Περισσότερες από 300 σπουδαστικές βίζες φέρεται να έχει ανακαλέσει η κυβέρνηση Τραμπ, ενώ στις ΗΠΑ διαμορφώνεται ένα σκοταδιστικό κλίμα έναντι του φοιτητικού ακτιβισμού.
Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε την Πέμπτη ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ανακαλέσει 300 ή περισσότερες φοιτητικές βίζες, καθώς ο Λευκός Οίκος στοχεύει ολοένα και περισσότερο φοιτητές που γεννήθηκαν στο εξωτερικό, των οποίων η κύρια παράβαση φαίνεται να είναι ο ακτιβισμός. Ο Ρούμπιο προειδοποίησε ότι η διοίκηση προσέχει «αυτούς τους τρελούς».
Σε όλη τη χώρα έχουν συλληφθεί φοιτητές, σε ορισμένες περιπτώσεις από μασκοφόρους πράκτορες της υπηρεσίας μετανάστευσης και κρατούνται σε κέντρα κράτησης, μερικές φορές χίλια μίλια μακριά από τα σπίτια τους με ελάχιστη προειδοποίηση και συχνά με λίγες λεπτομέρειες σχετικά με το γιατί κρατούνταν.
«Μπορεί να είναι πάνω από 300 σε αυτό το σημείο. Το κάνουμε κάθε μέρα. Κάθε φορά που βρίσκω έναν από αυτούς τους τρελούς, του αφαιρώ τη βίζα», είπε ο Ρούμπιο σε συνέντευξη Τύπου από τη Γουιάνα, όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη.
Πολλοί από αυτούς που συνελήφθησαν από αξιωματούχους του Τραμπ συμμετείχαν ή ήταν μέλη του φιλοπαλαιστινιακού κινήματος που σάρωσε τις πανεπιστημιουπόλεις των αμερικανικών κολεγίων πέρυσι. Μέλη του επιτελείου του Τραμπ, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται στην κυβέρνηση και πάλι, είχαν απειλήσει επί μήνες πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ο νέος πρόεδρος, ότι θα προσπαθούσαν να απελάσουν φοιτητές που υποστήριζαν ανοιχτά τη Χαμάς ή άλλες χαρακτηρισμένες από τις ΗΠΑ τρομοκρατικές ομάδες ή επειδή συμμετείχαν σε διαδήλωση στην πανεπιστημιούπολη.
«Στέλνουμε μήνυμα στα λαμπρότερα μυαλά: "Δεν σε θέλουμε εδώ"»
«Οι συλλήψεις αποτελούν ένδειξη μιας ευρύτερης προσπάθειας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να καταστείλει τις ενέργειες νόμιμων μόνιμων κατοίκων, κατόχων φοιτητικής βίζας και άλλων που ζουν και εργάζονται νόμιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια προσπάθεια που απειλεί να υπονομεύσει το θεμελιώδες αμερικανικό δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου και στη συγκέντρωση», είπαν ειδικοί στο NBC News.
«Υπάρχει κάτι μοναδικά ανησυχητικό στο να στέλνεις ένα μήνυμα στους καλύτερους και λαμπρότερους σε όλο τον κόσμο, που παραδοσιακά συρρέουν στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ λόγω της ελευθερίας τους, λόγω του πνευματικού τους σθένους, και τώρα λένε, "Δεν σε θέλουμε εδώ"», είπε ο Ben Wizner, διευθυντής της American Civil Liberties Technology Privaech.
Ο «τσάρος των συνόρων» του Τραμπ, ο Τομ Χόμαν, έχει επανειλημμένα πει ότι η πολιτική απέλασης της κυβέρνησης είναι «πρώτα οι χειρότεροι», που σημαίνει ότι δίνει προτεραιότητα στην απομάκρυνση ατόμων με ποινικό μητρώο ή ατόμων που είναι ύποπτα ότι αποτελούν απειλές για την εθνική ασφάλεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, υπάρχουν τουλάχιστον 400.000 μη Αμερικανοί πολίτες που έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κυβέρνηση έχει στείλει περισσότερους από 200 Βενεζουελάνους σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Ελ Σαλβαδόρ, ισχυριζόμενοι ότι οι μετανάστες έχουν δεσμούς με συμμορίες, κάτι που οι οικογένειες και οι δικηγόροι ορισμένων από τους απελαθέντες έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά.
