Διάσημη Τουρκάλα δικηγόρος το τελευταίο θύμα της καμπάνιας Ερντογάν

Διάσημη Τουρκάλα δικηγόρος το τελευταίο θύμα της καμπάνιας Ερντογάν Facebook Twitter
Η Φεϊζά Αλοτύν (φωτ.: Twitter)
0

Τι κι αν στο Σύνταγμα της Τουρκίας υποδηλώνεται ότι είναι μία κοσμική χώρα; Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εδώ και περίπου μία δεκαετία έχει επιδοθεί σε μία εκστρατεία εκ νέου ισλαμοποίησης της Τουρκίας με τελευταίο θύμα αυτής, τη διάσημη Τουρκάλα δικηγόρο, Φεϊζά Αλτούν.

Η Αλτούν συνελήφθη στις 19 Φεβρουαρίου από την τουρκική αστυνομία, καθώς εναντίον της είχε ξεκινήσει έρευνα από τη Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης, με την κατηγορία της «υποκίνησης ανθρώπων σε μίσος και εχθρότητα». Η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στην κατοικία της δικηγόρου, η οποία αποτελεί εξέχουσα μορφή στο τουρκικό διαδίκτυο, γνωστή για την καμπάνια της για τα δικαιώματα των γυναικών, τα οποία σχεδόν δεν ισχύουν στην τουρκική κοινωνία των ισλαμιστών του Ερντογάν και φυσικά την υπεράσπισή της προς την κοσμικότητα του τουρκικού κράτους και τον αγώνα της ενάντια στην ισλαμοποίηση της Τουρκίας.

Το αδίκημα της δικηγόρου Φεϊζά Αλτούν είναι ότι δήλωσε: «Για μένα, αυτό που αποκαλείτε Σαρία είναι η νοοτροπία των Ταλιμπάν που λιθοβολούν τις γυναίκες στους δρόμους. Σε αυτό το πλαίσιο, στέκομαι πίσω από τον λόγο μου. Αυτό το καθεστώς δεν θα εφαρμοστεί ούτε σε αυτή τη χώρα. Σε αυτή τη χώρα ισχύει το σύγχρονο κοσμικό δίκαιο. Η απαίτηση της σαρία αποτελεί απειλή για τη συνταγματική τάξη και έγκλημα».

Ορισμένοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στοχοποίησαν την Αλτούν και την κατηγόρησαν για «προσβολή της σαρία» σε μια ανάρτηση που κοινοποιήθηκε στις X στις 18 Φεβρουαρίου, όπου έγραψε, «Fuck the sharia», ως απάντηση σε άλλο χρήστη. Η Τουρκάλα δικηγόρος διέγραψε την ανάρτηση μετά από αντιδράσεις.

Πολυάριθμες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησαν για την Αλτούν, με τις εκκλήσεις για σύλληψή της να κερδίζουν έδαφος. Η ίδια η Αλτούν αναφέρθηκε σε ορισμένα από αυτά τα σχόλια στην απάντησή της.

Η Φεϊζά Αλτούν στις 19 Φεβρουαρίου έκανε μια δήλωση στο X και σημείωσε ότι δεν έχει γράψει τίποτα προσβλητικό για καμία πεποίθηση.

Η Γενική Εισαγγελία της περιοχής Μπεϊκόζ ξεκίνησε έρευνα κατά της Αλτούν για φερόμενη παραβίαση του άρθρου 216/1 του τουρκικού Ποινικού Κώδικα, το οποίο ρυθμίζει το αδίκημα της «δημόσιας υποκίνησης ενός τμήματος του κοινού, το οποίο έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά κοινωνικής τάξης, φυλής, θρησκείας, αίρεσης ή περιοχής, σε μίσος και εχθρότητα κατά άλλου τμήματος του κοινού» και ορίζει ποινή φυλάκισης 1-3 χρόνια. Βάσει αυτού η Αλτούν συνελήφθη.

Διάσημη Τουρκάλα δικηγόρος το τελευταίο θύμα της καμπάνιας Ερντογάν Facebook Twitter
Η Φειζά Αλτούν οδηγείται στο δικαστήριο (φωτ.: Twitter)

Μία μέρα μετά τη σύλληψή της η Αλτούν αφέθηκε ελεύθερη, με τη γενική εισαγγελία του Μπεϊκόζ, να αντιτίθεται ωστόσο στην απελευθέρωσή της. Το δικαστήριο επέβαλε επίσης απαγόρευση εξόδου από τη χώρα στην Αλτούν, η οποία πρέπει να δίνει το «παρών» σε αστυνομικό τμήμα δύο φορές την εβδομάδα ως μέρος των μέτρων.

