πολύ και γίνονται συζητήσεις.
«Δεν θα διεξάγουμε διπλωματία μέσω μεγαφώνου. Αυτή η υπόθεση έχει παρατραβήξει. Το λέγαμε και ως αντιπολίτευση, το επαναλαμβάνουμε ως κυβέρνηση» είπε στο Sky News.
«Η υπόθεση πρέπει να κλείσει. Η Αυστραλία δεν λαμβάνει μέρος στη δίωξη και κάθε χώρα έχει το δικό της ποινικό σύστημα» συμπλήρωσε.
Η βουλευτής των Εργατικών, Τζούλιαν Χιλ, η οποία είχε ταχθεί, δημοσίως, υπέρ του Ασάνζ, περιέγραψε τη βρετανική απόφαση ως «φρικτή» και συνέκρινε την υπόθεση με εκείνη της Τσέλσι Μάνινγκ.
«Η Μάνινγκ, η οποία διέρρευσε απόρρητα στοιχεία εκθέτοντας τα εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ, έχει λάβει χάρη, αλλά ο Ασάνζ, που τα δημοσίευσε, αντιμετωπίζει την ισόβια κάθειρξη» επεσήμανε.
«Μπορεί να βρεθεί νομική λύση σε αυτό το ζήτημα. Είναι εγγενώς πολιτικό. Πολιτικές υποθέσεις δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο εκδόσεων (σ.σ. κρατουμένων). Πρέπει να υπερασπιστούμε τον Αυστραλό συμπολίτη μας και να ζητήσουμε να αποσυρθούν αυτές οι κατηγορίες και να μην εκδοθεί» είπε η ίδια.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Άντριου Γουίλκι κάλεσε τον Αλμπανέζι να επικοινωνήσει άμεσα με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.
«Δεν έχω καμία αμφιβολία πως ο Άντονι Αλμπνέζι έχει αρκετή επιρροή στον Βρετανό πρωθυπουργό ώστε να δώσει ένα τέλος εάν σηκώσει το τηλέφωνο και πει: σταματήστε αυτή την τρέλα».
Σε κοινή δήλωσή τους την Παρασκευή, η υπουργός Εξωτερικών, Πένι Γουόνγκ, και ο γενικός εισαγγελέας, Μαρκ Ντρέιφους, σχολίσαν την απόφαση περί έκδοσης. Επεσήμανε πως ο κρατούμενος «δικαιούται ανθρώπινη και δίκαιη μεταχείριση, πρόσβαση σε κατάλληλη ιατρική περίθαλψη και πρόσβαση στη νομική του ομάδα«».
«Η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει εκφράσει ξεκάθαρα την άποψή μας ότι η υπόθεση του κ. Ασάνζ έχει τραβήξει πολύ καιρό και ότι πρέπει να κλείσει. Θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε αυτή την άποψη στις κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών».
Με πληροφορίες από Guardian