Η στόχευση φοιτητών είναι μια μετατόπιση από τον δηλωμένο στόχο τους να κυνηγούν εγκληματίες, είπε η Kathleen Bush-Joseph, αναλύτρια πολιτικής στο Πρόγραμμα Πολιτικής Μετανάστευσης των ΗΠΑ στο Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ένα μη κομματικό think tank. Η ίδια είπε ότι για τους μη πολίτες, «η κυβέρνηση έχει τεράστια διακριτική ευχέρεια όταν πρόκειται να χορηγήσει ή να αφαιρέσει επιδόματα μετανάστευσης, και αυτό μπορεί να γίνει με βάση διάφορους λόγους».
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χρησιμοποίησε ως δικαιολογία για ορισμένες διαδικασίες απέλασης φοιτητών μια διάταξη για τη μετανάστευση που χρονολογείται από τον Ψυχρό Πόλεμο και δίνει στον Ρούμπιο την εξουσία να απελαύνει μη πολίτες εάν οι δραστηριότητές τους έχουν «δυνητικά σοβαρές δυσμενείς συνέπειες στην εξωτερική πολιτική». Και οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ μπορούν να ανακαλέσουν μια φοιτητική βίζα εάν κρίνουν ότι ο φοιτητής αποτελεί απειλή.
Ορισμένοι φοιτητές έχουν ήδη απελαθεί. Και οι συλλήψεις συνεχίζονται.
«Σου δώσαμε βίζα για να σπουδάσεις, όχι να κάνεις κοινωνικό ακτιβισμό»
Μόλις αυτή την εβδομάδα, η Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων συνέλαβε δύο φοιτητές κοντά στα σπίτια τους. Ο ένας ήταν ο Αλιρέζα Ντορούντι, διδακτορικός φοιτητής από το Ιράν που σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα. Το ICE δεν απάντησε αμέσως σε ένα αίτημα για σχόλια σχετικά με το μεταναστευτικό καθεστώς του φοιτητή ή γιατί συνελήφθη. Το Πανεπιστήμιο είπε ότι ένας διδακτορικός φοιτητής συνελήφθη, αλλά δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες.
Ένας άλλος ήταν η διδακτορική φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Tufts Ρουμέισα Οζτούρκ, μία Τουρκάλα υπήκοος που βρισκόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες με έγκυρη φοιτητική βίζα: Συνελήφθη στον δρόμο, πιθανότατα επειδή είχε συγγράψει ένα άρθρο γνώμης στη φοιτητική εφημερίδα του πανεπιστημίου Tufts πέρυσι, επικρίνοντας το πανεπιστήμιο για τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίθηκε στα αιτήματα των φοιτητών, καλώντας το σχολείο «να αναγνωρίσει την παλαιστινιακή γενοκτονία» και «να αποχωρήσει από εταιρείες με άμεσους ή έμμεσους δεσμούς με το Ισραήλ».
Every Jewish American should be standing up and saying NO to this.
— Brian Krassenstein (@krassenstein) March 27, 2025
Rumeysa Ozturk, a Muslim Turkish national and doctoral student, was arrested by unidentified ICE agents while walking to meet friends. Her whereabouts are unknown. Her only “crime”? Participating in a protest—… pic.twitter.com/6qHaZrcLG9
Το άρθρο, το οποίο συντάχθηκε από τέσσερις φοιτητές και συνυπέγραψαν άλλοι 32, δεν αναφέρει τη Χαμάς. Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη σύλληψη της Οζτούρκ, ο Ρούμπιο αναρωτήθηκε γιατί «οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο» θα επέτρεπε σε ανθρώπους να έρχονται και να διαταράσσουν τις πανεπιστημιουπόλεις. «Σου δώσαμε βίζα για να έρθεις, να σπουδάσεις και να πάρεις πτυχίο, όχι για να είσαι κοινωνικός ακτιβιστής που έρχεται και σκίζει τις πανεπιστημιουπόλεις μας», είπε.
«Αν με προσκαλέσεις στο σπίτι σου επειδή σου πω, "θέλω να έρθω σπίτι σου για δείπνο", και μπω στο σπίτι σου και αρχίσω να βάζω λάσπη στον καναπέ σου και να βάφω με σπρέι την κουζίνα σου, βάζω στοίχημα ότι θα με διώξεις», συνέχισε ο Ρούμπιο.
WATCH 🔴
— Open Source Intel (@Osint613) March 27, 2025
Marco Rubio on Rumeysa Ozturk, the Turkish student who was detained:
“We revoked her visa. It’s an F-1 visa, I believe. We revoked it, and here’s why—I’ve said it everywhere, and I’ll say it again.