Φυσικά όπως σε κάθε τέτοια υπόθεση, η διαβόητη κρατική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) της Τουρκίας, η οποία έχει δει τον προϋπολογισμό της να πολλαπλασιάζεται κάθε χρόνο κατ' εντολή Ερντογάν, εδώ και περίπου πέντε χρόνια, έσπευσε να εκμεταλλευτεί για επικοινωνιακούς λόγους την υπόθεση και κατέθεσε επίσης μήνυση κατά της Αλτούν, απαιτώντας να δικαστεί με την κατηγορία της «προσβολής θρησκευτικών και ιερών αξιών» και «υποκίνηση ανθρώπων σε μίσος και εχθρότητα».

Η κράτησή της προκάλεσε επίσης αντιδράσεις στην αντιπολίτευση καθώς ορισμένοι χρήστες είπαν ότι η υπεράσπιση της σαρία ήταν αντίθετη με το σύνταγμα. 

Ο δικηγόρος της Φεϊζά Αλτούν, Εμρά Καρατάι, δήλωσε στις 19 Φεβρουαρίου σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «οι συζητήσεις για το καθεστώς στην Τουρκία τελείωσαν στις 29 Οκτωβρίου 1923», όταν ιδρύθηκε η Δημοκρατία.

Η κίνηση των τουρκικών αρχών προς την Αλτούν, δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς ασχέτως του ότι παρόμοιες κινήσεις έχουν ξαναγίνει κατά άλλων, υπάρχουν και οι... παροτρύνσεις Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, την 1η Φεβρουαρίου σχολίασε τους επικριτές του νόμου της Σαρία, λέγοντας ότι «η εχθρότητα κατά του νόμου της Σαρία είναι εχθρότητα κατά του Ισλάμ», κατά τη διάρκεια της τελετής αποφοίτησης στο Diyanet. Ο πρόεδρος προέτρεψε τους νέους θρησκευτικούς αξιωματούχους να γίνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας. «Αν κοιτάξετε τα βιβλία ιστορίας, θα δείτε ότι ο Τούρκος ισούται με μουσουλμάνο», υποστήριξε ο Ερντογάν.

Σε άλλη περίπτωση, βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, χαρακτήρισε τη σαρία ως «δικό μας νόμο» σε ομιλία του στο κοινοβούλιο, προκαλώντας οργή στις τάξεις του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Τζενγκίζ Αϊντογντού απευθυνόταν στους βουλευτές σχετικά με τον προϋπολογισμό του Συμβουλίου της Επικρατείας, στις 9 Δεκεμβρίου, όταν είχε δηλώσει ότι ο νόμος της σαρία είναι «πάνω από όλα».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιπαράθεση Μελόνι - Κεντροαριστεράς για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τον κατώτατο μισθό

Διεθνή / Αντιπαράθεση Μελόνι - Κεντροαριστεράς για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τον κατώτατο μισθό

«Υπερασπίζομαι τους εργαζόμενους καλύτερα απ’ την “αριστερά με χαβιάρι”», λέει η Μελόνι- «Δεν ανέχομαι να δίνουν ρετσινόλαδο στους εργαζόμενους», απαντά η ηγέτης της κεντροαριστεράς
LIFO NEWSROOM
Ανάλυση Φράνσις Φουκογιάμα στους FT: «Η επιστροφή του Τραμπ: Μια νέα εποχή διάβρωσης για την Αμερική»

Διεθνή / Ανάλυση Φράνσις Φουκουγιάμα στους FT: Τι σημαίνει η ισοπεδωτική νίκη Τραμπ για την Αμερική και τον κόσμο

«Οι Δημοκρατικοί έχασαν την επαφή τους με τη βάση τους στην εργατική τάξη και έγιναν ένα κόμμα κυριαρχούμενο από μορφωμένους αστούς επαγγελματίες» αναφέρει ο πολιτικός φιλόσοφος - Πώς επηρέασε ο woke φιλελευθερισμός
LIFO NEWSROOM