Διπλωματικές επαφές Μέρκελ με Ερντογάν- Πούτιν για τη Λιβύη - Τι συζητήθηκε στις τηλεφωνικές συνομιλίες

Διπλωματικές επαφές Μέρκελ με Ερντογάν- Πούτιν για τη Λιβύη - Τι συζητήθηκε στις τηλεφωνικές συνομιλίες Facebook Twitter
EPA
0

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ενέτεινε σήμερα, Κυριακή, την τηλεφωνική διπλωματία της στην προσπάθεια εξεύρεσης τρόπων για την επίλυση των συγκρούσεων στη Λιβύη και τη Συρία.

Η καγκελάριος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με τη διεύρυνση των πολιτικών και διπλωματικών προσπαθειών για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη, ανέφερε το Κρεμλίνο. Η μεσολάβηση της Γερμανίας και των Ηνωμένων Εθνών είναι ένας παράγοντας για αυτό, πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι συμφωνήθηκε περαιτέρω ανταλλαγή απόψεων προκειμένου να ενταθούν «οι διπλωματικές προσπάθειες για την εξεύρεση μιας λύσης». Ο Πούτιν δήλωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι υποστηρίζει τη γερμανική ειρηνευτική πρωτοβουλία για τη βορειοαφρικανική χώρα.

Η πλούσια σε πετρέλαιο χώρα έχει βυθιστεί στο χάος και τον εμφύλιο πόλεμο μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011. Μια υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση διεκδικεί την εξουσία απέναντι σε μια αντίπαλη κυβέρνηση με έδρα την ανατολική Λιβύη, υπό την ηγεσία του Χαλίφα Χάφταρ. Οι δυνάμεις του Χάφταρ προωθήθηκαν πιο κοντά στην Τρίπολη στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Η Μέρκελ μίλησε επίσης για τις επιλογές μιας διπλωματικής επίλυσης με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε πρόσφατα πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να στείλει στρατό στη Λιβύη αν η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση το ζητήσει. Η υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης αρνήθηκε σήμερα ότι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία Σύροι αντάρτες πολεμούν μαζί με τις δυνάμεις της στις μάχες γύρω από την πρωτεύουσα Τρίπολη.

Η κατάσταση στη Συρία ήταν ένα άλλο θέμα της τηλεφωνικής συνομιλίας, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο. Η συριακή κυβέρνηση και η σύμμαχός της Ρωσίας έχουν αυξήσει τις επιθέσεις στο τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στην Ιντλίμπ. Οι αεροπορικές επιδρομές ανάγκασαν 235.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν την περιοχή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι περισσότεροι προς την Τουρκία.

Η χώρα φιλοξενεί ήδη περίπου 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες. Ο Ερντογάν έχει προειδοποιήσει ότι οι μάχες μπορεί να προκαλέσουν αυξημένο αριθμό προσφύγων που θα επιχειρήσουν και πάλι να φθάσουν στην Ευρώπη. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Φάκελος θανάτου»: Ο Τραμπ ακυρώνει τους αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης των μεταναστών

Διεθνή / «Φάκελος θανάτου»: Ο Τραμπ ακυρώνει τους αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης των μεταναστών

Εντάσσοντας τους μετανάστες στον «κύριο φάκελο θανάτου» της Κοινωνικής Ασφάλισης, η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει να αποκόψει την πρόσβαση των μεταναστών σε πιστωτικές κάρτες, τραπεζικούς λογαριασμούς και άλλες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες
LIFO NEWSROOM
Ιράν: Σε φυλάκιση καταδικάστηκαν οι σκηνοθέτες της ταινίας «Το αγαπημένο μου γλυκό» επειδή η ηρωίδα δεν φορά μαντίλα

Διεθνή / Ιράν: Σε φυλάκιση καταδικάστηκαν οι σκηνοθέτες της ταινίας «Το αγαπημένο μου γλυκό» επειδή η ηρωίδα δεν φορά μαντίλα

«Το αγαπημένο μου γλυκό» είχε βραβευθεί στο διεθνές φεστιβάλ του Σικάγο το 2024, όμως οι σκηνοθέτες δεν είχαν μπορέσει να φύγουν από το Ιράν, καθώς τους είχαν αφαιρεθεί τα διαβατήρια
LIFO NEWSROOM
«Κόλαση επί της γης η Γάζα», λέει η πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού - Εξαντλούνται οι προμήθειες των νοσοκομείων

Διεθνή / «Κόλαση επί της γης η Γάζα», λέει η πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού - Εξαντλούνται οι προμήθειες των νοσοκομείων

«Σε δύο εβδομάδες, θα μείνουμε χωρίς τα εφόδια που χρειαζόμαστε για να συνεχίσει το νοσοκομείο τη λειτουργία του», σχολίασε η Μιριάνα Σπόλιαριτς
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Οι πρώτες επιπτώσεις για τον αμερικανικό τουρισμό στην Ευρώπη

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Οι πρώτες επιπτώσεις για τον αμερικανικό τουρισμό στην Ευρώπη

Ο τουριστικός κλάδος «επηρεάζεται σημαντικά από το γενικό μακροοικονομικό κλίμα, την αγοραστική δύναμη και τη συναλλαγματική ισοτιμία», δήλωσε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Τουρισμού
LIFO NEWSROOM