Let me be abundantly clear: If you apply for a student visa to come to… pic.twitter.com/ysnncquYue
Η Οζτούρκ κρατείται σε κέντρο κράτησης της Λουιζιάνα. Δεν είναι σαφές πού έχει σταλεί ο έτερος φοιτητής και λίγα είναι γνωστά για την περίπτωσή του. Το Εθνικό Ιρανοαμερικανικό Συμβούλιο ζήτησε πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκεται ο Ντορούντι και εάν είχε κατηγορηθεί για έγκλημα και ζήτησε να αφεθούν ελεύθεροι οι «άδικα κρατούμενοι». «Η σύλληψη του Ντορούντι έρχεται μετά την αβάσιμη σύλληψη φοιτητών και ενός κατόχου πράσινης κάρτας ως προφανή αντίποινα κατά της ομιλίας τους και του ακτιβισμού τους ενάντια στον πόλεμο», ανέφερε η οργάνωση.

Ακροδεξιοί συγκεντρώνουν ονόματα ακτιβιστών
Εν τω μεταξύ, μια ακροδεξιά ομάδα συγκέντρωσε ονόματα και άλλες ταυτοποιητικές πληροφορίες φοιτητών και επαγγελματιών -τόσο μη πολίτες όσο και πολίτες των ΗΠΑ- που φέρεται ότι «προωθούν το μίσος για τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τους Εβραίους στις πανεπιστημιουπόλεις», λέγοντας ότι στόχος της είναι να καταπολεμήσει τον αντισημιτισμό στις πανεπιστημιουπόλεις.
Μια άλλη ομάδα λέει ότι παρέδωσε στην κυβέρνηση Τραμπ μια λίστα με εκατοντάδες ονόματα για απέλαση. Τουλάχιστον ένας από τους φοιτητές που αναφέρονται και στις δύο «λίστες», ο Μομόντου Ταάλ, έχει στοχοποιηθεί από την κυβέρνηση Τραμπ για απέλαση και του ζητήθηκε να παραδοθεί στο ICE. Ο Ταάλ, διδακτορικός φοιτητής που είναι κάτοχος βίζας για τις ΗΠΑ, συμμετείχε σε διαδηλώσεις στο Πανεπιστήμιο Cornell εκφράζοντας την υποστήριξη στους Παλαιστίνιους στη Γάζα.
Μεταξύ των άλλων φοιτητών που στοχοποιήθηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ:
— Yunseo Chung, 21, φοιτητής του Πανεπιστημίου Columbia που συμμετείχε στις διαδηλώσεις. Είναι νόμιμος μόνιμος κάτοικος και δεν χρειάζεται φοιτητική βίζα. Μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες ως παιδί από τη Νότια Κορέα. Καταπολεμά την απέλασή του στο δικαστήριο και την περασμένη εβδομάδα, ένας ομοσπονδιακός δικαστής αποφάσισε ότι δεν μπορεί να τεθεί υπό κράτηση καθώς η νομική υπόθεση συνεχίζεται.
- Leqaa Kordia, Παλαιστίνιος φοιτητής που συμμετείχε στις διαδηλώσεις στο Κολούμπια την περασμένη άνοιξη. Οι αξιωματούχοι μετανάστευσης λένε ότι είχε υπερβεί τη φοιτητική της βίζα και συνελήφθη από το ICE.
- Badar Khan Suri, μεταπτυχιακός φοιτητής από την Ινδία που δίδασκε στο Πανεπιστήμιο Georgetown με φοιτητική βίζα όταν συνελήφθη αυτόν τον μήνα. Υπέβαλε αίτηση στο δικαστήριο στην Αλεξάνδρεια της Βιρτζίνια, με την ελπίδα να απελευθερωθεί από την κράτηση. Κρατείται στο κέντρο κράτησης Prairieland στο Alvarado του Τέξας, σύμφωνα με τον εντοπισμό κρατουμένων ICE. Αξιωματούχοι Εσωτερικής Ασφάλειας δήλωσαν στο X ότι «διέδιδε ενεργά την προπαγάνδα της Χαμάς και προωθούσε τον αντισημιτισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

- Μαχμούντ Χαλίλ, κάτοχος πράσινης κάρτας και μεταπτυχιακός φοιτητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, ο οποίος συνελήφθη για τον φιλοπαλαιστινιακό ακτιβισμό του στην πανεπιστημιούπολη, δήλωσαν αξιωματούχοι μετανάστευσης. Κρατείται στην Λουιζιάνα στις κεντρικές εγκαταστάσεις του ICE στην Τζένα. Ένας ομοσπονδιακός δικαστής στη Νέα Υόρκη αποφάσισε πρόσφατα ότι η αμφισβήτηση της σύλληψης και της κράτησής του πρέπει να εκδικαστεί στο Νιου Τζέρσεϊ. Ο δικαστής εξέδωσε εντολή που εμποδίζει την κυβέρνηση να απελάσει τον Χαλίλ καθώς προχωρά η υπόθεσή του. Αντιμετωπίζει επίσης μια ξεχωριστή υπόθεση απέλασης στο δικαστήριο μετανάστευσης στη Λουιζιάνα, με την επόμενη ακρόασή του να έχει οριστεί για τις αρχές Απριλίου.
