Οι μετανάστριες που εργάζονται ως οικιακές βοηθοί στο Κατάρ πέφτουν θύματα κακομεταχείρισης, περιλαμβανομένων σωματικών κακοποιήσεων και ταπεινωτικών συνθηκών εργασίας, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η Διεθνής Αμνηστία.
Η οργάνωση, που μίλησε με 105 γυναίκες, αναφέρει ότι περίπου το 85% εξ αυτών δήλωσαν ότι εργάζονται τακτικά περισσότερες από 14 ώρες ημερησίως, παίρνουν ρεπό σπάνια ή ποτέ, ενώ οι εργοδότες κρατούν τα διαβατήριά τους. Πολλές κατήγγειλαν ότι καθυστερούσαν να τις πληρώσουν ή δεν τις πλήρωναν καθόλου.
Περίπου 25 γυναίκες δήλωσαν ότι δεν λάμβαναν αρκετό φαγητό ή τους έδιναν μόνο αποφάγια, ότι αναγκάζονταν να κοιμούνται στο πάτωμα ή ότι τους αρνούνταν ιατρική βοήθεια. Άλλες έκαναν λόγο για ξυλοδαρμούς και σεξουαλικές επιθέσεις.
Η Διεθνής Αμνηστία μίλησε και με ακτιβιστές, όπως και με εργαζομένους σε πρεσβείες των χωρών από όπου κατάγονται οι αλλοδαπές οικιακές βοηθοί. Στο Κατάρ εργάζονται περίπου 2 εκατομμύρια μετανάστες, οι περισσότεροι από φτωχές χώρες όπως το Μπανγκλαντές, το Νεπάλ και η Ινδία. Περίπου 173.000 γυναίκες εργάζονται ως οικιακές βοηθοί εκ των οποίων οι μισές σε σπίτια, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.
This is what life is like for domestic workers in Qatar. Don't let abusive employers get away with exploitation. pic.twitter.com/pNxKJpsHjc
— Amnesty International (@amnesty) October 20, 2020
Το Κατάρ, η χώρα που θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελο Ποδοσφαίρου το 2022, έχει δεχθεί διεθνείς επικρίσεις για την αντιμετώπιση των μεταναστών που εργάζονται εκεί. Πρόσφατα η χώρα προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις σε ό,τι αφορά τις συνθήκες εργασίας των μεταναστών, υιοθετώντας κατώτατο μηνιαίο μισθό 1.000 ρεάλ Κατάρ (περίπου 275 δολάρια) και ανακοινώνοντας ότι οι αλλοδαποί εργαζόμενοι θα μπορούν να αλλάζουν εργασία χωρίς τη συναίνεση του προηγούμενου εργοδότη τους.
Ωστόσο η Διεθνής Αμνηστία εκτιμά ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές δεν είναι πιθανό να μειώσουν σημαντικά τις κακοποιήσεις που υφίστανται οι οικιακές βοηθοί ή να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας τους, αν δεν ληφθούν επιπλέον μέτρα που θα ενισχύουν την προστασία τους και θα διασφαλίζουν την εφαρμογή των κανόνων.
«Αν αποδειχθεί ότι είναι αληθινές, αυτές οι καταγγελίες αποτελούν σοβαρές παραβιάσεις της νομοθεσίας του Κατάρ και πρέπει να αντιμετωπιστούν με τον προσήκοντα τρόπο», σχολίασε το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης του Κατάρ.
Το υπουργείο Εργασίας είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τη Διεθνή Αμνηστία για να ερευνήσει αυτές τις καταγγελίες και να διασφαλίσει ότι όλοι οι ένοχοι θα λογοδοτήσουν, ανέφερε ακόμη η κυβέρνηση. «Συνεχίζονται οι προσπάθειες να ενισχυθεί το σύστημα εργασίας και να διασφαλιστεί ότι οι οικιακές βοηθοί προστατεύονται πλήρως από τις κακοποιήσεις και την εκμετάλλευση», τόνιζε επίσης.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ dpa