Δικαστήριο έδωσε εντολή για να συλληφθεί ο Μπορίς Ακούνιν

Δικαστήριο έδωσε εντολή για να συλληφθεί ο Μπορίς Ακούνιν Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Δικαστήριο της Μόσχας διέταξε τη σύλληψη του Ρώσου συγγραφέα Μπορίς Ακούνιν, ο οποίος δικάστηκε ερήμην. 

Ο Μπορίς Ακούνιν κρίθηκε ένοχος για «δικαιολόγηση της τρομοκρατίας» και διασπορά «ψευδών ειδήσεων» για τον ρωσικό στρατό. Ο Ακούνιν ζει εκτός Ρωσίας από το 2014 και σε βάρος του έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Η κατηγορία της διάδοσης «ψευδών πληροφοριών» για τον ρωσικό στρατό επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης 15 ετών. Αρκετές εκατοντάδες απλοί πολίτες στη Ρωσία έχουν ήδη καταδικαστεί βάσει αυτού του άρθρου του Ποινικού Κώδικα εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.

Ο Μπορίς Ακούνιν σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου, γράφει ο ιστότοπος Meduza, απηύθυνε έκκληση προς τους συμπατριώτες του να μην ξεχνούν «τους πραγματικά συλληφθέντες και όχι τους ερήμην, τους πολιτικούς κρατούμενους, που τους καταστρέφει τις ζωές αυτός ο ηλίθιος και σατανικός μηχανισμός».

Γιατί διώκεται ο Μπορίς Ακούνιν

Ο Μπορίς Ακούνιν καταδίκασε δημοσίως τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τον Δεκέμβριο του 2023 άνοιξε ποινική υπόθεση εναντίον του. Στο πλαίσιο της υπόθεσης, οι ερευνητές έκαναν έρευνα στον εκδοτικό οίκο Ζαχάροφ στη Μόσχα, ο οποίος εκδίδει τα βιβλία του συγγραφέα. Τον Δεκέμβριο οι ρωσικές αρχές στη συνέχεια συμπεριέλαβαν τον συγγραφέα στον κατάλογο των τρομοκρατών και εξτρεμιστών. Στα μέσα Ιανουαρίου, το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας κήρυξε τον Ακούνιν «ξένο πράκτορα». Εν μέσω των διώξεων, ο εκδοτικός οίκος ACT σταμάτησε να εκδίδει τα βιβλία του Ακούνιν και μεγάλα βιβλιοπωλεία ανέστειλαν τις πωλήσεις των έργων του.

Το 2014, ο Ακούνιν τάχθηκε κατά της προσάρτησης της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας, πριν αυτοεξοριστεί στο Λονδίνο, όπου ζει έκτοτε.

Στις 24 Φεβρουαρίου του 2022, έκανε μια ανάρτηση στο Facebook με την οποία εξέφρασε τη λύπη του για το ξέσπασμα ενός «παράλογου πολέμου» στην Ουκρανία, και στον απόηχο αυτού συνίδρυσε το πρόγραμμα «Nastoashchaya Rossia» («Η πραγματική Ρωσία»), το οποίο υποστηρίζεται από διάφορες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών στην εξορία και έχει ως στόχο να βοηθήσει τους Ουκρανούς πρόσφυγες.

Ο Ακούνιν γεννήθηκε το 1956 στη Γεωργία, τότε σοβιετική δημοκρατία, και είναι συγγραφέας γνωστός στη Ρωσία για τα ιστορικά αστυνομικά μυθιστορήματά του, ιδίως για το μπεστ σέλερ «Οι έρευνες του Έραστ Φαντορίν», ενός ήρωα της τσαρικής εποχής.

Έγραψε επίσης την «Ιστορία του ρωσικού κράτους», μια εννιάτομη συλλογή που παρακολουθεί την εξέλιξη του ρωσικού κράτους μέχρι την επανάσταση του 1917.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Novaya Gazeta Europe, Meduza

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αξία της Hermès ξεπέρασε αυτή της LVMH που είχε προσπαθήσει να την αγοράσει πριν από 15 χρόνια

Διεθνή / Η χρηματιστηριακή αξία της Hermès ξεπέρασε αυτή της LVMH, η οποία είχε προσπαθήσει να την αγοράσει πριν από 15 χρόνια

Η Hermès ξεπέρασε την LVMH σε κεφαλαιοποίηση, ενισχυμένη από την ανθεκτικότητα του μοντέλου της πολυτέλειας, ενώ η LVMH πλήττεται από χαμηλότερα κέρδη λόγω της ποικιλίας εμπορικών σημάτων
LIFO NEWSROOM
Η CIA αποκαλύπτει αρχείο της KGB: Εξωγήινοι μετέτρεψαν σε πέτρα σοβιετικούς στρατιώτες

Διεθνή / Όταν οι εξωγήινοι μετέτρεψαν σε πέτρα σοβιετικούς στρατιώτες - Το αποχαρακτηρισμένο αρχείο της CIA που έγινε viral

Μια έκθεση της CIA αποκαλύπτει την ιστορία σοβιετικών στρατιωτών που φέρεται να μετατράπηκαν σε πέτρα μετά από συνάντηση με εξωγήινο αντικείμενο, προκαλώντας έντονες αντιπαραθέσεις και σκεπτικισμό
LIFO NEWSROOM
«Ο Έντι Ράμα λέει ψέματα στην Ελλάδα»

LiFO politics / «Ο Έντι Ράμα λέει ψέματα στην Ελλάδα»

Ο διπλωμάτης Αλέξανδρος Μαλλιάς, πρώην πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, τα Τίρανα και τα Σκόπια, μιλάει για τις αλλαγές που φέρνει η πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, καθώς και για τις δύσκολες σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία, ειδικά κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του Έντι Ράμα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οι θάνατοι αμάχων στο Σούμι μπορεί να αναγκάσουν την Ουάσινγκτον να αλλάξει στάση απέναντι στον Πούτιν

Διεθνή / Πόλεμος στην Ουκρανία: Η σφαγή στο Σούμι και πώς οι ΗΠΑ μπορεί να αλλάξουν στάση απέναντι στον Πούτιν

Η ασυμφωνία μεταξύ των δολοφονημένων στο Σούμι και της φωτογραφικής χειραψίας Γουίτκοφ-Πούτιν είναι κάτι παραπάνω από προφανής στους περισσότερους παρατηρητές
LIFO NEWSROOM