Ο Σαμάχ Σισάι, ένας από τους δικηγόρους του Χαλίλ, είπε ότι οι δικηγόροι και οι συνήγοροι ανησυχούν ότι περισσότεροι φοιτητές θα στοχοποιηθούν και ότι πολλοί μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις για τον ακτιβισμό τους, εάν κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρουν πιθανές ανησυχίες για τρομοκρατία.

«Κανένας από αυτούς δεν έχει ποινικό μητρώο», είπε ο Σισάι. «Πρόκειται για επίθεση κατά του λόγου και νομίζω ότι κάθε είδους ποινικές κατηγορίες που μπορεί να προβληθούν στο μέλλον θα εξακολουθούν να συνδέονται με αυτήν την επιθυμία να χαλαρώσουμε την ελευθερία του λόγου και να πούμε πραγματικά ότι συγκεκριμένος λόγος δεν είναι ευπρόσδεκτος υπό αυτήν τη διοίκηση και μπορεί να οδηγήσει σε ποινικοποίηση, κράτηση και απέλασή σας».
Και είναι όλο και πιο ασαφές το εάν τα κολέγια θα υποστηρίξουν τους φοιτητές ενόψει των αυξανόμενων προσπαθειών απέλασης φοιτητών που μιλούν ανοιχτά. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, το Πανεπιστήμιο Κολούμπια υποκλίθηκε στις απαιτήσεις του Τραμπ, αφού απείλησε να ακυρώσει 400 εκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακές ερευνητικές επιχορηγήσεις για «αδράνεια απέναντι στη συνεχή παρενόχληση Εβραίων φοιτητών». Το πανεπιστήμιο συμφώνησε σε σαρωτικές αλλαγές.
«Αν είχα ανοίξει την πόρτα, θα ήμουν σε κέντρο κράτησης τώρα»
Η Ranjani Srinavasan, διδακτορική φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Κολούμπια από την Ινδία, δεν κρατείται από το ICE, επειδή έφυγε για τον Καναδά. Είπε στο NBC News ότι έλαβε ένα μήνυμα στις 5 Μαρτίου από το προξενείο των ΗΠΑ στο Chennai της Ινδίας, ότι η φοιτητική της βίζα είχε ανακληθεί. Είπε ότι συμμετείχε σε κάποιες διαδηλώσεις πέρυσι. Τη νύχτα μιας μεγάλης διαδήλωσης όπου φοιτητές κατέλαβαν το Χάμιλτον Χολ, προσπαθούσε να φτάσει στον κοιτώνα της και ήταν μεταξύ των δεκάδων που συνέλαβε η αστυνομία, αλλά οι κατηγορίες εναντίον της αποσύρθηκαν, είπε ο δικηγόρος της.
Δύο μέρες αργότερα, οι πράκτορες του ICE εμφανίστηκαν στο διαμέρισμά της, αλλά ένα άλλο άτομο στο διαμέρισμα μαζί της δεν τους άφησε να μπουν επειδή δεν είχαν ένταλμα. Οι πράκτορες επέστρεψαν την επόμενη μέρα και πάλι δεν τους άφησαν να μπουν μέσα. Στη συνέχεια, η Srinavasan έλαβε ένα μήνυμα από το διεθνές γραφείο φοιτητών λέγοντας ότι η βίζα της είχε ανακληθεί και ότι έπρεπε να εγκαταλείψει τις Ηνωμένες Πολιτείες και το πανεπιστήμιο.
Μέχρι τότε, βαθμολογούσε τις εργασίες ως βοηθός διδασκαλίας και ολοκλήρωσε τους τελευταίους έξι μήνες στο πενταετές διδακτορικό της πρόγραμμα. «Αν είχα ανοίξει την πόρτα», είπε, «θα ήμουν σε κέντρο κράτησης τώρα».
Με πληροφορίες από NBC News